Meclis'te yeni Anayasa maratonu

TBMM’de, AK Parti’nin MHP'nin de desteğiyle getirdiği Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören Anayasa paketi görüşmeleri sürüyor.

Meclis'te yeni Anayasa maratonu
Bayburt Postası - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Anayasa maratonu sürüyor. TBMM’de, AK Parti’nin MHP'nin de desteğiyle getirdiği Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören Anayasa paketinin görüşmeleri devam ediyor. TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda dün birinci ve ikinci maddenin oylaması yapıldı. Teklifin birinci maddesi 347 oyla, ikinci maddesi ise 343 oyla kabul edildi. Önceki gün yapılan oylamadan çıkan sonuçlara göre Anayasa teklifinin maddelerine geçilmesi oylamasında da 338 kabul oyu çıkmıştı.

En az 15 gün sürmesi beklenen Genel Kurul'daki görüşmelerde, paketin doğrudan kabul edilmesi için 367 vekilin desteğini alması gerekiyor. AK Parti ile MHP'nin oyu bu orana yetmediği için 330 vekilin desteğiyle referanduma sunulması bekleniyor.

Öte yandan oylamanın yapıldığı sırada Bayburtlu milletvekillerinin birlikte hareket etmesi objektiflere yansıdı. Kanun teklifinin 2. Madde görüşmelerine ilişkin yapılan ve 343 kabul oyunun çıktığı oylamada Maliye Bakanı Naci Ağbal, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu birlikte oy kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ozan 7 yıl önce

Anayasanın 81. maddesi yemin maddesi ve her vekil bu maddeye göre yemin ederek işe başlıyor. Bu madde 1982 anayasasının ve hiç değişmeyen maddesidir.Bu madde aynen şöyledir.MADDE 81- Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, göreve başlarken aşağıdaki şekilde andiçerler:Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.” diyerek Anayasanın tüm maddelerine uymayı ve onu korumaya Türk Milleti önünde söz verirler. Kısacası şahitlik ederler. Bu hem hukuken hemde dinen söz vermedir. Nisa suresi 135. ayete göre Allah huzurunda aklanacaklar. Aykırı bir davranış

Avatar
Mehmet 7 yıl önce

Vay be örnek davranış gerçekten ülkenin bakanı ile milletvekili açık oy kullanıp hukuki derdest ediyor

Avatar
alperen 7 yıl önce

açıktan oy kullanmak ne demektir. hukuken o oyların hepsi geçersizdir. buda böyle biline .