Memuriyet mahalli dışında alınan hangi sağlık raporları geçerlidir?

Memuriyet mahalli dışında alınan sağlık raporu ancak geçici görev ve kanuni izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar halinde geçerlidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Ağustos 2018 10:04, Son Güncelleme : 14 Ağustos 2018 10:50
Memuriyet mahalli dışında alınan hangi sağlık raporları geçerlidir?

SORU: Merhabalar memurlar.net çalışanları. Yıllık iznimi çalışmakta olduğum il dışında başka bir ilde geçirdim. Daha sonra evlilik izni ve akabinde rapor aldım. 40 günlük tek hekim rapor limitimi doldurduğum için mecburen artık hastalık durumlarında kurul raporu alıyordum. Raporumun bitiş tarihinden sonraki ilk gün yine aynı ilde kaldım. Ve işe gitmedim. Hastalandım ve hastanede 15 gün kurul raporu aldım. Fakat bu en son aldığım raporu çalışmakta olduğum kurum kabul etmedi. Nedenini sorduğumda da mesai de olmam gereken gün il dışında başka bir ilde aldığım sağlık kurulu raporunun geçersiz sayılacağını söylediler. Acaba tek hekim rapor hakkımı bitirdiğim için mecburen aldığım kurul raporu geçersiz mi sayılıyor. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim . Teşekkürler şimdiden

CEVAP: Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesinin 5. ve 6. fıkrası aşağıdaki şekildedir.

"Bu Yönetmelik ile tespit edilen usül ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez. Hastalık raporlarının bu Yönetmelik ile tespit edilen usül ve esaslara uygun olmaması halinde bu durum memura yazılı olarak bildirilir. Bu bildirim üzerine memur, bildirimin yapıldığı günü takip eden gün göreve gelmekle yükümlüdür. Bildirim yapıldığı halde görevlerine başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümleri uyarınca işlem yapılır."

"Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanuni izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur."

Sonuç ve Değerlendirme:

Devlet memurlarına memuriyet mahalli dışında aldıkları hastalık raporlarına dayanarak hastalık izni verilebilmesi için; devlet memurunun geçici görevde olması, kanuni iznin kullanıldığı sırada alınması ya da acil bir vakaya dayanması gerekmektedir.

Devlet Personel Başkanlığının "Mesai saatleri dışında memuriyet mahalli dışındaki sağlık hizmeti sunucuları acil servisleri tarafından verilen hastalık raporunun geçerli olup olmadığı, hastalık izni içinde memuriyet mahalli dışından alınan raporların geçerli olup olmadığı hakkındaki" 10.01.2012 tarihli ve 25118 sayılı görüşünde "Yönetmelikte belirtilen istisnalar saklı kalmak üzere mesai saatleri içinde memuriyet mahalli dışından alınan hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi mümkün bulunmamaktadır." şeklinde görüş bildirilmiştir.

Söz konusu görüşte memuriyet mahalli dışında hastalık raporlarının ancak acil servisler tarafından düzenlenmesi halinde söz konusu raporların hastalık iznine çevrilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Devlet Personel Başkanlığının yönetmelikteki "acil vaka" durumunu "acil servisler tarafından düzenlenen rapor" şeklinde yorumlamıştır. Kurul raporlarının acil servisten alınması mümkün olamamakla birlikte, raporda acil vaka olduğuna ilişkin bir ibare var ise acil servis dışında alınması halinde de hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi kanaatindeyiz. Ancak uygulamada Devlet Personel Başkanlığı görüşü esas alınmaktadır. Görüş yazısı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber