Medyada nefret söylemi aynen devam

Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi araştırmasının 2019 yılı mayıs-haziran-temmuz-ağustos aylarını kapsayan dört aylık dönemine ait raporu yayınlandı. Yeni rapor, bir önceki raporla benzer sonuçlar ortaya koydu. Tek fark, nefret söyleminin hedefinde olan gruplar arasında her zaman ilk üçte olan Yahudiler, bu sefer dördüncü sırada yer aldı.

Toplum
11 Aralık 2019 Çarşamba

Sayılarda değişen bir şey yok

  2019 yılı mayıs-haziran-temmuz-ağustos aylarını kapsayan dönemde, toplam 1299 yazıda, 46 gruba yönelik 1575 nefret söylemi tespit edildi. Ocak-şubat-mart-nisan aylarını kapsayan dönemde ise 1322 yazıda, 1591 nefret söylemi ifadesi bulunmuştu. 

İlk sırada Suriyeliler

  Hakkında en çok nefret söylemi üretilen grup Suriyeliler olurken, onları Rumlar, Yunanlılar ve Yahudiler izledi. Beşinci sırayı Ermeniler alırken, İngilizler altıncı, Hıristiyanlar yedinci oldu.

Ulusal basın önde

  Nefret söylemi örneklerinin yüzde 54’ü ulusal gazetelerde (38 gazete), yüzde 46’sı ise yerel basında (352 gazete) yer aldı. 681 haberde, 591 köşe yazısında nefret söylemine rastlandı. 

 

Bu dönemde yapılan incelemede, etnik ve dini grupları hedef alan 1299 köşe yazısı ve haber tespit edildi. 14 metinde, birden fazla gruba yönelik farklı kategorilerde nefret söylemi üretildiği için bu yazılar ele aldıkları grup/kategori sayısı kadar (birden fazla defa) incelenmiş oldu ve 1313 yazıya ulaşıldı. İncelenen tüm yazılarda 46 farklı grup hakkında 1575 adet nefret söylemi içeriği bulundu.

Hakkında en çok nefret söylemi üretilen grup Suriyeliler olurken, onları Rumlar, Yunanlılar ve Yahudiler izledi. Beşinci sırayı Ermeniler alırken, İngilizler altıncı, Hıristiyanlar yedinci oldu.

Nefret söylemi üreten gündem maddeleri

Nefret söyleminin yoğunlaştığı gündem maddeleri ise şöyle oldu: Mayıs ayında İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararının açıklanması, haziran ayında Akdeniz’de doğal kaynak arama çalışmaları nedeniyle Güney Kıbrıs’la yaşanan gerginlik, temmuz ayında Srebrenitsa katliamının yıldönümü ve ağustos ayında 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere geri gönderilmesi kararı.

ULUSAL BASIN 

Hakkında en çok nefret söylemi üretilen grup sıralamasında her zaman ilk sırada görmeye alıştığımız Yahudiler, ilk kez dördüncü sırada yer aldı. Yahudiler hakkındaki nefret söylemi, şu yollarla gerçekleşti:

• İsrail-Filistin çatışmalarını ve Mescid-i Aksa’da yaşanan gerginlikleri konu alan haberlerde bir toplum olarak şiddetle özdeşleştirildi ve düşmanlaştırıldı;

• “İsrail devleti”, “İsrail” veya “İsrail Savunma Kuvvetleri” gibi kişi/kurumları ifade eden sözcüklerin kullanılması yerine Yahudi kimliğinin genelleme yapılarak kullanılmasıyla hedef gösterildi;

• Üretilen ‘komplo teorileri’nin arkasındaki ‘gizli güç’ olarak sunuldu ve ‘Türkiye’ye yönelik bir tehdit’ olarak gösterildi.

• Basında olumsuz atıflarla yer bulan birçok kişi ve kurumla ilişkilendirildi; Yahudi kimliği bir hakaret ifadesi olarak kullanıldı.

Nefret söylemi örneklerinin yüzde 54’ü ulusal gazetelerde (38 gazete), yüzde 46’sı ise yerel basında (352 gazete) yer aldı. 681 haberde ve 591 köşe yazısında nefret söylemine rastlandı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün