Mal beyanında bildirim süresini geçirenler ne yapmalı?

Mal beyanında, kanun ve yönetmeliklerde öngörülen bildirim süresi zorunluluğunu geçirenler ne yapmalı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Şubat 2019 17:03, Son Güncelleme : 13 Şubat 2019 09:55
Mal beyanında bildirim süresini geçirenler ne yapmalı?

SORU: Merhaba devlet memuru olarak görev yapmaktayım 2018 yılı şubat ayında evlendim. Eşim ev hanımı, evlendikten 7 ay sonra eşimin üzerine kayıtlı ev olduğunu öğrendim. Eşim ev hanımı olduğu için memuriyet ve bu konular hakkında bilgisi yok. Mal beyanı süresi geçtiği için bildiremedim, personel kalemdeki görevli memur arkadaşt da "şuan bildirmemen daha iyi" dedi. Bildirirsem herhangi bir sorun oluşur mu soruşturma geçirirsem sonucu ne olur? Mal beyanı bildirmemekte herhangi bir zaman aşımı var mı? Kötü niyet yok söz konusu ev eşimin adına, benim memuriyetimden önce kayıtlı zaten bilgim yoktu ve ailesi ikamet etmekte. Yardımcı olursanız minnettar olurum.

CEVAP:

Mal Bildirimi konusu 15.11.1990 tarihli ve 20696 sayılı resmi gazetede yayınlanan "Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik" ile düzenlenmiştir. Yönetmeliğin sorunuz ile ilgili olan maddeleri aşağıdaki şekildedir.

"Mal bildiriminin verilme zamanı

Madde 9 - Mal bildirimlerinin; a) 3 üncü maddede sayılan görevlere atanmada, göreve giriş için gerekli olan belgelerle birlikte, b) Bakanlar Kurulu üyeleri için, atamayı izleyen bir ay içinde, c) Seçimle gelinen görevlerle, seçimin kesinleşme tarihini izleyen iki ay içinde, d) Yönetim ve denetim kurulları ile komisyon üyeliklerine seçilen veya atananlar için, göreve başlama tarihini izleyen bir ay içinde, e) Görevi sona erenler ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde, f) Gazete sahibi gerçek kişiler ile gazete sahibi şirketlerin yönetim ve denetim kurulu üyeleri için, faaliyete geçme tarihini; sorumlu müdürleri, başyazarları ve fıkra yazarları için, bu işe veya görevlerine başlama tarihini izleyen bir ay içinde, g) Özel kanunlarına göre mal bildiriminde bulunması gerekenler için, kanunlarında öngörülen süre içinde, verilmesi zorunludur. (a) bendinde yazılı durumlarda mal bildirimi verilmedikçe atama işlemi yapılamaz.

Ek mal bildirimi

Madde 10 - 3 üncü maddede sayılan görevlerde bulunanlar, eşleri velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda, değişikliği izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mal, hak, gelir, alacak ve borçlara münhasır olmak üzere ek mal bildirimi vermek zorundadırlar. 8 inci maddede gösterilen mahiyet ve miktardaki malın iktisabı ile hak, alacak veya gelir sağlanması veya borçlanılması, mal varlığında önemli değişiklik sayılır.

Mal bildiriminin yenilenmesi

Madde 11 - 3 üncü maddede belirtilen görevlere devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yıların en geç Şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilemek zorundadırlar.

Süresinde mal bildiriminde bulunmama

Madde 17 - Bu Yönetmelikte belirtilen süreler içinde mal bildiriminde bulunmayanlara, bildirimin verileceği mercilerce yazılı olarak ihtarda bulunulur. Bu ihtar, ilgilisine Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ olunur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde bildirimde bulunmayanlar hakkında gerekli işlem yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Müfettiş ve muhakkikler de, soruşturma ile ilgili olarak verdikleri süre zarfında mal bildiriminde bulunmayan hakkında yetkili Cumhuriyet başsavcısına suç duyurusunda bulunurlar."

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun mal bildirimi başlıklı 14. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Mal bildirimi:
Madde 14 - Devlet memurları, kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca, mal bildirimi verirler"

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/D-j bendinde "Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak" fiiline karşılık kademe ilerlemesinin durdurulması cezası öngörülmüştür.

DEĞERLENDİRME

Mevzuat açısından evlenme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde eşiniz adına kayıtlı taşınmazı beyan etmeniz gerekmektedir.

Ancak eksikliği fark ettiğiniz anda bildirimde bulunmanız yararınıza olacaktır.

Geç bildirimde bulunmak, hiç bildirimde bulunmamaktan daha yararlıdır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/D-j bendinde disiplin cezası verilmesi gerekli bir fiil olarak tanımlanan "Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak" fiilinden anlaşılması gereken ihtar üzerine mal bildiriminde bulunmamak olmalıdır. Ancak bazı idareler dar bir yorumla ihtarda bulunmaksızın disiplin soruşturması açılması yönünde uygulamalarda bulunmaktadır. Ancak bu durumda dahi eksikliği fark ettiğiniz anda ek mal bildiriminde bulunmanız savunmanız açısından yararınıza olacaktır.

Ayrıca, Danıştay da, edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde beyan vermeyen ancak 3 ay sonra beyan veren memura verilen disiplin cezasını iptal etmiştir. Karar için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber