Âşık Tahiri 1920’li yıllardaki kıtlık sırasında yazdığı bir şiirde Melendiz’den şöyle bahseder.
 
“Köyü çoktur amma ovası dardır
Ezelden mümbittir şöhreti vardır
O da bizim ile Hakka civardır
 
Bizde aştık geldik yayan Melendiz
Tuz ekmek hakkını sayan Melendiz
 
Açlık pek fenadır namusu yırtar
İhsanınız olsa şanınız artar
Bu yıl bu darlıktan bizleri kurtar
 
Bizde aştık geldik yayan Melendiz
Tuz ekmek hakkını sayan Melendiz”
 
Melendiz Niğde’nin kuzeybatı tarafına düşer. Niğde Nevşehir ve Aksaray’ın arasında etrafı dağlarla çevrili verimli bir ova üzerine kurulmuş pare pare köylerden oluşur. Burada yapılan araştırmalar bu bölgenin tarihini ilk tunç çağına kadar götürür. Uzun bir zaman nahiye merkezi olan yörede belediye teşkilatlı 1972 yılında kurulmuştur. Niğde’ye olan uzaklığı, kışların sert ve soğuk geçmesi ve yerleşimin toplu olmasından dolayı 20.05.1990 tarihli ve 2523 sayılı resmi gazetede yayınlanan 07.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla ilçe olmuştur. Resmi ismi Çiftlik’tir fakat halk arasında Melendiz ismi daha yaygın kullanılmaktadır. Bu noktada bizde Melendiz demeyi tercih ediyoruz.
 
 Azatlı, Bozköy, Çiflik, Divarlı, Kitreli, Asmasız, Çardak, Çınarlı, Kula, Mahmutlu, Murtaza, Ovalıbağ, Sultanpınarı ve Şeyhler Melendiz ovasına ve dağ eteklerine serilmiş birer yıldız gibi durmaktadırlar. Bu köy ve kasabalar aynı hür iklimin sinesinde doğmuş ay yıldız sevdalısı insanlarla doludur. Melendiz çalışkan ve cesur insanların memleketidir.
 
İlçe tabi ve doğal güzellikleri ve tarihi mirası ile önemli bir turistlik potansiyele sahiptir. Yaylaları yürüyüş yolları ile ve bozulmamış doğası ile dikkatleri üstüne çekmektedir. Dağ yolunun bitmesi ile Niğde ile arasındaki mesafe iyice kısalacak olan Melendiz’in önemi daha da artacaktır.
 
Melendizin etrafını saran dağlar Aksaray’la, Niğde arasındaki Hasan Dağı Niğde’nin yaslandığı ve ilçeye ismini veren Melendiz Dağı ve kuzeydoğuda Göllüdağdır. Bu dağların hepsi birer volkanik dağdır. Melendiz Dağı ve Göllüdağ bölgedeki akarsuların doğduğu yerdir. Bölgeye can veren en önemli akarsu olan Uluırmak kaynağını Melendiz Dağı eteklerindeki Sultanpınarı’ndan alır. Asmasız, Ramat kısımlarından gelen kaynak sularından beslenerek, Çiftlik, Melendiz Ovası ve Çardak’tan geçerek Ihlara-Selime arasında kanyon vadi medyana getirir. Melendiz Suyu adı ile kuzeybatıya doğru akışına devam eder.
 
Melendiz göç veren bir ilçedir. Çoğu kişi büyük şehirlere ve yurtdışına çalışmaya gitmiştir. İlçenin genel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ağırlıklı olarak patates tarımı yapılmaktadır. Sulu tarım arazileri ve mera alanları çoktur. Yetiştirilen başlıca ürünler: buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ ve yoncadır. Melendiz yöresinde büyük ve küçükbaş hayvancılık da yapılmaktadır. Başta sığır olmak üzere koyun ve keçi yetiştirilmektedir.
Niğde’nin genelinde olduğu gibi Melendiz’de de geleneksel halı dokumacılığı artık tükenme noktasına gelmiştir. Ayrıca Melendiz topraklarında pomza, perlit ve diyatomit maden yatakları bulunmaktadır.
 
Sırtını adını aldığı dağlara dayamış yönünü ise gelecek güzel günlere dönen ve verimli ovasıyla, zengin tabiatıyla bakir bir konumda olan Melendiz önümüzdeki dönemlerde adından daha çok söz ettirecek ve bölgenin parlayan bir yıldızı olacaktır.