AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu. Cora, “Ülkemizde turizm, her geçen yıla nazaran gelişerek, çeşitlenerek, değişerek büyümeye, ilerlemeye devam ediyor. 2000 yılında turist sayısı bakımından 14’ü ncü sıradayken bugün 6’ncı sıraya yükseldik. Turizm gelirleri bakımından ülkemiz 20’nci sıradan bugün 11’inci sıralara yükselmiştir. Rakamlar ortadadır. 2023 vizyonumuzda turizm gelirlerinde 50 milyar doları yakalamamız artık uzak bir hedef değildir. Tabii ki bunun için kitle turizminin yanında -az önce bahsettiğim gibi- diğer turizm alanlarına ve türlerine verilecek değerin altını çizmek istiyorum. Turizm ürünü olarak değerlendirilecek ve turizm piyasasına sunulacak ürünlerimiz ne kadar çeşitli ve farklı olursa o oranda turizm pastasından aldığımız payı da büyütebiliriz” dedi. 

Ülkemiz İçin Önemli Bir Kazanımdır

Cora açıklamasında, “Sayın Bakanım, müzelerin turizmdeki önemi büyüktür. Sizin de müzeleri önemsediğinizi biliyorum. 2001 yılında müzelerden elde edilen gelire baktığımızda 11 milyon TL iken bugün gelirimiz şu anda 300 milyon TL’nin üzerine çıkmıştır. Değerli arkadaşlar, Türkiye’nin özellikle 2018-2021 dönemi için UNESCO Yürütme Kurulu Üyeliğine seçimi ülkemiz için önemli bir kazanımdır. Türkiye’nin, somut olmayan kültürel miras listesinde zengin bir ülke oldu ğunu biliyoruz. Kültür, tarih ve inanç turizminde hatırı sayılır bir yerdeyiz. Bunlar kuşkusuz ki seyahat tercihlerini de yönlendirmektedir. Turizm politikasının temel hedeflerinden birisinin de turistlerin kişi başına harcamalarının artırılması gerektiğini -Sayın Bakanım- sizi ziyaret ettiğimizde ifade ettiniz” ifadelerini kullandı.

Alo 176 Çağrı Merkezleri…

Cora açıklamasında şunları kaydetti, “Trabzon merkezde bulunan Kızlar Manastırı’nın restorasyonu tamamlanmak üzeredir. Bununla beraber Vazelon Manastırı’nın restorasyonu da yatırım programına alınarak yine kültür ve inanç turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Trabzon Kalesi tarihi surlarının restorasyonunun tamamlanması ve burada bulunan eski Kral Sarayı etrafındaki binaların kamulaştırılması hâlinde turizme yeni bir alan kazandırılacaktır. Sümela Manastırı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Şu anda Sümela Manastırı’nın kapısına kadar ziyaretçiler gelebilmektedir ancak burasının tamamen ziyaretçilere açık olabilmesi için 2019 yılı içerisinde tamamlanmasını beklemekteyiz. Aynı şekilde Ayasofya Camisi’nin de aşamalı olarak elden geçirilmesi, restore edilmesini beklemekteyiz. Bir diğer husus da Sayın Bakanım, bu ALO 176 çağrı merkezleriyle ilgili. Turistlerin soru ve sorunlarına cevap vermeye bu çağrı merkezleri aracılığıyla çalışılıyor ancak Ankara merkezli olduğu için örneğin Trabzon aranıyor, sonra tekrar Ankara’yla iletişim kuruluyor; bu, vakit kaybına neden oluyor. Şehir merkezinden, Trabzon’u bilen ve tanıyan personelin sorulara cevap verebileceği bir çağrı merkezi kurulmasını istiyoruz.”
Editör: TE Bilisim