25 Mart 2017 00:36

Bakanlığın bütçe kısıtlaması öğrencileri vurdu

Maliye Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu bütçe kısıtlaması; okul kasasını öğrenci kulüplerine kapattı, etkinlikler iptal edildi.

Paylaş

Maliye Bakanlığı’ndan 25 Ocak tarihinde üniversitelere gönderilen “Cari Harcamaların Kontrol Altında Tutulması” konulu genelge ile üniversitelerde tasarruf tedbirleri uygulanmaya başlanmasıyla üniversite yönetimlerinin bütçe kısıtlamasına gittiği alanlardan biri de öğrenci kulüpleri oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki birçok kulüp etkinliği iptal edildi, teknik geziler vb. için ulaşım aracı sağlanmayacağı, okul dışındaki yerlerde konaklama, ulaşım, yiyecek, içecek, malzeme alımı ve hizmet taleplerine okulun kasasından para çıkışı olmayacağı kulüplere söylendiği bildirildi. Öğrenci kulüpleri ise etkinlik ve çalışma yapmalarının neredeyse yapılamaz hale gelmesinden şikayetçi.  Gazetemize konuşan öğrenci kulüpleri üyeleri, üniversite yönetiminin uzun bir süredir zaten kulüp ihtiyaçlarını karşılayacak bütçeyi sağlamadığını, bu yüzden kulüplerin bir kısmının bütçe sorununu sponsor şirketler aracılığıyla sağladığını kaydetti. Öğrenciler, bütçe kısıtlaması nedeniyle bu yıl sponsorlardan talep ettikleri ve okul kasasına yatırılan ödeneği alamadıklarını da söyledi. 

‘KULÜPLERİN SONUNU GETİRECEK’

Öğrenci kulüplerinin zaten bin bir zorlukla faaliyet yürüttüğünü kaydeden İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Bölümü öğrencisi Mahmut Sezgin Memiş, bu uygulamaların da kulüplerin sonunu getireceğini söyledi. Üniversite yönetiminden manevi açıdan zaten destek göremeyen öğrencilerin, maddi olarak gereksinimlerini de şirketlerle sponsorluk anlaşması yapmaya mecbur bırakıldığını belirten Memiş, “Üniversiteler, şirketlere kampüsündeki tüm olanakları kapitalist hedefler ve ihtiyaçları doğrultusunda kullanıma açıyor. Bu uygulamayla öğrenciler ve kulüpler şirket kapılarını çalmaya zorlanacaklardır. Aklımıza çok yüksek bütçeli etkinlikler canlanmamalı. Afiş, bildiri, dışarıdan gelecek olan katılımcıya bir bardak çay verebilmek için öğrenciler ya kendileri ellerini cebine atacaklar ya da şirketlere el açacaklar” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Kulübü üyesi Elif Turgut da, kulüplere yapılan bütçe kısıtlamalarını üniversitelerde öğrencilerin yaşam alanlarının kısıtlanması ve bir araya gelmelerinin engellenmesi olarak değerlendirdi. Kulüplerin öğrencilerin birlikte üretip, birlikte karar aldıkları yerler olduğunu belirten Turgut, “Bu mekanizmaların herhangi bir sebeple işlemez hale getirilmesi öğrencilerin özgürce tartıştığı, çalışma yaptığı alanların ellerinden alınması demektir” diye konuştu. 

ORTAK DÜZENLEYECEĞİMİZ ŞENLİK ENGELLENDİ

İsmini vermek istemeyen İTÜ Kent ve Kentlileşme Kulübü üyesi de, bütçe kısıtlamalarından nasıl etkilendiklerini şu sözlerle anlattı: “Mimarlık fakültesinde faaliyet gösteren diğer kulüpler ile birlikte düzenleyeceğimiz, ortak atölyeler, konserlerden oluşan şenlik etkinliğimiz de bu bütçe kısıtlaması sebebi ile engellendi. Okulda bulunan çoğu kulübün şu anda bu kısıtlamalardan dolayı etkinlik yapamadığını ve etkinlik yapılamayan bir üniversitenin sosyal açıdan çok geride kalacağını düşünüyorum. Okulda yapılacak her türden etkinliğin ise bu mali kısıtlama bahanesi ile engellenmesi bizim açımızdan son derece tutarsız. Okuldaki en az maliyete sahip etkinlikler bile engellenirken, yüksek maliyetli fakat öğrencilerin organize etmediği etkinliklere izin verilmesini üniversitemizin bileşenleri açısından doğru bulmuyorum ve bu şekilde kulüplere yöneltilen uygulamaların üniversite öğrencisine ve aktif sosyal hayatına bir katkı yerine bahanelerle engel olduğunu düşünüyorum.”

‘OKULUN AKADEMİK NİTELİĞİ DÜŞECEK'

Maliye Bakanlığının Genelgesi’ni Mart ayı başında hayata geçirmeye başlayan Boğaziçi Üniversitesi’nde, Bilim Kulübü Matematik Topluluğu üyesi Deniz Yılmaz da, bu durumun ifade özgürlüğü ve akademiye saldırı anlamına geldiğini ifade etti. Yılmaz, “Kulüpler, asıl olarak akademi içinde öğrencilerin özgür ifade ortamı buldukları, müfredat kaygısı olmadan düşünebildikleri, paylaşabildikleri ve ürettikleri özerk yapılardır, en azından öyle olmalıdır. Bu özerklik ifadenin ve üretimin özgürlüğünü temin etmektedir. Ödenek ve bütçe bu organizasyonların etkinliklerini yürütebilmelerini sağlamak için zorunludur. Üniversitemizde yaşanan bütçe kısıtlamaları, okul matbaasından alınabilecek baskı miktarının azaltılması ve bunlarla birlikte okulun fiziksel ortamının kullanımındaki giderek artan baskıcı denetim kulüplerin varoluşuyla çelişmektedir. Bu durumun sonuçlarını Boğaziçi Üniversitesi uzun vadede ağır olarak ödeyecektir, bu sonuçlar arasında malesef en ağır olan okulun akademik niteliğinin, ki bunun en temelde sorgulayıcı özgür düşünen insan olduğuna şüphemiz yok, düşmesi olacaktır” dedi. 

‘HER ŞEYDEN KISITLAMA OLUR EĞİTİMDEN OLMAZ’İsmail Sağdıç

Maliye Bakanlığı’nın genelgesini eleştiren Eğitim Sen Yüksek Öğrenim Sekreteri İsmail Sağdıç, “Her şeyden kısıtlama olur ama eğitimden kısıtlama olmaz”dedi. Sağdıç özellikle üniversite personelinin, hizmet içi eğitimler, seminer ve konferanslarda kısıtlamaya gidilmesinin akademisyenlerin yurt dışı eğitimi önünde bir engel olduğuna dikkat çekti. Sağdıç, “Asistanlar açısından bakıldığında yurtdışına gidip eğitim görmeleri zorunluluk derecesinde önemlidir. Ancak bunun kısıtlanması akademide eğitime verilen değeri gözler önüne seriyor” dedi. Son dönemde üniversitelerde yaşanan ihraçları da hatırlatan Sağdıç genelgenin, “Üniversiteleri akademi olmaktan çıkarıp yüksek lise düzeyine getirme operasyonunun parçası olduğunu” söyledi. 

GENELGEDE NELER VAR?

Maliye Bakanlığı 2017-2019 dönemi “Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan”a dayanarak üniversitelere “Cari Harcamaların Kontrol Altında Tutulması” başlıklı bir genelge gönderdi. Söz konusu genelgenin harcamalarda tasarruf sağlanması için tedbirler içerdiği belirtiliyor. Yüksek öğretim kurumlarının harcama planlarında hükümetin öncelikleriyle uyumunun sağlanması istenirken, üniversitelerin; yurt içi ve yurt dışı personel görevlendirmelerinin asgari düzeye indirileceği,  hizmet alımlarına ilişkin iş ve personel artışı için Bakanlığın görüşünün alınması, hizmet içi ve akademik eğitimlerin kamu kaynağından yapılacak harcamanın en aza indirgenecek şekilde düzenlenmesi gibi maddeler yer alıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akbank'taki grev yasağına banka önünde protesto

SONRAKİ HABER

Ti Otomotiv işçileri, MESS Sözleşmesi öncesi örnek oldular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...