Afşin Belediyesi, üretmiş olduğu Doğal Lavanta Sabunlarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) görev yapan tüm milletvekillerinin yeni tip koronavirüs (Covid19) salgınından korunması için hediye etti.

Türkiye’nin en büyük lavanta yağı üreticisi olan Afşin Belediyesi, kendi üretmiş olduğu doğal lavanta sabunlarını, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal ile birlikte mecliste çalışan tüm milletvekillerine korona virüsünden korunmaları amacı ile dağıttı.

Konu hakkında bilgi veren AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, böyle verimli projeleri desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Öçal, “Afşin’imizin tanıtımı ve tarımsal arazilerimizin ekonomiye kazandırılması açısından oldukça önemsediğimiz belediyemizin bu çalışmasını desteklemek bizim için bir görevdir. Gazi meclis çatısı altında bulunan tüm milletvekillerimize ve bakanlarımıza dağıttığımız bu hediye ile oldukça güzel dönüşler de aldık. Belediyelerimizin böylesi faydalı çalışmalarını başkentimizden desteklemeye her daim devam edeceğiz.” İfadelerinde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Arayıp Teşekkür Etti

Öçal açıklamasının devamında, ’Siyaset ülkemizde tek oldu. Hükümetimiz devletin dilini sosyal medyanın diline kurban etmedi. Birlik beraberlik içerisinde süreç devam ediyor. Buradan Kahramanmaraşla ilgili bir sürprizi de duyurmuş olalım. Afşin Belediyemizin katkılarıyla geçtiğimiz Cuma günü Afşin’in lavanta sabununu Kahramanmaraş Milletvekillerimizin ve belediyemizin ismi yazılı bir şekilde Türkiye geneli muhalefet milletvekillerimiz de dahil olmak üzere dağıttık. Koronavirüsten korunma adına hediye ettik. Bütün meclisimiz Afşin’in Lavanta sabunu kokuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Bey başta olmak üzere muhalefet ve iktidar milletvekillerimiz şahsımı aradı. Kahramanmaraş’ımız adına teşekkürleri kabul ettim. Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven’e bu projeyi bahsettiğimde çok heyecanlandı ve sonuna kadar destek olacağını ifade etti. Bir kez daha kendilerine teşekkür ediyor, evinde kal Kahramanmaraş’ diyorum’ açıklamasında bulundu.


-“5 yıldır kendi imkanlarımızla lavanta yetiştiriyoruz”

5 yıldır belediyenin kendi imkanları ile lavanta yetiştirdiklerini kaydeden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Yaklaşık beş yıldır kendi imkanlarımızla lavanta yetiştiriyoruz.
Tecrübemizi ticari üretime yönlendirerek, tarımsal alanda çiftçimize alternatif bir ürün imkanı sunmak istedik. Özellikle son yıllarda aromatik ürünler konusunda artan talepler ve destekleri bölgemize
yönlendirmek istedik. Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olan Afşin Ovası’nda, aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini teşvik etmek ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak amacıyla, ürün yetiştirilmesi, ürünlerin yağlarının çıkarılması ve pazarlanması aşamalarında da çalışmalar yaptık. Bu amaçla Destilasyon tesisinin (yağ çıkartma ünitesi) kurulumunu ve deneme üretimini tamamladık.” dedi.

-“ Lavanta sabununun ismini “Efsus” koyduk

Üretim ardından marka arayışına giren Afşin Belediyesi, lavanta sabununun ismini Afşin’in eski isimlerinden bir tanesi olan “Efsus” markasını koydu.

Lavanta sabununun ismini Efsus olarak belirlediklerini kaydeden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “ Ürünlerin satışı için, Afşin Belediyesi bünyesinde bir iktisadi işletme kurarak kozmetik alanında “efsus” markasını tescil ettirdik. Üretilecek olan aromatik bitki yağları, sabun, kişisel bakım ürünleri ve antiseptik ürünleri bu marka adı altında pazarlamayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

-“Kadın istihdamı artacak”

Yapılan bu çalışma ile özelikle kadın istihdamının artacağını kaydeden Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Ürünlerin üretilmesinde özellikle ev ekonomisini destekleyecek üretim modelleri  tasarlayarak, kadınlarımızı üretim sürecine dahil edeceğiz. Fabrikasyon üretimden ziyade, kadın istihdamının ağırlıklı olduğu ve el emeğine dayanan, doğal ürün konseptinde bir üretim stratejisi tasarladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle Yerel yönetimler olarak ilçe ekonomisine katkıda bulunmak, üretim yapan çiftçilerimize bu sektörde danışmanlık ve öncülük yaparak, çiftçilerimizin kalkınmasında fayda sağlamak istedik.”

‘Afşin’e Fotoğraf Platosu Kuruluyor

Afşin’de fotoğraf platosu kurmak için çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Güve, konuşmasını şöyle tamamladı:

“ Öte yandan son yıllarda oldukça popüler olan fotoğraf turizminden pay elde etmeyi planladık. Bu amaçla kurduğumuz. Fotoğraf platomuzda önümüzdeki günlerde “Rabia Parkımızda” hizmete
girecektir. Lavanta hasadı için ülkemizde hasat makinesi bulunmamakta, bunun içinde belediye bünyesinde bulunan makine parkında da AR-GE çalışmalarına başladıklarını, tasarladıkları lavanta hasat makinesinin prototip çalışmasının bitmek üzere olduğunu, önümüzdeki 15 günlük süre içerisinde ilk denemesinin yapılacağını açıkladı.”

Editör: Haber Merkezi