MEB'in ayrımcı kitabına suç duyurusu

Eğitim-Sen Genel Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın başörtülü kadınları şefkatli, başörtüsüz kadınları acımasız gösteren kitabı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı ‘doğal afet, terör, göç, intihar, ölüm ve istismar’ gibi travmatik olaylar karşısında yürütülen önleme hizmetlerinin programlarını Nisan 2019’da tamamıyla yeniledi. Öğrencilere yaşadıkları travmalar konusunda destek olacak rehber öğretmenler için bir de kılavuz kitap hazırlandı.

Kitabın, ‘cinsel istismar’ başlığı altında olumlu ve olumsuz davranışlara örnek olacak resimler çizildi. Küçük yaştaki çocuğu muayene eden başörtülü bir doktora ilişkin resimde, muayene olan çocuk ve ailesinin mutlu şekilde yansıtıldığı görüldü.

Kitapta bulunan, ‘Doğrular ve Yanlışlar’ etkinliği altında da çocuğunu öpen, şefkatle sarılan anne görseli paylaşıldı. Görseldeki bu anne de başörtülü şekilde yansıtıldı. Bir başka resimde ise çocuğu öpmeye çalışan başı açık yetişkin bir kadın ve bu girişim karşısında hoşnut olmayan çocuk anlatıldı. Bu resmin hemen altına ise çocuğunun başını okşayan kapalı bir annenin çizildiği resim yerleştirildi. Kitapta yer alan hikayelerin birinde ise sokakta oynayan çocuğun yanına gelen komşusunun onu öpmek istediği ifade edildi. Bu hikayenin görselinde de başı açık bir kadın tercih edildi.

.

Kitapta, çocuklara kötü davranan kadınların başı açık, şefkat gösteren kadınların başörtülü olarak resmedilmesi tepki çekti. Eğitim-Sen Genel Merkezi söz konusu kitapla ilgili suç duyurusunda bulundu. Eğitim-Sen'in açıklamasında şöyle dendi:

"Psikososyal Destek Programı" ve "Beni Anlayın Özel Yetenekli Çocuğum Var" isimli kitaplardaki ayrımcılık ve düşmanlık içeren görseller nedeniyle bu görsellerde sorumluluğu olan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri genel müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Suç duyurusu dilekçemizde ismi geçen genel müdürlerin 5237 sayılı Yasa’nın "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetlerinin kullanılmasını engelleme" başlıklı 115. maddesinin 3. fıkrası,  "Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" başlıklı 112. maddesi, "Nefret ve ayrımcılık" başlıklı 122. maddesi ve görevi kötüye kullanma suçunu düzenleyen 257.maddesi uyarınca haklarında kamu davası açılarak cezalandırılmasını talep ettik. Aynı şekilde bu dilekçede atılı suçun etkilerinin ortadan kaldırılması ve toplumsal barış ile toplumsal duyarlılıkların gözetilmesi açısından suça konu görseller çıkarılıncaya kadar "Psikososyal Destek Programı kitabı" ve  "Beni Anlayın Özel Yetenekli Çocuğum Var" isimli kitapların toplatılmasını ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün web sayfasında yayımdan kaldırılmasını istedik." (HABER MERKEZİ)