MEB İKİNCİ 100 GÜNLÜK EYLEM PLANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ Mİ?

MEB İKİNCİ 100 GÜNLÜK EYLEM PLANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ Mİ?

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı 13 Aralık 2018 günü 2. 100 günlük eylem planını maddeler halinde açıklayarak, 100 günde gerçekleştireceği eylemleri yani çalışmaları kamuoyuna duyurdu. 100 günlük eylem planı 25 Mart günü yani bugün doldu.

Anadolu Eğitim Sendikası, Milli Eğitim Bakanlığının 100 günlük eylem planında hangi çalışmaları yaptığını hangilerini yapmadığını irdeledi. Amaç burada eğitimde yapılabilecek çalışmaları yakından takip ederek destek olmak. Ancak görüldüğü üzere, eylem planındaki çoğu başlığın teorik kaldığı bir gerçek. Pratikte bu çalışmaları görmek isterdik. Özellikle 3600 konusu ile ücretli öğretmen ücretleri hayal kırıklığı oluşturmaya devam ediyor…

İŞTE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN EYLEMLERİ VE GERÇEKLEŞTİRME DÜZEYİ

DENKLİK

MEB-01 Temel eğitim ve ortaöğretimde denklik işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak bir sistemin kurulması.

Okullara bu sistemle ilgili herhangi duyuru gelmedi. Kamuoyuna açıklama yapılmadı. Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliğinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

DEĞERLENDİRME ARACI

MEB-02 Yerli ve milli değerlendirme araçlarının uygulamaya konulması.

Okullara bununla ilgili bir resmi yazı gelmedi. Kamuoyuna açıklama yapılmadı.

OKUL ÖNCESİ SINIF İHTİYACI

MEB-03 Okul öncesi eğitimde derslik ihtiyacının karşılanması için 6 İlde 50 taşınabilir sınıf yapılması.

Okul öncesi eğitim, eğitiminin olmazsa olmazlarından bir konu. Ancak yıllardır zorunlu hale gelmemiş okul öncesi eğitim konusunda taşınabilir sınıf uygulaması görmedik. Artık her şeyin fotoğraflanarak internet dünyasında yer bulduğunu düşünürsek, “Taşınabilir Sınıf” uygulaması konusunda tarama yapmamıza rağmen yeni bir çalışma bulamadık.

E-PORTFOLYO

MEB-04 Öğrenci yönlendirme sistemi olan e-portfolyo sistemi alan indekslerinin belirlenmesi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 4 Şubat 2019 tarihinde bir soru üzerine yakında açıklayacakları projeler arasında Okul Profili Değerlendirme, e-portfolyo, öğretmen eğitimi ve mesleki ve teknik eğitimi gibi konular olduğunu söyledi. Bununla ilgili okullarda bir çalışma yapılmadı. Sadece 5.6. ve 7. Sınıf öğrencilerinin akademik değerlendirme sınavı yapıldı. Yıl ortasında e-portfolyo çalışmasının nasıl yapılacağı okullarla paylaşılmadı.

MESLEKİ EĞİTİM PORTALI

MEB-05 Mesleki ve teknik eğitim ile ilgili web portalinin oluşturulması ve e- devlete entegrasyonunun sağlanması.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, MEB Başöğretmen Salonu´nda düzenlenen, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün "Mesleğim Hayatım" portalı tanıtım programına katıldı. Selçuk, burada yaptığı konuşmada, Millî Eğitim Bakanlığı olarak mesleki ve teknik eğitime bakış açılarının Türkiye ekonomisi ve demokrasisini birbiriyle ilişkilendirme ve çok daha güçlü bir eğitim sistemi ortaya çıkarmakla ilgili olduğunu ifade etti.


Portala "meslegimhayatim.meb.gov.tr" adresinden erişilebilecek.

LİSEYE SINAVSIZ YERLEŞME KRİTERİ

MEB-06 Temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınavsız okullara yerleştirme kriterlerinin güncellenmesi.

Aşağıdaki açıklamadan başka bir çalışma yapıldığı, sınavsız yerleşme ile ilgili bir kriter güncellemesi yapıldığı kamuoyuna açıklanmadı.

‘Her bölgeye Anadolu ve meslek lisesi’

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, bu yıl yapılacak lise yerleştirmeleriyle ilgili hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Adrese dayalı yerleştirmelerde lise dağılımlarının sağlıklı bir şekilde yapıldığını söyleyen Safran, “Mahalle mahalle, semt semt, cadde cadde üzerinde çalışıldı. Her bölgede Anadolu ve meslek lisesi olacak” dedi.

3600

MEB-07 Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesi.

Öğretmenlerin en çok merak ettiği konuda herhangi bir eylem yapılmadı.

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ÜCRETLERİ

MEB-08 Ek Ders ücreti karşılığında görevlendirilenlerin ek ders ücretlerinin %100 arttırılması.

Ücretli öğretmen ders ücretleri % 100 arttırılacaktı. Mart ayı ödemesine göre böyle bir artış görülmedi.

Şubat ayında 108 saat ders ücreti karşılığında derse giren öğretmen; asgari ücretten az bir ücret aldı ve 16 gün karşılığı SGK primi yattı. Asgari ücretli bir işçi için yatan 30 gün dahi değil.

Toplam maaş           :1687,07


SGK prim gün sayısı:16 gün.

Bu tablo ek ders ücretleri 14,82 tl olarak gözükmekte. Şubat maaşı 1 gün kar tatili ve eksik iş gününden ötürü 108 saat üzerinden hesaplanmıştır.

Mart ayı içerisinde yani 100 günlük eylem planı dolarken, ders ücretlerinin % 100 arttığına dair bir çalışma yapıldığını basından okumadık. Resmi yazı görmedik.

KESİNTİ ORANI %15 DEN %1’E

MEB-09 Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının döner sermayesinde hazinenin kesinti oranı %15 den %1 indirilerek üretimlerin arttırılmasının sağlanması.

Konuyla ilgili çalışma yapıldı uygulamaya konuldu.

KÜTÜPHANE AÇILIŞLARI

MEB-10 Okuma kültürünü arttırmaya yönelik kalkınmada öncelikli yörelerdeki il ve ilçelerde 255 zenginleştirilmiş kütüphanenin açılması.

İstanbul ilinde hiç kapanmayan 7/24 faaliyette bulunacak kütüphane şubat ayı içerisinde yapıldı. Bunun dışında muhtelif zamanlarda okul kütüphane açılışı haberleri okumaktayız. Ancak 255 tane zenginleştirilmiş kütüphane açılışı ile ilgili ne bakanlık ne de milli eğitim müdürlükleri internet sitelerinde görmedik.

6000 DERSLİK

MEB-11 Tekli eğitime geçilmesinin arttırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte 6000 derslik yapılması.

Konuyla ilgili bir protokol imzalandığını biliyoruz. Ancak 100 günde açılan bir derslik veya okul haberi okumadık, kamuoyuyla paylaşılmadı.

FUAT SEZGİN

MEB-12 2019 Fuat Sezgin yılı bilim etkinleri düzenlenmesi.

2018 yılında vefat eden Fuat SEZGİN, İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini, 1967'de tamamlayan Sezgin, 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazıyordu.

Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu. Ancak Fuat SEZGİN kimdir, neler yapmıştır konusunda bilim etkinliklerinin düzenlendiğini basından okumadık, izlemedik.

ASELSAN, TAİ, HAVELSAN İŞBİRLİĞİ

MEB-13 Yerli ve milli savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için; ASELSAN, TAİ, HAVELSAN gibi köklü kurumlarla işbirliği yapılması.

Meb ile Aselsan arasında mesleki eğitim iş birliği protokolü imzalandı. Protokol ile MTEGM ve ASELSAN iş birliğiyle savunma sanayine yönelik nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla yapılacak olan mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri belirlendi. Protokol kapsamında Türkiye’nin ortaöğretim alanında savunma sanayi sistemlerine yönelik ilk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulacak.

ÖĞRETİM PROGRAMI GÜNCELLENMESİ

MEB-14 Öğretim programlarının yayımlanan/yayımlanacak ulusal meslek standartları ve işgücü piyasası ihtiyaçlarına göre güncellenmesi.

Öğretim programları ile ilgili herhangi bir güncelleme yapılmadı.

AÇILACAK OKULLAR

MEB-15 54 ilde 648 okulun açılışının yapılması, 47 ilde 457 okulun temelinin atılması

Yeni okul açılışları ile ilgili tarama yaptığımızda karşımıza özel okulların şubeler açtığı haberlerini gördük. 648 okul sayısı ve 457 yeni okula temel atılması gerçekten büyük rakam ve heyecan verici. Eğitim-öğretime başlayan veya deprem güçlendirme sonrası eğitime tekrar başlayan okullar olmuştur. Ancak bu konuda bu büyük rakamlar kadar okul haberi kamuoyuyla paylaşılmadı.

Muhammet Ali GEZİCİ

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreteri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.