Haberler

Marmara ve Karadeniz bölgesinde yaşayanlar ciddi risk altında! Ölümcül sinek için aşı çalışmaları başladı

Güncelleme:

Son yıllarda Türkiye'de de görülmeye başlanan ve sarı humma, zika, Batı Nil virüsü enfeksiyonu gibi çok sayıda hastalığı taşıyabilen Asya Kaplan Sivrisineği'ni Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison ve ekibi mercek altına aldı. Ölümcül sinek için aşı çalışmaları başladı.

MARMARA VE KARADENİZ BÖLGESİ TEHLİKE ALTINDA

Son yıllarda Türkiye'de de görülmeye başlanan ve sarı humma, zika, Batı Nil virüsü enfeksiyonu gibi çok sayıda hastalığı taşıyabilen Asya Kaplan Sivrisineği'ni Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison ve ekibi mercek altına aldı. Projede hedef; her bölgede farklı özellikler gösterebilen Asya kaplan sivrisineğinin Türkiye'de görülen türüne karşı uzun vadeli bir çözüm üretebilmek ve bu sineğin ölümcül doz oranlarını belirlemek, Türkiye'deki türe özgü toksin geliştirmek. Türkiye'de en çok Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde görülen Asya Kaplan sivrisineği, kıyafet üzerinden bile ısırabiliyor ve bilinen sivrisineklerin aksine hem gündüz hem de gece aktif.

YERLEŞİK BİR TÜR OLARAK KABUL EDİLİYOR

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin Mayıs 2020 verilerine göre Asya Kaplan Sivrisineği artık Doğu Karadeniz'in yerleşik bir türü olarak kabul ediliyor ve Marmara Bölgesi'ne de giriş yaptığı belirtiliyor. Bu yayılımın nedenleri arasında insan popülasyonunun aşırı hareketliği, ticari malların taşınması ve iklim değişikliklerini gösteriliyor.

SARI HUMMA, ZİKA GİBİ HASTALIKLARI TAŞIYOR

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü doktora öğrencisi Gökhan Gün'ün de yer aldığı "Asya Kaplan Sivrisineğine Cry Toksinlerinin İnsektisit Etki Mekanizmalarının Araştırılması" başlıklı proje, Bilimsel Araştırma Fonu tarafından da destekleniyor. Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison, "Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) aslında Güneydoğu Asya kökenli bir tür ve doğal yaşam alanında sadece hayvanları ısırıyor. Aşina olduğumuz sivrisineklerden farklı olarak günün her saatinde kan emme özelliği var. Son yıllarda yayılım alanlarının genişlemesiyle birlikte insanları da hedef almaya başladılar. Ayrıca yapay çevrelere de yumurtlayabiliyorlar, bu da onların yayılımını hızlandırıyor. Bu tür insanlarda aşırı alerjik reaksiyonlara ve ısırdığı bölgede aşırı kaşıntı ve ödem gibi şikayetlere neden oluyor. Ülkemizde karşılaştığımız sivrisinek türleri genellikle ısırmadan önce etrafta turlar atar ve kan emeceği uygun bir bölge bulduğunda saldırıya geçer, Asya kaplan sivrisineğinde ise durum çok farklı. Aşırı agresif tavırlar sergileyen bu tür direkt olarak hedefe saldırıyor ve kıyafet üzerinden de ısırabiliyor. Dış görünüşüyle kolayca ayırt edilebilen siyah bir sivrisinek. Gövdeye doğru beyaz bir çizgi inmekte ve bacaklarında da beyaz şeritler bulunuyor. Sarı humma, deng, zika, chikungunya, Batı Nil virüsü gibi hastalıklarında taşınmasında çok etkili bir vektör olmasıyla problem teşkil ediyor" dedi.

ÖZGÜN TOKSİN GELİŞTİRİLECEK

İyison, projenin ilk aşamasında toksik proteinlerinin ülkemizde görülen Asya kaplan sivrisineği larvaları üzerindeki etkilerini inceleyeceklerini söyleyerek "Ölümcül doz oranlarını belirlemeye çalışacağız. Dünya genelinde yayılım gösteren bu tür farklı bölgelerde biyolojik toksinlere farklı tepkiler gösterebiliyor. Bu nedenle bizim öncelikli hedefimiz Türkiye'de görülen türü toksinle etkileştirerek sivrisinek reseptörlerinin DNA dizilerindeki farklılıkları kıyaslayabilmek. Böylece reseptör-toksin etkileşiminde kritik rolde olan amino asitleri belirleyebileceğiz. Projenin ilerleyen aşamalarında ise daha etkin toksin formlarını geliştirmek. Bunları farklı çevresel koşullarda uygulamak ve saklama şartları daha kolay formları elde etmek üzere çalışacağız" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Marmara Bölgesi Karadeniz Türkiye Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500

Yorumlar (14)

İlaçlayın hemen:

Madem geldiler. Tüm Türkiyeyi ilaçlayın.kafayı yemeyelim.

18
1
yanıtYanıtla
İZMİRİ İLAÇLAYIN:

Sinekleri görünce bile kaşınmaya başladım, İzmirde ya sabır çekiyoruz artık. İzmir Buca sivrisinek kaynıyor. Nerde bu belediye. Birde bu eksikti . İzmirede gelirse bunlar göç başlar herhalde artık.

17
2
yanıtYanıtla
Geldi bile:

Merak etme muhemelen geldi çünki evde bi tane öldürdüm sivirisinekden başka her şeye benziyo koyu siyah renkli ve iri hortumuda sivirisineğe nazaran oldukça kalın . Resmiyle karşılaştırdım kesinlikle o .

yanıt1
yanıt0
aaa:

ankarada da var bundan çok

4
12
yanıtYanıtla
KOR:

Ovada çok var böyle şeyler. Renk renk. Evdekilerden farklılar. Isırdıklarında şişiyor biraz. Kaşıntı yapıyor. Şiştiğinde bastırıp kan ile akıtın. 1 gün sonra geçiyor. Kan ile çıkarmazsanız. Biraz büyüyor. 2-3 gün sonra geçiyor. Tahminen kaşıya kaşıya kanatıyoruz yine, 2-3 gün sonra geçiyor. Direk müdahale etmek daha iyi. Belediyeler ilaçlasa köy, mahalle yolları hiç kalmaz. Adamlar 2 ilaç atıyor. 2 ay yoklar :D

10
5
yanıtYanıtla
Derya:

İzmirde sivrisineklerden uyuyamıyoruz,belediyenin buna bi çare bulması gerekir. Özellikle Buca ve Karabağlar bölgesi , piskolojimiz bozuldu bu sivrisineklerden, belediyelerin umrunda deyil, oy zamanı bizimde umrumuzda olmayacaklar.

6
2
yanıtYanıtla
sami:

Şu sineğin fotoğrafını koyaydınız. Sivrisinek ve kara sinekten farkını görseydik

5
0
yanıtYanıtla
fk:

Bütün komplo senaryoları tek tek gerçekleşiyor. Sivrisinek, karantina bahanesiyle kelepçe. Çip takmalarına gerek yok, telefon yeter zaten. Hepimizi eve tıktılar. Allah oyunlarını ayaklarına dolandırsın.

4
1
yanıtYanıtla
X:

Bu sayfada hastalığın tedavisi ve iki günde iyi eden ilacın adı kendi deneyimim Dominik Cumhuriyeti

1
0
yanıtYanıtla
Fgfthjcvjj:

Belediyeler neden ilaçlamıyor. Sivrisinek bu sene bitmek bilmedi. Korona zamanında bulaşıcılığıda artırıyor. İzmir Karabağlar dolu. Yara bere içindeyiz. İlaçlayın ne aşısı

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title