Meğer karın ağrısı ne imiş?

A -
A +
“Hemen en kısa zamanda hiç vakit kaybetmeden hastayı alıp İstanbul’a götürmesini söylemiş...”
 
Askerde sıhhiye olan yaşlı amca sonra dayıma tekrar tembih etti:
“Hiç merak etmeyin bu defa pis kanları tamamen temizledim. Birkaç güne kalmaz hastamız inşallah iyileşir” diyerek köyden ayrıldı.
Büyük bir ümitle beklememize rağmen daha önce olduğu gibi bu tedavi şekli de hiçbir işe yaramadığı gibi hastanın ağrıları daha da arttı. Artık dayanılacak hâli de kalmamıştı. Günler geçtikçe hastanın durumu daha da kötüleşmeye ve zayıflamaya başladı...
Sonra kim akıl ettiyse bir yakınımız İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesinde çalışan -şimdi rahmetli- bir akrabamıza telefon açıp akıl danışmayı düşünmüş. Köyümüzde telefon olmadığı için komşu köye giden dayım telefonla onu aramış. Hastanın durumunu anlatmış. O da hemen en kısa zamanda hiç vakit kaybetmeden hastayı alıp İstanbul’a götürmesini söylemiş.
Dayım eve dönünce kısa bir hazırlık yaptıktan sonra hastayla hemen ertesi gün İstanbul’a hareket etiler. İstanbul’a varınca hemen vakit kaybetmeden hastaneye gidiyorlar.
Hastanede yapılan muayene tahlil ve röntgen sonucu karın bölgesinde bir kitle tespit ediliyor ve hemen ameliyat kararı veriliyor...
Uzun süren bir ameliyattan sonra alınan kitlenin yapılan tahlil ve analiz sonucunda gerçek ortaya çıkıyor.
Ağızdan kaçan bir köpek kılı karın bölgesinde bir yere yapışıyor. Zamanla etrafında biriken kirli ve yabancı maddelerle beslenip büyümeye başlıyor. Dayanılmaz ağrılara sebep röntgen sonucu anlaşılıyor.
Ameliyat sonrası hasta kısa sürede sağlığına kavuştu. Halen de yaşıyor, durumu da gayet iyi... Bu olaydan sonra hem dayımlar hem de diğer komşulardan hiç kimse evimizde hiçbir şekilde köpek ne sakladık ne de besledik...
Şimdi günümüzde bakıyoruz her yerde bilhassa evlerde köpek beslenmeye başlandı. Köpek aslında o da mecbur kalındığı sürece ancak bahçede bakılabilir ve hele hele eve alınması, bakılması beslenmesi ve büyütülmesi çok yanlış ve riskli bir şeydir.
Vatandaş evinde çocuk bakar gibi yavru köpek alıp büyütüp ona bakıyor. Tamam, biz hayvan sevgisini anlıyoruz ama böyle evde beslenmesi bakılması bilhassa çocuklar için büyük tehlike arz etmektedir. Köpek kuduz aşısı yapılmış olabilir bu yönden bir tehlike olmasa bile kıl kaçması tehlikesi her zaman mümkündür ve bu ilk zamanlarda anlaşılmayabilir. Tedbir alınması da her zaman yeterli olmayabilir.

          Em. Sağlıkçı Yazar-Aslan Torun

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.