Sabri TOPAL

Sabri TOPAL

Memleket Meselesi

Memleket Meselesi

Sakın ola başlığa bakıp memleketin o kadar sorunu var. Acaba hangisi üzerinden ne karalayacak diye düşünmeyin.

Bizim konumuz spor ve futbol.

Ortak paydamız Çaykur Rizespor

2020 Yılı Şubat ayı sonundan itibaren bütün dünyayı etkisi altına alan Corona olayları ve Pandemi gündemi, insanların hayata ve olaylara bakışını tümüyle etkiledi.

Futbolda ise ligimizle ilgili!

O kadar etkilediki geçen yıl ülkemizdeki profosyonel liglerde küme düşmeler kaldırıldı. Süper ligde takım sayısı 21'e çıktı. Her hafta 1 takım oynamadan (bay) devam ediyor. Kimine göre 36.hafta, kimilerine göre 38.hafta maçları oynanıyor.

1 gün önce oynanan Beşiktaş - Hatayspor maçını büyük bir zevk ve heyecanla izledik.

Tadı damağımızda kaldı. Umarım bugün kaldığı yerden başka maçlarla devam eder.

Bugün çok maç var. Saat 16.00 daki maçlarda Çaykur Rizespor, Denizlispor'a konuk olacak. Denizlispor'un ligde kalabilmesi için bütün kalan maçları kazanması gerekiyor. O bile yemeyebilir.

Maç başladı. Rizespor'da önceki maçtaki kadrodan değişiklikler var. Defansta Emir, Orta alanda Abdullah ve Donsah ,ileri üçlüye Fernando eklenmiş. Verilen şansları iyi kullanmaları lazım.

Heyecanı, temposu olmayan bir maç. Al gülüm ver gülüm gibi. İki takım birbirini tartıyor. Ancak baskı yok. Süper lig maçı değilde, veteranlar arası bir maç havasında. Maçı anlatan kişi, Çaykur Rizespor'u Rize temsilcisi olarak söylüyor. Sanki iller arası veteranlar turnuvası.İ yide sahada Rizeli kimse yok ki.

Velhasıl bir garip maç. Denizlispor'un daha istekli gibi bir görüntüsü var. Ama takım olamamış ve herkesin kendine oynadığı, muhtemelen bir alt ligde oynamamak için kendini gösterme çabaları. İlk yarıda Denizlispor'un 1 şutu direkten dönüyor. 3 kez pozisyona giriyorlar. Kaleci Gökhan kaleye gelen toplarda hata yapmıyor.

İlk yarı sonuna gelindiğinde, Çaykur Rizespor'un Denizli kalesine yönelik bir atağı 45+2 de Remy'nin cılız şutu ve aut. Onun dışında öyle bir çaba gözükmedi.

Bir gün önce seyrettiğimiz maçta bu ne .Bu ne gamsızlık. Kazanma, istek ve mücadele azmi yok. Takımdaşlık yok. Herkes tatile çıkmış galiba. Çaykur Rizespor kazanmalı ve rahatlamalı. Ancak bu rahatlamayı sahadakiler başka türlü anlamış. Bugün sahada olmayanların eksikliği hissediliyor. Orta alanda Dokoviç ve hücümda Boldrin. (Olanları ise Bülen Uygun görmüştür. Onlara en Uygun muameleyi yapacaktır.)

İlk yarı ortalarında sakatlanan Donsah çıkıyor ve Tunay giriyor. Devre arasında, sahada gezinen Fernando ve Remy çıkıp, Mchalak ve Skoda oyuna dahil oluyor.

Beklentim, Mhalak'ın hızı ve bireysel performansı. Beni de yanıltmadı. Bir kaç kez denedi 72.dakikada sağdan indi ve topu Samudio'nun kafasına gönderdi. Samudıo temiz dokundu. Top ağlarda.1-0

Maçın bundan sonraki dakikaları,artık bitse de gitsek havasında.

Hakemin bitiş düdüğü ile beraber hepimiz bu eziyetten kurtuluyoruz.

İnsan yaptığı işten zevk almalı. Sahadakile bırakın zevk almayı, sanki gelmişler zorla oynuyorlar havasında. E haksızda değiller. Sözleşmeler yapılmış. Maçta esame listesine yazılırsan ekstra parada alıyorsun. Para dediğin öyle az buz da değil hani .Anlamadığım galibiyet durumunda takım yaklaşık 3 milyon Tl.para kazanacak. Bunların farkında olanlar var, olmayanlarda var.

Galibiyet sonrası Denizlispor ligden düşmesi kesinleşen ilk takım. Rizespor lig bitimine 3 maç kala 45 puana ulaşıyor. Rahatlıyor.

Biz buralardan birşeyler çıkarmalıyız.

Üretmeden olmaz. Futbolda üretmek demek, alt yapı ve öze dönüşten geçiyor. Ülkemiz bu konuda 3 maymunu oynuyor. Hep aynı terane.

Günü kurtarmak adına güncel tutarsız kararlar. Son 1 yıldır alt yapıların ve amatörlerin sahada olmadığı bir futbol iklimi.

Kendi çocuklarını görmeden, haritada yerini bile bulmakta zorlanılan coğrafyalardan yabancı futbolcular. Harcanan milyon dolarlar. Batık kulüpler.

3-4 yıl önce kupa şampiyonu olan Akhisar kulübü, Süper ligin iki alt ligi olan 2.lige düşüyor. Bu arada bu yıl afrikadan bir transfer yapıyor. Yapılan transferdeki futbolcu ilk kez lisans çıkarıyormuş. PES.

Ya bugün küme düşen Denizlispor'a ne demeli sezon başı Almanya'dan transfer edilen 35'lik Hırvat stoper bir süre sonra parasını alamadığı için sözleşmeyi feshediyor. Avusturya`ya aylık 5 bin Avroya futbol oynamaya devam ediyor. Tabi alamadığı parasını faizleriyle beraber alabileceğini hepimiz biliyoruz. Sözleşmeyi yapanlar bir süre sonra ortadan kaybolacaklar.

Sorumluluk kime ait belli değil.

Memleket meselelerine de birazdan buradan bakmak lazım.

Görüşebilmek ümidiyle, sağlıkla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Sabri TOPAL Arşivi