14 Kasım 2019 13:29

İrfan Kaplan: Saadet Harmancı'nın yaşadıklarına maruz kalan yüz bin öğretmen daha var

Sözleşmeli öğretmen Saadet Harmancı'nın yaşamını sonlandırmasını Meclise taşıyan CHP'li İrfan Kaplan, "Öğretmenlerimizi intihar edecek kadar çaresiz bırakan bu istihdam şekillerine son verilmeli" dedi

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, sözleşmeli öğretmen Saadet Harmancı’nın mobbing sebebiyle yaşamına son vermesini Meclis gündemine taşıdı. "İdari amirleri tarafından baskı altında çalışmak zorunda bırakılan öğretmenlerimizi intihar edecek kadar çaresiz bırakan bu istihdam şekillerine bir an önce son verilmelidir” diyen Kaplan, Saadet öğretmenin yaşadıklarına maruz kalan yaklaşık yüz bin sözleşmeli öğretmen daha olduğunu hatırlattı.

"ÜCRETLİ VEYA SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞİN ÇÖZÜM OLMADIĞI ORTADADIR"

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Kaplan, AKP’nin 17 yılda işsizlik, ekonomik bunalım ve psikolojik travmalar bıraktığını kaydetti ve artan intiharların bir an önce araştırılması, gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

TÜİK verilerine dikkat çeken Kaplan, “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 17 yılda, 50 bin 378 kişi hayatına son verdi. 17 yılda ülkemizde her sene ortalama 3 bin kişi intihar etti. Ekonomik sıkıntılar, işsizlik, evine ekmek götüremeyen vatandaşlarımız artık bir çıkmazda” dedi.

Kaplan, Saadet öğretmenin yaşadığı mobbing, psikojk şiddet ve baskının altını çizerek “Saadet Harmancı, idari amirlerince kendisine uygulanan psikolojik şiddet, yıldırma ve baskı nedeniyle 6 katlı apartmanın terasından atlayarak yaşamına son verdi. 'Her gün pamuk ipliğine bağlısınız sözünü duymaktan bıktım' dedi” ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin trajik bir gerçeği olan atanamayan öğretmen sorununa ücretli veya sözleşmeli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam şekillerinin bir çözüm olmadığı açıkça ortadadır" diyen Kaplan, idari amirleri tarafından baskı altında çalışmak zorunda bırakılan öğretmenleri intihar edecek kadar çaresiz bırakan istihdam şekillerine bir an önce son verilmesi gerektiğini vurguladı.

"İNTİHARA SÜRÜKLEYENLER YARGI ÖNÜNDE HESAP VERMELİ"

Saadet öğretmenin yaşadıklarına maruz kalan yaklaşık yüz bin sözleşmeli öğretmen olduğunu ifade eden Kaplan, "Bu mutsuz öğretmenler ülkesinde bir kayıp daha vermeden sadece Saadet öğretmenin değil hiç kimsenin pamuk ipliğine bağlı olmayacağı bir düzen için yetkilileri göreve davet ediyorum. Saadet öğretmeni intihara sürükleyenler sorumlular yargı önünde hesap vermelidir” diye konuştu.

Ekonomik krize bağlı olarak artan intiharların sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu söyleyen Kaplan, “Evine ekmek dahi götüremeyecek duruma gelen, ölümü göze alan vatandaşlarımızı AKP Hükümeti ne kadar umursuyor” diye sordu.

Daha önce de TBMM’ye “Artan intihar olaylarının araştırılması, incelenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için Araştırma Komisyonu Kurulması” için teklif veren Kaplan, “Saraylarında bu vatandaşlarımızı görmeyen hükümete buradan seslenmek istiyorum. 2002’den bu yana ülkemizdeki ekonomik kriz, işsizlik, geçim sıkıntısı ve yoksulluğa bağlı intihar olaylarının belirlenmesi, sosyoekonomik ve psikolojik sebeplerinin araştırılması ve bu intiharları önleyebilecek tedbirlerin yerinde ve zamanında alınması için herkesi sağduyu ve vicdana davet ediyorum!” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te cami inşaatında çökme: 2 işçi yaralandı, mühendisin cenazesi bulundu

SONRAKİ HABER

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB bütçeye dair konuştu: Adil bir bütçe istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...