Enerjide 2018 gündeminin ana başlıkları

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Türkiye enerji sektörü 2018 yılına hızlı bir giriş yaptı. Gündemdeki öncelikli konulardan biri doğalgaz arz güvenliği. Buna katkı sunması amacıyla hayata geçirilen ve BOTAŞ tarafından kurulan Türkiye’nin ikinci yüzer LNG terminali (FSRU) Hatay Dörtyol’da devreye alındı.

2018 yılında akaryakıt dağıtım sektöründe satın alma ve birleşmeler yaşanması kimseyi şaşırtmayacak. Bunun en önemli nedenlerinden biri mevcut oyunculardan bazılarının kar marjlarının düşüklüğü nedeniyle zorlanması. Bir diğer neden ise Azerbaycan devlet şirketi SOCAR’ın Türkiye akaryakıt piyasasında çok güçlü bir şekilde yer almaya niyetli oluşu. Mevcut oyunculardan Lukoil’de sektördeki gücünü pekiştirmekten yana. Ancak bu konuda bir hamle yapar mı, bunu zaman gösterecek.

Sondaj gemisi denize açılıyor

Bu yıl içinde Türkiye ilk kez kendi sahip olduğu sondaj gemisiyle Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj çalışmalarına başlayacak. Doğalgaz alanındaki arz güvenliğine yönelik çalışmalar 2018 yılı içinde de devam edecek. Karadeniz’in altından Rus gazı getirecek TürkAkım projesinin inşaat çalışmaları devam edecek. Aynı şekilde Azerbaycan gazını Türkiye ve oradan Yunanistan-Arnavutluk güzergahına kurulmakta olan TAP ile İtalya’ya ulaştıracak TANAP projesi de tam gaz ilerliyor.

TürkAkım kıyıya varacak

Ancak TürkAkım’ın, Avrupa’ya gönderilecek Rus gazını getirecek ikinci hattının yaşlı kıtaya Türkiye’nin hangi komşusu üzerinden ilerleyeceği konusu henüz netleşmiş değil. Bu konuda bir yandan Rusya ve Türkiye arasındaki görüşmeler, bir yandan da gazın muhtemel alıcıları ile yürütülen temaslar devam ediyor. Bu arada, TürkAkım’ın birinci hattını Türkiye’nin ulusal şebekesine ulaştıracak ara bağlantı hattı için de inşaat çalışmaları fiilen başlayacak.

Elektrikte piyasalaşma sancıları

Türkiye enerji sektöründe 2018 yılının en çok tartışma yaşanacak alanlarından biri elektrik üretim ve ticareti olacak. Eski tip sanayi tarifesini fiilen ortadan kaldıran son kaynak tedarik tarifesinin, üretici sektörlerin enerji maliyetlerini yukarıya taşıdığı yönündeki yakınmalarını daha geçen yılın sonlarında başlatmıştı. Yeni yılla birlikte yoğunlaşan bu alandaki tartışmaların yıl içinde de sürmesi bekleniyor.

Halka arzlar devam edecek

Öyle görünüyor ki, 2018 yılında enerji sektöründeki en önemli gelişmelerden biri de halka arzlar olacak. Enerjisa Enerji AŞ Borsa İstanbul’daki yerini geçtiğimiz günlerde aldı. Halka arza hazırlanan başka şirketler de var. Bunlardan biri doğalgaz dağıtım sektörünün en büyük oyuncusu konumundaki Kazancı Holding şirketlerinden Aksa Doğalgaz. Yeni halka arz haberleri almak da şaşırtıcı olmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar