Malatya Pütürge'de 5 büyüklüğünde deprem | Son depremler

Malatya Pütürge'de 5 büyüklüğünde deprem | Son depremler

Malatya’da 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre depremin merkez üssü Pütürge, derinliği ise 7 km olarak açıklandı. Öte yandan Malatya Valisi Aydın Baruş, Pütürge ilçesindeki depreme ilişkin şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk haberi almadıklarını, araştırmaların sürdüğünü açıkladı.

Malatya'da merkez üssü Pütürge ilçesi olan 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 21.06'da 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

BİRÇOK İLDEN HİSSEDİLDİ

Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Adıyaman ve Elazığ'dan da hissedildi.

KANDİLLİ, DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 5.3 OLARAK ÖLÇTÜ

Öte yandan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise Malatya'da meydana gelen depremin şiddetini 5.3 olarak ölçtü. Kandilli'nin verilerine göre deprem yerin 4.6 kilometre derinliğinde meydana geldi.

VALİ BARUŞ'TAN İLK AÇIKLAMA

Malatya Valisi Aydın Baruş, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk haberi almadıklarını ve araştırmaların sürdüğünü açıkladı.

DEPREM ELAZIĞ'DA HİSSEDİLDİ

Malatya'da meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem Elazığ'da da kuvvetli hissedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından alınan bilgiye göre, saat 21.06'da merkez üssü Malatya Pütürge ilçesi olan 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaklaşık yerin 7 kilometre derinliğinde olan deprem Elazığ'da da kuvvetli hissedildi.

Malatya'nın Pütürge ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Şükrü Ersoy depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un açıklaması şu şekilde;

Bölge halkına geçmiş olsun diyorum. Sivrice Elazığ’daki depremden sonra hem saha gözlemleri hem de artçı şoklardan gördüğümüz kadarıyla Sivrice ile Pötürge arasındaki yer kabuğunda bir rahatlama olduğu yani yer kabuğunun kırıldığı burayı etkilediğin artçı depremlerden anlıyoruz. Bu depremin şöyle bir özelliği var. Pütürge ile Sivrice arasında bir kırılma yaşandığı için burada uzun süreli bir deprem beklenmez. Arada kalan depremler artçı olarak kabul edilebilir. Bu deprem sanıyorum bölge halkı tarafından şiddetle hissedilmiştir. Türkiye’de yorgun binalarda bazı hasarlar meydana gelebiliyor. İzlenmesi gereken bir yer olarak ifade etmek istiyorum.

5 büyüklüğündeki deprem, batıya doğru bir deprem olduğu için biraz izlenmesi gereken bir deprem gözüyle bakıyorum. Bu konuda açıklama yapacak resmi uzmanlardır. AFAD yetkililerinin açıklaması yapması gerekiyor. Benim evlerinize girin demek ifade karışıklığına yol açar. Ben her zaman şunu tavsiye ederim 4’ü geçen depremlerin sonrasında insanların biraz dışarıda kalmasını fayda görürüm.

Teknik olarak rahatlayan bölge Pötürge ile Sivrice arasında burada uzun bir süre deprem olmaz. Aynı fay üzerinde ya da Pötürge’den Malatya tarafına doğru depremlerin devam etmesi teorik olarak beklenir. Ama bunu periyodik olarak yeniden deprem olup oluşturmayacağı ile ilgili bir şey demek mümkün değil.

Prof. Dr. Süleyman Pampal:

Yıkıcı bir deprem yaşamadık ama buralar tekin değil. Bir daha deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Kuzey kısım kırıldı. Sivrice Pütürge arasında birkaç ay önce depremi yaşadık. Şimdi güneye doğru yani Adıyaman, Kahramanmaraş yönüne doğru kırılmanın süreceği anlaşılıyor.

"ELAZIĞ DEPREMİNDEN SONRA STRES MALATYA'YA KAYABİLİR DEMİŞTİK"

Prof. Dr. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Elazığ depreminden sonra stresin Malatya'ya doğru, özellikle Çelikhan-Erkenek koluna doğru kayabileceğini ifade etmiştik. Sanıyorum şimdi olan 5 büyüklüğündeki deprem bu yöne doğru olan hareketliliği gösteriyor olabilir. İnşallah zaiyat yoktur" ifadelerini kullandı.

PÜTÜRGE'DE BİR SAAT İÇİNDE 11 ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDİ

Malatya’nın Pütürge ilçesi merkezli 5 şiddetindeki depremden sonra bir saat içinde 11 artçı deprem meydana geldi.

Pütürge ilçesi Çayköy’de saat 21.06’da AFAD verilerine göre 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremden sonra bir saat içinde büyüklükleri 1.4 ile 2.2 arasında değişen 11 artçı sarsıntı oldu.

20 EV AĞIR HASAR GÖRDÜ

Malatya Valiliği'nden Pütürge merkezli 5 büyüklüğündeki depreme ilişkin yapılan açıklamada, "Toplam 20 evde ağır hasar olduğu mahalle muhtarlarından öğrenilmiş olup herhangi bir can kaybı meydana gelmemiştir" denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN