131019098
26 Nisan 2024, Cuma

MAKAM ARACI YERİNE BİSİKLET KULLANIYOR

18 Nisan 2018, Çarşamba 06:44

     


Aliağa’da Şubat ayında göreve başlayan İlçe Emniyet Müdürü Yasin Uğurtaş, işe gelip gitmek için makam aracı yerine bisikleti tercih ediyor. İlçede bisikletli polis timlerinden oluşan ‘Martılar’ ekibini kuran Uğurtaş, ayrıca bisiklet kullanımının yaygınlaşması için diğer kamu kurumlarının da dahil olacağı bir proje başlattı.

Geçtiğimiz Şubat ayında Foça’dan Aliağa’ya atanan İlçe Emniyet Müdürü Yasin Uğurtaş, göreve gelir gelmez İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde, kadın polislerden oluşan ‘Mavi Melekler’ ekibi ile bisikletli polis timlerinden oluşan ‘Martılar’ ekibi kurdu. Özellikle sahil bandı ve trafiğe kapalı alanlarda güvenliği sağlayan bisikletli polisler halktan olumlu tepkiler aldı. İlçe Emniyet Müdürü Yasin Uğurtaş, kurduğu bisikletli ekiplerin yanı sıra kendisi de işe gelip gitmek için makam aracı yerine bisikleti tercih ediyor.

“Personelimden kim isterse onlara da bisiklet vereceğim”

Foça’da görev yaptığı dönem ve daha önce görev yaptığı yerlerde de bisiklet kullanarak işe gidip geldiğini söyleyen Yasin Uğurtaş, Aliağa Ekspres’e yaptığı açıklamada, “İşe gelip giderken bisiklet kullanıyorum. Mesaideyken de gideceğim yerlere bisikletle gidiyorum. Ben zaten yıllardır bisiklet kullanıyorum. Şu an benim gibi mesaiye bisikletle gelen bir komiserim var. Onun haricinde liste yaptırıyorum, 1 hafta süre verdim. Personelimden kim isterse onlara da bisiklet vereceğim.” dedi.

“Diğer kurumlardan da isteyenlere bisiklet vereceğiz”

İlçede bisiklet kullanımının yaygınlaşması için diğer kamu kurumlarının da dahil olacağı bir proje başlattıklarını belirten Uğurtaş, “Tüm kurumlara yazı yazdık. İşe gelip giderken bisiklet kullanmak isteyen veya ‘Mesaideyken bisiklet kullanmak istiyorum’ diyenin taahhüdünü kabul edip onlara da sponsorlar vasıtasıyla bisiklet ve kask hediye etmek istiyoruz. İster 1 ay ister 1 yıl binsin. Biz bunun takibini sağlayamayız, ama birim amirlerine bunun takibini sağlattıracağız. Bisiklet kullanımı konusunda bir kısmını bile kazansak kârdır. Bisikletli sayısı arttıkça trafikteki saygı da fazla olacak. Bu proje ile ilgili sponsor çalışmalarımız var. Projemizin adı da ‘Hayatı emniyetle pedalla’. Buradaki amaç doğaya karbondioksit salınımını azaltmak. Park derdine bir nebze olsun çözüm bulmak. Şahısların kullandıkları arabalardaki amortismanı azaltmak. Sağlıklı nesiller yetiştirilmesine yardımcı olmak. Bu konuda örnek ilçe olalım istiyoruz.” dedi.

“Park sorununu mu çözmek istiyorsunuz, alın size yöntem”

Uğurtaş, bu projelerini İlçe Kaymakamı Bayram Yılmaz ile İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın’ın bilgisi ve izni dahilinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Projeyi daha önce Foça’da da uyguladıklarını kaydeden Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Uğurtaş, “Bu tamamen bizim projemiz. Bu proje beni çok mutlu ediyor ve heyecanlandırıyor. Park sorununu mu çözmek istiyorsunuz, alın size yöntem. Bisiklete binsinler, bisiklet yollarını kullansınlar. Ben bisikletle işe gidip geldiğim için Aliağa’yı ve burada yaşayan insanları çok hızlı tanıdım. Gezip dolaşarak işe geliyor, insanlarla tanışıyorum. Onlara kendimi tanıtıyorum veya hiçbir şey söylemeden bir köşede oturup çay, kahve içiyorum. Bazı şeyleri kendim bizzat görüyorum.” diye konuştu.

“Aliağa statü olarak il konumunda özel bir ilçe”

Uğurtaş, ilçede göreve gelmesiyle birlikte halka açık alanlarda alkol tüketimi ve alkollü araç kullanımı konusunda da denetimleri sıklaştırdı. Bu konuda yapılan çalışmalara da değinen Emniyet Müdürü Uğurtaş, “Aliağa statü olarak il konumunda özel bir ilçedir. Ekonomisiyle, stratejisiyle, sosyal yapısıyla, demografik yapısıyla. Yaklaşık 7-8 kilometrelik bir sahil bandı var. Burası bisiklet sürücüleri, balık tutmak isteyenler, denizi sevenler, denize girmek isteyenler için ideal bir parkur. İzmir’de bildiğim kadarıyla bu kadar uzun sahil bandına sahip başka bir ilçe yok. Aliağa’da bir kozmopolitlik var. Hızlı göç alıyor, almaya da devam ediyor. Hızlı büyüme güvenlik problemlerini de beraberinde getiriyor. Bizim burada yaptığımız işlemler aslında bunun önüne geçebilmek için. Bunun bir öncelik olduğunu gördük. Kısa, orta ve uzun vade stratejilerimizi de ona göre yapıyoruz. Halkın yoğun olduğu alanlara eğildik. Şehri ikiye ayırdık. Biri sanayi ile ilgili bir alan, orada gezinti alanı yok, tamamen iş sahası. İkincisi de sahil bandı. Sahil bandını da yaz ve kış olarak ikiye ayırdık. Etap Otel’e kadar olan bölümde tamamen gezinti yapılabilecek bir parkur oluşmuş. İnsanlar burada çay, kahve içiyorlar, yürüyüş yapıyorlar. İkinci alan da plaj bölgesi, burası yazın faal. Ama kışın da arabayla gezinti yapanlar için ideal bir yer olmuş.” dedi.

“Alkol tüketimi yeşil alanlarda asayiş problemi haline gelmiş”

Geçtiğimiz yıl, Aliağa Kaymakamlığı tarafından ilçedeki açık alanlarda alkol yasağı uygulaması başlatıldığını söyleyen Uğurtaş, “Kaymakamlık bununla ilgili bir yasak koymuş. Anlattığım olgulardan ortaya bir asayiş problemi çıkmış. Araçta alkol alanlar, gürültü yapanlar, etrafı kirletenler, alkollü araç kullananlar birçok sorun oluşturmuş. Bu durum merkezdeki yeşil alanlarda asayiş problemi haline gelmiş. Sadece alkol alanlar gürültü yapıyor diye düşünmek de yanlış olur. Kabahatler Kanunu bunu ikiye ayırmış. 35. Madde sarhoşluk, 36. Madde gürültü. 32. Madde de Kaymakam ve Valiye bazı haklar tanımış. Yasak koymuş, bu yasağa uymayanlara da bir karşılık koymuş. İçki yasağı da bununla alakalı. Plajlarda, açık alanlarda ve arabada içki içmeyi yasaklamış. Yakında bununla ilgili her yerde uyarı levhaları göreceksiniz. 26 bin tescilli araç var Aliağa’da. Biz geçtiğimiz mart ayında 134 tanesine alkolden işlem yaptık. ” ifadelerini kullandı.

“6 kişilik bisikletli polis ekibi oluşturduk”

Alkolden kaynaklı asayiş problemleri ile ilgili halktan yoğun şikayetler aldıklarını vurgulayan Uğurtaş, “Özellikle plajlar bölgesinde içki içip de kavga çıkaranlar, alkol şişelerini etrafa atarak çevreyi kirletenler, etrafa tuvalet ihtiyacını giderenler had safhada. Bu durum, insanların buraya girmesini etkilemiş. Bununla ilgili her gün yazılı ihbarlar geliyor. Halkın talepleri, istekleri var. Bu durum bizi sorunu çözme tekniğine itti. Burada yöntem seçmeliydik. Trafiğe kapalı alanda bisikletli ve motosikletli polisler en iyi yöntem. Biz de bu ekipleri kurduk. Amirleri ile birlikte 6 kişilik bir bisikletli polis ekibi oluşturduk. Geceli gündüzlü trafiğe kapalı alanların güvenliğini sağlıyorlar. Bisikletli polis ekibimizin sayısını artırmak istiyoruz. Hızlı olarak bu alanlara girebilsinler diye yunus timlerini kurduk. 2 tim, 4 memur görev yapıyor. Onların da sayısı yeterli değil ama arttıracağız. Mobil ekiplerin trafiğe kapalı alanlara ulaşma imkanı zayıf. Ama motosikletli ekiplerde o şans daha yüksek.” diye konuştu.

“Trafik sorunlarına da müdahale ediyorlar”

Bisikletli polis timlerinin halk tarafından da olumlu karşılandığını, halkın bu timleri sempatik bulduğunu kaydeden Uğurtaş, “Ekiplerimiz halkla iç içe. Onlarla sohbet ediyor, sıkıntılarını yüz yüze dinliyor. Bu ekiplerimiz sadece asayişe de bakmıyor. Bisikletli timlerin bir görevi de trafik hizmeti yapmak. Merkezdeki trafik sorunlarına da müdahale ediyorlar. Örneğin 30 tane motosikleti bu güne kadar trafikten men ettik. Çoğunu bisikletli ekiplerimiz yakaladı. Bu 30 motosikletten 10 tanesi çalıntı çıktı. Trafikte kask takmayan, emniyet kemeri takmayan, alkollü araç kullanan herkes hedefimiz. Biz onları, onlardan fazla düşünüyoruz.” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler