VİDEO - Myanmarlı ev işçisi kadın 17. kattan atlayarak yaşamını sonlandırdı

Singapur'da 17. kattan atlayarak yaşamına son veren Myanmarlı ev işçisi kadın, dünyanın en korunmasız işçi grupları arasında yer alan göçmen kadınların durumuna işaret ediyor.

Dış Haberler

Mynanmar Times’ın haberine göre bir Myanmarlı göçmen ev  işçisi kadın, geçtiğimiz Pazartesi günü Singapur Depot yolunda bulunan Interlace Condo isimli binanın 18. katından atlayarak intihar etti. Myanmar Elçiliği’nden bir yetkili, “Neden intihar ettiğini bilmiyoruz. Polis hala olayı hakkındaki incelemelere devam ediyor” dedi. Elçilik, intihar eden ev emekçisinin Myanmar kökenli, Ma Zin Mar Oo isminde 25 bir kadın olduğunu açıkladı.

25 yaşındaki genç kadın, son 8 aydır bahsi geçen binada Hindistanlı bir aile için temizlik işçisi olarak çalışıyordu ve Singapur hükümetinden çalışma ruhsatı alışmıştı. 

HOME isimli bir göçmen organizasyonunun üyesi olan Ma Khin Lay’a göre, Ma Zin Mar Oo  intiharının hemen ardından, düşüşüne bağlı olarak başına aldığı ciddi yaralar nedeniyle olay yerinde can verdi. Genç göçmen kadının bir pervazda otururarak onu atlamaktan vazgeçirmeye çalışan insanlarla konuşurken çekilen bir videosu Facebook’ta yayıldı.

MYANMAR HÜKÜMETİ, SİNGAPUR'A EV İŞÇİSİ GÖNDERMEYİ YASAKLAMIŞTI

Myanmar Hükümeti 2014 yılından itibaren Singapur’a ev işçisi göndermeyi yasaklamıştı. 

Ancak Singapur’daki Myanmarlı göçmen işçilere yardım eden Ma Khin Lay, günde yaklaşık 40-60 arası ev işçisinin Singapur’a gittiğini belirtti. Lay ayrıca, hükümet “sözde” yalnızca 23 yaş ve üzerindeki işçilerin çalışmasına izin verdiği halde pek çok çocuk işçi vakasının da Singapur’da vuku bulduğunu ekledi. 

Yakın bir zamanda, 15 yaşında bir göçmen ev işçisi, işverenin 9. katta bulunan dairesinden aşağı düşmüştü. Bahsi geçen vakadaki genç kız, hayatta kalmış fakat omurga sakatlığı geçirmişti. 15 yaşındaki göçmen işçiyi tekrar Myanmar’a götüren Ma Khin Lay, istihdam acentelerinin genç kızın pasaportunda dahi açıkça görülen 15 yaşında olduğu gerçeğini, 25 yaşında olduğunu söyleyerek çarpıttığını, sahte pasaportunda ise gösterilen isim, ırk ve memleket bilgilerinin farklı olduğunu söyledi. 

Ma Khin Lay, Myanmar’lı ev işçilerine aylık 500-640 Singapur Doları arasında değişen ücretler ödendiğini ve anlaşmanın bir parçası olarak her göçmen işçinin yaklaşık 7 aylık gelirini servis bedeli olarak istihdam acentelerine verdiğini belirtti. Myanmar Yurtdışı İstihdam Acentaları Federasyonu’ndan yetkililerin hükümete rapor ettiği sayıya göre, şu anda Singapur’da yaklaşık 40 bin Myanmar’lı ev işçisi bulunuyor. Rakamın bu kadar çarpıtılmış olmasının nedeni ise pek çok işçinin yasadışı yollarla gönderilmesi ve aralarında çocuk işçi olarak sömürülenlerin de bulunuyor olması. Yetkililer ise sebebi hükümetin ülkeyi terk eden işçilerin sayısını kontrol etme kabiliyetinin zayıf olmasına bağlıyor.

Göçmen ev işçilerini diğer ülkelere en hafif tabirle “pazarlayan” Acentalar Federasyonu tüm bunlara ek olarak hükümetten, yurtdışına çıkmak isteyen işçilerin  önüne konulan kısıtlamaların ortadan kaldırılmasını talep ediyor.

Göçmen işçiler, basit internet siteleri yoluyla bile işverenlerin adeta “beğenisine” sunuluyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verdiği sayılara göre, dünyada yaklaşık 53 milyon ev işçisi bulunuyor ve bu çarpıcı yüzde 80’ininden fazlasını kadın ev işçileri oluşturuyor.

İş kanunları tarafından güvence altına alınmayan ve kayıtsız tutulan bu kadınlar, dünyanın en korunmasız işçi grupları arasında yer alıyor.