Malta, oturum avantajlarıyla Türk yatırımcıyı çekmek istiyor

İlk Çağ’dan başlayarak dev bir tarih barındıran ada ülkesi Malta, son dönemde yeni trend olan ve ülkelerin yatırım çekmek için yaptığı oturum programlarından birini başlattı. Malta hükümeti, Türk şirketleri yatırım için adaya davet ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Bir ortaçağ filminin içinde gibi hissedebildiğiniz milattan önce 5 bin yıllarına dayanan tarihiyle, çarpıcı güzellikte olan Akdeniz’de bir takımadalar ülkesi Malta, Türk şirketleri çekmek istiyor. Son dönemde yeni olan ve ülkelerin yatırım çekmek için yaptığı vatandaşlık ve oturum programlarından birini de Ekim 2016’da Malta Hükümeti başlattı. “Malta Daimi Oturum Programı’nın en cazip yanlarından biri Schengen içindeki ülkelerde serbest dolaşım olsa da Malta şirketlere birçok ekonomik avantajlar da vadediyor. Programın Türkiye sorumlusu Yeni Bir Hayat Danışmanlık davetiyle gittiğimiz Malta’da, halihazırda birçok Türk şirketinin varlığını sürdürdüğünü de öğrendik. Malta Ekonomi Bakanlığı, Türk şirketlerin ağırlıklı olarak inşaat sektörüne yönelik atılımlar gerçekleştirdiğini kaydetti.

Son dönemlerde, emlak alanında büyük yatırımların yapıldığı 400 Türk’ün yaşadığı Malta’da ev fiyatları 2015'te ortalama yüzde 6.2 artış göstermiş. Özellikle yabancı yatırımcıların artan ilgisinden dolayı emlak sektöründeki büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor.

Malta’da ekonomik büyüme oranı 2015 yılında yüzde 6.2 olarak gerçekleşmiş; bu rakam Avrupa içinde en yüksek oranlardan biri olarak kabul ediliyor. İşsizlik oranı da yüzde 5.4 ile en düşük seviyelerde. Enflasyon oranı ise yıllık yüzde 1.2. Türkiye-Malta arasında geçen yıl, ihracat 238 milyon dolar, ithalat 39 milyon dolar, dış ticaret hacmi ise 277 milyon dolar oldu.

2016 yılında Malta’ya gerçekleştirdiğimiz ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 51,7 oranında daralma meydana gelirken ithalatımızda ise yüzde 49,3 artış olmuş. Malta’ya ihracatımız genel ihracatımızın içerisinde yüzde 0,17 yer kaplıyor.

Eğitim ülkesi olarak anılan Malta’ya yılda ortalama 77 bin 550 öğrenci geliyor. Türkler ise gelen öğrencilerin yüzde 12’lik bir kısmını oluşturuyor. Malta’da serbest liman bölgesinden her hafta İstanbul, İzmir veya Mersin limanına ticari sefer yapılıyor. Ayrıca, Batı Akdeniz ve Atlantik hatlarında çalışan Türk bayraklı gemilerin önemli bir bölümü Malta’da fiyat avantajlarından dolayı bakım ve onarım görüyor. Ekonomik ve finansal olarak dışa açık bir ülke olması ve AB üyesi olması ülkeye ihracat fırsatlarını arttırıyor. Yine Türkiye ile AB arasında bulunan Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında kalan ürünler, Malta’ya gümrük vergilerinden muaf olarak ihraç edilebiliyor.

250 bin euroluk devlet tahvili alana oturma izni

Programın tek temsilcisi ve Türkiye sorumlusu Yeni Bir Hayat Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Akaydın, bir çok Schengen ülkesi ile karşılaştırıldığında Malta programının, en avantajlı, hızlı ve düşük maliyetli program olarak öne çıktığını kaydetti. Malta daimi oturum programına başvuru sayısında bir kısıtlama bulunmadığını belirten Akaydın, “Ailelerin de yararlanabildiği program, yaklaşık 1-2 ay gibi kısa sürede sonuçlanıyor; başvuru sahipleri ömür boyu geçerli daimi oturum sertifikası ve oturum kartı elde ediyor” dedi.

Programa katılım için 250 bin euroluk Malta devlet tahvili almak gerektiğini kaydeden Akaydın, şunları söyledi: “Devlet tahvilleri, Malta Hükümeti garantisi altında. Kişinin kendi adına Malta’da veya Türkiye’de açacağı bir yatırım hesabı üzerinden tahvil alımı gerçekleşiyor. Tahviller 5 yıl süresince kişinin kendi hesabında tutuluyor. Yapılan yatırım 5 yıl sonra geri alınabiliyor. Yatırım karşılığında kendisi ve ailesine Malta’da süresiz oturum, Schengen içindeki ülkelerde ise serbest dolaşım hakkı veriliyor. Bu süre zarfında Malta’da düzenli olarak kalmak zorunda da değil.”

Turizm cenneti ülkede yalnızca iki zincir otel var

Malta ile Türkiye’nin işbirliği yapabilecekleri önemli alanlardan bir tanesi turizm. İki ülke arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması’nın varlığı, Türkiye’nin ve Malta’nın deneyimli ülkeler olarak üçüncü ülke pazarlarına ortak projelerle girmeleri için fırsat sunuyor. 400 bin nüfuslu Malta’ya her yıl yaklaşık 2 milyon turist geliyor. Yaz sezonu mart ayında başlıyor ve ekim ayına kadar sürüyor. Zincir otellerden sadece Hilton ve Marriot’ın yatırımları bulunan ülkede, otelcilik alanında yatırım avantajları var. Malta'ya her yıl ortalama 15 bin Türk geldiğini kaydeden Turizm Pazarlama Sorumlusu Carlo Micallef, “Yatak kapasitemiz ortalama 50 bin. Genellikle küçük butik otelcilik yapılıyor. Yıldızlı otel sayımız az. Yazı kış tercih edilecek destinasyon olarak kış turizmini hareketlendirmeye odaklandık. Özellikle düğün sezonunda evlenmek için gelen birçok turiste de ev sahipliği yapıyoruz” dedi.