Patlama, Ariana Grande'nin konserinin ardından yerel saatle 22:35'te (TSİ 00:35) meydana geldi. İngiltere Başbakanı Theresa May, olayı "dehşet verici bir terör saldırısı" olarak nitelendirdi.

Güvenlik güçleri ilk olarak 19 olarak açıklanan ölü sayısının 22'ye yükseldiğini duyurdu. Hayatını kaybedenler arasında çocukların da bulunduğu netleşti.

Greater Manchester Emniyet Müdürü Ian Hopkins, saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini ve saldırganın olay yerinde öldüğünü düşündüklerini söyledi. Sabah saatlerinde gazetecilerin karşısına geçen Hopkins, saldırganın olay yerinde el yapımı bir düzeneği infilak ettirdiğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Hopkins, "Greater Manchester'da karşılaştığımız en korkunç vaka" ifadesiyle tanımladığı olayı "terör saldırısı" olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

Olay yerine giden acil servis ekipleri, şarapnel benzeri yaralanmaları tedavi ettiklerini açıkladı. North West Ambulans Servisi, patlamada yaralanan 59 kişinin hastanelere kaldırıldığını, birkaç kişinin ise ayakta tedavi edildiğini açıkladı.

40affcf800000578-4531940-image-m-112_1495506254464
SEÇİM KAMPANYALARI ASKIDA


Başbakan May, 8 Haziran'da yapılacak genel seçimler için başlatılan kampanyayı askıya aldı ve 'Kobra' olarak nitelendirilen acil durum toplantısına başkanlık etti.

May, "Tüm ayrıntıların ortaya çıkarılması için çalışıyoruz. Düşüncelerimiz kurbanlarla ve bu saldırıdan etkilenenlerle birlikte" dedi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Başbakan May ile konuştuğunu ve tüm siyasi partilerin seçim kampanyalarını askıya almayı kabul ettiğini duyurdu.

Manchester Arena saldırısında hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli olmaya başlandı. Kimliği açıklanan ilk kurbanın Lancashire kentinden 18 yaşındaki üniversite öncesi Georgina Callander (solda) olduğu bildirildi. İki yıl önce çekildiği belirtilen fotoğrafta Callander, konserinde hayatını kaybettiği Ariana Grande ile birlikte... Manchester Arena saldırısında hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli olmaya başlandı. Kimliği açıklanan ilk kurbanın Lancashire kentinden 18 yaşındaki üniversite öncesi Georgina Callander (solda) olduğu bildirildi. İki yıl önce çekildiği belirtilen fotoğrafta Callander, konserinde hayatını kaybettiği Ariana Grande ile birlikte...


İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve Liberal Demokratlar da kampanyaya ara veren siyasi partiler arasında yer alıyor.

Başbakan May toplantının ardından yaptığı açıklamayla, olayın 'terör saldırısı' olduğunu doğrularken, polisin saldırganın adını bildiğini açıkladı.

Reuters'ın haberine göre; İngiltere polisi saldırıyla bağlantılı 23 yaşında bir erkeğin gözaltına alındığını duyurdu.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


May'in açıklamasıyla olay, Temmuz 2005'te yaşanan ve 54 kişinin hayatını kaybettiği Londra saldırılarının ardından Britanya tarihinde yaşanan en kanlı terör saldırısı olarak tarihe geçti.

Saldırının bir intihar eylemcisi tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddialar da doğrulandı.

ABD'li yetkililer, Manchester'da yaşanan olayla, Kasım 2015'te IŞİD'in üstlendiği ve aralarında Bataclan Konser Salonu'nun da bulunduğu çok sayıda bölgeye koordineli bir şekilde düzenlenen terör saldırıları arasında bir paralellik kuruyor.

Konserde bulunan Evie Brewster adlı bir tanık Mail Online'a verdiği demeçte, "Ariana Grande son şarkısını henüz bitirmiş ve sahneden ayrılmıştı, patlama sesi geldiğinde. Herkes bir anda çığlık atmaya ve çıkışa doğru koşmaya başladı. Polis ve ambulans sirenlerin duyabiliyorduk. Korkunçtu" dedi.

 İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; patlama konser salonunun fuayesinde yaşandı.
İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; patlama konser salonunun fuayesinde yaşandı.


Emma Johnson adlı bir vatandaş, kendisinin ve eşinin 15 ve 17 yaşlarındaki kızlarını almak için konser salonuna geldiğini söyledi. BBC Radio Manchester'a konuşan Johnson, "Kesinlikle bombaydı. Kesinlikle fuayede patlatıldı. Merdivenlerin en başındaydı ve camlar patladı. Ticari ürünleri sattıkları yerin yakınındaydı. Tüm bina titredi. Bir patlama oldu ve akabinde bir yangın parlaması. Cesetler her yerdeydi" dedi.

İngiliz The Sun gazetesi dünyayı şoke eden olayı böyle gördü. İngiliz The Sun gazetesi dünyayı şoke eden olayı böyle gördü.


Konserde bulunan Abby Mullen adlı bir başka tanık da "Tam biz çıkarken, hemen önümüzde bir bomba patladı ya da bir patlama oldu. İnsanların derileri ve dışkıları saçım ve çantam dahil her yerdeydi. Hâlâ saçımda parçalar bulunuyor. Böyle şeylerin sizin başınıza geleceğini hiç düşünmüyorsunuz fakat bu herkesin başına gelebileceğini kanıtlıyor" şeklide konuştu.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS

HER YERDE CESETLER VARDI


Fuayenin girişinde bulunan Andy ise BBC 5'a yaptığı açıklamada, olay anını "savaş filmi sahnesi" olarak nitelendirdi. Patlamanın gücüyle yere düştüğünü anlatan Andy şunları aktardı:

"Ayağa kalktığımda ve etrafa baktığımda he yerde cesetler vardı. 20-30 beden saydım. Kaçının ölü olduğunu söyleyemem ama ölü gibi görünüyorlardı. Hepsi kan içindeydi ve ağır yaralıydılar."

FOTO: REUTERS/ Adli tıp uzmanları olay yerinde inceleme yapıyor. FOTO: REUTERS/ Adli tıp uzmanları olay yerinde inceleme yapıyor.


İlk yaptığı şeyin ailesini bulmak için arenaya koşmak olduğunu anlatan Andy, "Onları bulamadım. İnsanların fiziksel olarak yaralı olduğu yere döndüm ve ailemi bulmak için yüzlerine baktım. Aynı zamanda acil servis ekiplerine yardım etmeye başladım" dedi.

Ailesini bulduğunu ifade eden Andy, "Fakat yatan ve orada bağırıp çağlık atan çocuklar ve gençler yatıyordu" şeklinde konuştu.