Memur, aylıksız izin alıp, ücretli öğretmenlik yapabilir mi?

Devlet memurları, aylıksız izin alıp, bu izin döneminde ücretli öğretmenlik yapabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Haziran 2019 10:03, Son Güncelleme : 05 Ağustos 2019 15:33
Memur, aylıksız izin alıp, ücretli öğretmenlik yapabilir mi?

SORU: Matematik öğretmenliği mezunuyum. Öğretmenliğe atanamadım. Şu an bir kamu kurumunda şef olarak görev yapıyorum ama hiç mutlu değilim maalesef. Mesleğimi ifa etmek istiyorum. Sorum şu; Ücretli öğretmenliğe başvuru yapsam ve çıkması durumunda ücretsiz izin kullanıp ücretli öğretmenliğe gidebilir miyim?

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Aylıksız izin" başlıklı 108. maddesinin (E) fıkrası aşağıdaki şekildedir.

"E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği halinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, olağanüstü hal veya genel hayata müessir afet hali ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz."

Aylıksız izin alan memurun memuriyet sıfatı sona ermemektedir. Memurun aylığı dışındaki hak ve yükümlülükleri devam etmektedir.

Devlet memurlarının aylıksız izin süreleri boyunca Genel Sağlık Sigortası primleri yatmaktadır. Devlet memurları aylıksız izin süresi boyunca sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler.

Ücretli öğretmenlik yapabilmek için SGK ile ilişiğinin olmaması şartı aranmaktadır. Devlet memurunun tabi olduğu yasaklar memuriyet sıfatı devam ettiği için aylıksız izindeki memur içinde geçerlidir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı" başlıklı 28. maddesine göre özel bir kanun ve mevzuatla ile izin verilmediği müddetçe devlet memurlarının kazanç getirici faaliyetleri yasaklanmıştır. Ancak özel bir kanun ile izin verildiği durumlarda devlet memurları kazanç getirici faaliyetlerde bulunabilir.

Örneğin 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun "Kurumlarda çalıştırılacak personel" başlıklı 8. maddesinin 4. ve 5. fıkrasındaki; "İhtiyaç halinde, resmi okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir.

Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir." hükümlerine göre Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle ücretli ek ders görevi verilebilir.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Ders ücreti karşılığında görevlendirme" başlıklı 9. maddesi 1. fıkrası b) bende 1. alt bendindeki; "(1) Öğretmen sayısının yetersiz olması halinde; b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden; 1) Resmi görevi bulunanlara haftada 10 saate, kadar okul öncesi, mesleki ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilir." hükümlerine göre eğitim kurumlarında çeşitli nedenlerle (boş norm, aylıksız izin, uzun süreli sağlık raporu, tayin, emeklilik vb.) oluşan öğretmen yetersizliğinden dolayı ihtiyaç duyulan branşlarda, Resmi görevi bulunanlara haftada 10 saate kadar ilgili birimlerin izniyle ücretli ek ders görevi verilebilir.

Devlet Personel Başkanlığı 05/01/2012 tarihli ve 24471 sayılı görüşü ile kamu kurum ve kuruluşlarında memur statüsünde görev yapan personelin, özel öğretim kurumlarında görev alabilecekleri yönünde görüş bildirmiştir. Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber