Erdoğan’ın, talimatıyla kapatılan dershanelerden dönüşen temel liseler, MEB’in desteğinden en büyük payı aldı. Destekten yararlanan temel liselerin oranı yüzde 32, anaokullarının oranı ise yüzde 8 oldu

MEB teşvikinin büyüğü temel liselere aktarıldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ortaklığıyla hazırlanan proje kapsamında özel okullara verilen teşvikten yararlanan okul türleri ve kontenjanları belli oldu. Maliyeti MEB bütçesinden karşılanan ve velileri özel okulları tercih etmeye teşvik ettiği gerekçesiyle eğitim sendikalarının tepkisini çeken uygulama çerçevesinde toplam 75 bin öğrenciye eğitim öğretim desteği verildi. Destekten yararlanan okul türleri içinde temel liselerin oranı yüzde 32 olurken en az teşvik alan okul türü yüzde 8 ile anaokulları oldu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Benim için, ‘Özel okulculuktan geliyor, özel okulları patlatacak’ diyorlar. Bu olabilir mi? Toplumun dokusu bozulur. Ben özel okullara yatırım yapmayacağım” açıklamasına karşın özel okullarda öğrenim görecek 75 bin öğrenciye ilk defa eğitim öğretim desteği verildi. Öğrenim desteği, organize sanayi bölgelerinin içinde ve yakınlarında açılan özel meslek liselerinde öğrenim görecek öğrencileri de kapsadı. Okulöncesi eğitim kurumlarında 6 bin, ilkokullarda 15 bin ortaokul ve liselerde 15 bin, temel liselerde ise 24 bin öğrenci ilk defa eğitim öğretim desteğinden yararlandı.

En fazla İstanbul

Özel okulda öğrenim görecek öğrencilere toplam 243 milyon lira dağıtılırken teşvikten yararlanmayan tek il Ardahan oldu. Öğrenim desteği kapsamında en fazla kontenjan 18 bin 737 ile İstanbul’a ayrıldı. İstanbul’un ardından 8 bin 429 kontenjanla Ankara gelirken İzmir 4 bin 463 kontenjanla üçüncü sırada yer aldı. Kilis 30, Gümüşhane 28 ve Bayburt 21 kontenjan ile destekten en az yararlanan üç il oldu.

Dershanelerin biçim değiştirmesiyle açılan ve eğitimde özel okulların payının artmasına yol açan temel liseler, teşvikten en çok yararlanan okul türü oldu. Buna göre, toplamı 75 bin olan teşvik kontenjanının 24 bini temel liselere verildi. İlkokul, ortaokul ve liseler 15 biner kontenjanla destek paketinin yüzde 20’sini alırken anaokullarına sadece 6 bin kontenjan ayrıldı. Destek alan okul türleri içinde anaokulların payı yüzde 8 olarak gerçekleşti.

“Kamusal eğitimin tasfiyesi”

Temel liselerin destekten en fazla pay alan okul türü olmasının, teşvikin hedefinin piyasanın gereksinimlerini karşılamak olduğunu açığa çıkardığını söyleyen Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “MEB’in kaynak yetersizliğini gerekçe göstererek birçok projeyi yapamadığı bir dönemde ısrarla özel okullarda okuyan öğrencilere verilen teşvik devam ettirilmektedir” dedi. Bozdoğan, “Tercihin özellikle piyasanın en fazla yöneldiği temel lisede yoğunlaşması, uygulamanın asıl hedefi ile uyumlu bir dağılım yapıldığını ortaya koymaktadır” diye konuştu.