MANİSA'DA BİR İLK

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.06.2016 - 10:23, Güncelleme: 30.06.2016 - 10:23
 

MANİSA'DA BİR İLK

Beyin damarlarındaki tıkanıklığa bağlı felç geçiren hastalara özel olarak üretilen pıhtı eritici ilaç verilerek beyin damarındaki tıkanıklığı açan İnme Ünitesi Manisa’da ilk kez Manisa Devlet Hastanesi’nde açıldı.
- Manisa’nın ilk inme ünitesi Manisa Devlet Hastanesinde faaliyete geçti. Ünitenin ilk hastası olan 67 yaşındaki yaşlı adam inmenin ilk saatinde tedavi altına alınarak 48 saat içinde tamamen bütün rahatsızlıklarından kurtuldu. Yoğun bakım ünitesinde 1 yatak ve serviste 1 oda olmak üzere hastaların yakın takip ve gözetim altında tutulduğu İnme ünitesinde Dr. Süleyman Çingirt, Dr. Serkan Saka, Dr. Muzaffer Balsoy ve Dr. Ali Erciyes görev yapıyor. FELÇİ HASTALAR İÇİN UMUT Çok yüksek oranda hastalarda hasar bırakarak geri kalan hayatını başkalarına muhtaç yaşamak zorunda kalan felçli hastaların yeniden hayata tutunması için umut olan İnme ünitesi hasta kabulüne de başladı. İnme ünitesinde tedavi gören ilk hasta 67 yaşında bir erkek oldu. Konuşma bozukluğu ve sol tarafta güçsüzlük sebebiyle inmenin ilk saatinde acil servise müracaat eden yaşlı adama yapılan ilk değerlendirmede pıhtı eritici tedaviye uygun olduğu anlaşılarak tedavisine başlandı. Tedavinin 2. saatinde hastanın konuşma bozukluğu ve sol taraf güçsüzlüğü düzelirken, 27 ve 48 saatlik kontrollerde hastanın tamamen düzeldiği ve hastalıktan hiçbir eser kalmadığı görüldü. Manisa Devlet Hastanesi Başhekimi ve Yöneticisi Uzm. Dr. Zafer Ulusan, hastane bünyesinde vatandaşlara böyle bir hizmet vermekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA 3. SIRADA Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada inmenin yer aldığını belirten Dr. Serkan Saka, “Bu hastalara pıhtı eritici dediğimiz bir tedavi uygulanıyor. Uygun hastalarda ilk 3 saat içinde, fakat son dönemlerde 4,5 saate kadar da uzatıldı. Eğer hasta 4,5 saat içinde başvurursa, laboratuvarda herhangi bir sıkıntı yoksa hastaya uygulanıyor. İlk hastaya başladık. Hastamız tamamen düzeldi. Bu tedaviyi almamış olsaydı felçli kalırdı, fizik tedaviyle uğraşırdı. Yani uzun bir yatış süresi olacaktı. Vatandaşlarımız felç durumunda yani elde kolda kuvvet kaybı, güçsüzlük, uyuşma, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu gibi durumlarda derhal zaman kaybetmeden hastanemizin acil servisine müracaat etmelidir. Böylece tedaviye başlanmış olur. Amacımız toplumsal farkındalık oluşturmaktır.” dedi. Saka, “Filmlerinde herhangi bir sorun yoksa tedavi 1 saat sürüyor. Hastaları yoğun bakımda izliyoruz. 24. saatte bir tomografisi var. Orada lezyonunu görüyoruz. Manisa’da inme hastası çok var ama önemli olan bu hastaların en kısa zamanda bile gelmesidir. Burada süre çok önemli. Hastaya bundan sonraki yaşamında kimseye bağımlı olmadan yaşama şansı sağlıyor.” diye konuştu.
Beyin damarlarındaki tıkanıklığa bağlı felç geçiren hastalara özel olarak üretilen pıhtı eritici ilaç verilerek beyin damarındaki tıkanıklığı açan İnme Ünitesi Manisa’da ilk kez Manisa Devlet Hastanesi’nde açıldı.
- Manisa’nın ilk inme ünitesi Manisa Devlet Hastanesinde faaliyete geçti. Ünitenin ilk hastası olan 67 yaşındaki yaşlı adam inmenin ilk saatinde tedavi altına alınarak 48 saat içinde tamamen bütün rahatsızlıklarından kurtuldu. Yoğun bakım ünitesinde 1 yatak ve serviste 1 oda olmak üzere hastaların yakın takip ve gözetim altında tutulduğu İnme ünitesinde Dr. Süleyman Çingirt, Dr. Serkan Saka, Dr. Muzaffer Balsoy ve Dr. Ali Erciyes görev yapıyor.

FELÇİ HASTALAR İÇİN UMUT
Çok yüksek oranda hastalarda hasar bırakarak geri kalan hayatını başkalarına muhtaç yaşamak zorunda kalan felçli hastaların yeniden hayata tutunması için umut olan İnme ünitesi hasta kabulüne de başladı. İnme ünitesinde tedavi gören ilk hasta 67 yaşında bir erkek oldu. Konuşma bozukluğu ve sol tarafta güçsüzlük sebebiyle inmenin ilk saatinde acil servise müracaat eden yaşlı adama yapılan ilk değerlendirmede pıhtı eritici tedaviye uygun olduğu anlaşılarak tedavisine başlandı. Tedavinin 2. saatinde hastanın konuşma bozukluğu ve sol taraf güçsüzlüğü düzelirken, 27 ve 48 saatlik kontrollerde hastanın tamamen düzeldiği ve hastalıktan hiçbir eser kalmadığı görüldü. Manisa Devlet Hastanesi Başhekimi ve Yöneticisi Uzm. Dr. Zafer Ulusan, hastane bünyesinde vatandaşlara böyle bir hizmet vermekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA 3. SIRADA
Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada inmenin yer aldığını belirten Dr. Serkan Saka, “Bu hastalara pıhtı eritici dediğimiz bir tedavi uygulanıyor. Uygun hastalarda ilk 3 saat içinde, fakat son dönemlerde 4,5 saate kadar da uzatıldı. Eğer hasta 4,5 saat içinde başvurursa, laboratuvarda herhangi bir sıkıntı yoksa hastaya uygulanıyor. İlk hastaya başladık. Hastamız tamamen düzeldi. Bu tedaviyi almamış olsaydı felçli kalırdı, fizik tedaviyle uğraşırdı. Yani uzun bir yatış süresi olacaktı. Vatandaşlarımız felç durumunda yani elde kolda kuvvet kaybı, güçsüzlük, uyuşma, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu gibi durumlarda derhal zaman kaybetmeden hastanemizin acil servisine müracaat etmelidir. Böylece tedaviye başlanmış olur. Amacımız toplumsal farkındalık oluşturmaktır.” dedi. Saka, “Filmlerinde herhangi bir sorun yoksa tedavi 1 saat sürüyor. Hastaları yoğun bakımda izliyoruz. 24. saatte bir tomografisi var. Orada lezyonunu görüyoruz. Manisa’da inme hastası çok var ama önemli olan bu hastaların en kısa zamanda bile gelmesidir. Burada süre çok önemli. Hastaya bundan sonraki yaşamında kimseye bağımlı olmadan yaşama şansı sağlıyor.” diye konuştu.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.