11 Aralık 2019 18:01

ABD Savunma Bakanı Esper: Türkiye'nin NATO ekseninden kayması endişe veriyor

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması ve Rusya ile yakınlaşmasının en büyük endişe kaynağı olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin toplantısında konuşan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Bence, ulusal savunma stratejimize uygun olarak Rusya’ya karşı koymanın temel yolu NATO, müttefiklerimiz üzerinden hareket etmek" dedi. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişki konusunda da Esper, "Suriye ve Türkiye ilişkisi konusunda en büyük endişem, Türkiye'nin NATO ekseninden kayması" dedi.

AA'da yer alan habere göre, ABD Savunma Bakanı Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde düzenlenen "ABD’nin Suriye politikası" başlıklı oturumda söz aldı. Esper, “Önümüzdeki görev, onları nasıl geri çekebileceğimizi, NATO ile yakınlaştıracağımızı anlamak, çünkü onların anahtar partner olduğunu düşünüyorum, 70 yıl boyunca öyleydiler” dedi.

"RUSYA'NIN ETKİSİNİ GENİŞLETMESİ ENDİŞE KAYNAĞI"

Rusya’nın bazı Ortadoğu ülkeler ile işbirliğinden endişe duyduğunu ifade eden Esper, “Rusya’nın Mısır, Suudi Arabistan ve diğer yerlerdeki etkisinin genişletmesi beni endişelendiriyor, ama yine de Rusya’yla ilgili en büyük sorun Rusya’nın Türkiye’yle ilişkileri. Bu gerçekten beni endişelendiriyor” ifadelerini kullandı. “Türkiye, NATO ekseninden çıkıyor” diyen Esper, şunları söyledi:

"Suriye ve Türkiye ilişkisi konusunda en büyük endişem, Türkiye'nin NATO ekseninden kayması. Birçok kere de söyledim, Türkiye'yi NATO ittifakının içine tekrar nasıl çekebileceğimizin yollarını aramalıyız"

Esper, ABD hükümetinin Suriye petrolünü satmaya hazır olup olmadığı sorusuna, "Askeri göreve odaklanıyorum. Görevimiz, IŞİD’in petrole ulaşmasını engellemek. Bu konuda söyleyebileceğim tek şey, halihazırda böyle planlar hakkında hiçbir bilgim yok” yanıtını verdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Zeybek: Antalya Aksu Çayı Taşkın Koruma Projesinde usulsüzlük mü yapıldı?

SONRAKİ HABER

Alilağa Belediyesinden atılan işçilerin işe iade davaları bugün görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...