Görüş Bildir
Haberler
Mahmud Abbas'dan Trump'ın Planına Yanıt: 'Bin Kere Hayır Diyoruz, Kudüs Satılık Değil'

Mahmud Abbas'dan Trump'ın Planına Yanıt: 'Bin Kere Hayır Diyoruz, Kudüs Satılık Değil'

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Yüzyılın Anlaşması' adını verdiği planı kesin bir dille reddetti. Abbas, 'Bin kere hayır' dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı 'anlaşma ölü doğdu' diyerek tepki gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu ile kameraların karşısına geçti ve 'Yüzyılın anlaşması' diye tarif ettiği Filistin İsrail arasındaki tarihi anlaşmazlığa ilişkin 'barış planını' açıkladı. Kudüs'ün İsrail'in bölünmez başkenti olacağını vurgulayan Trump, iki devletli bir çözüm öngördüklerini kaydetti. Trump Filistin'in başkenti Doğu Kudüs olan bir devlete sahip olacağını belirtse de bu konuda fazla ayrıntı vermedi. Trump ayrıca Filisin ekonomisinin kalkınması için 50 milyar dolar yardımda bulunacaklarını ifade etti.

Abbas: "Hiçbir Filistinli bu anlaşmayı kabul etmez"

Abbas: "Hiçbir Filistinli bu anlaşmayı kabul etmez"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısı ile Trump'nın barış planını kesin bir dille reddetti. 'Kudüs satılık değildir' ifadelerini kullanan Abbas, 'Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan'ın bu planı  kabul etmesi mümkün değil. 'Yüzyılın Anlaşması'na bin kere hayır diyoruz' dedi. Mahmud Abbas, Filistin'in ilkelerine ve uluslararası meşruiyet temelinde müzakerelere bağlı olduklarını belirterek, 'Bütün gücümüzle savaşacağız. Bu savaştaki öncelikli silahımız ise barışçıl harekettir.' diye konuştu.

Hamas: "Güçlü şekilde karşı çıkacağız"

Hamas: "Güçlü şekilde karşı çıkacağız"

Trump'ın teklifine yanıt veren Hamas yöneticilerinden  Halil el-Hayye, 'Filistin halkının hakları, Trump ya da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun şahsi hedeflerinin gerçekleştirilmesi için müzayede konusu olmayacak.' dedi. Hamas yöneticisi anlaşmaya güçlü bir şekilde karşı çıkacaklarını vurguladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dışişleri: "Filistin'i ilhak planı"

Dışişleri: "Filistin'i ilhak planı"

Türkiye Dışişleri Baknalığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin sözde barış planının ölü doğduğu vurgulanarak, 'Bu plan, iki devletli çözümü öldürmeyi ve Filistin topraklarını gasbetmeyi hedefleyen bir ilhak planıdır. Filistin halkı ve toprakları parayla satın alınamaz.' değerlendirmesine yer verildi. 

Kudüs'ün, Türkiye'nin kırmızı çizgisi olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

'İsrail'in işgal ve zulmünü meşrulaştırmaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz. Kardeş Filistin halkının daima yanında olacağız. Filistin topraklarında bağımsız Filistin için çalışmaya devam edeceğiz. Filistin’in kabul etmeyeceği hiçbir planı desteklemeyeceğiz. İşgal politikalarına son vermeden Orta Doğu'ya barış gelemez.'

Filistinliler sokağa döküldü

Filistinliler sokağa döküldü

Trump'ın teklifi Filistin'de tepkiyle karşılandı. Gazze'de sokağa çıkan Filistinliler ellerinde dövizlerle ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attı. Eylemciler ABD bayrakları ve dolar yakarak tepkilerini gösterdi.

Guterres BM kararlarını hatırlattı

Guterres BM kararlarını hatırlattı
İçeriğin Devamı Aşağıda

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde Orta Doğu barış planına tepki gösterdi.

Guterres'in BM kararları, uluslararası hukuk, ikili anlaşmalar ve 1967 sınırları dahilinde barış içinde yan yana var olacak iki devletli çözüm temelinde, Filistinlileri ve İsraillileri sorunu çözmek için desteklemeye devam edeceği belirtilen açıklamada, “BM'nin iki devletli çözüme yönelik pozisyonu, yıllardır Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarıyla tanımlanmıştır.” ifadesi kullanıldı.

AB: "İki devletli çözüme bağlılığınızı gösterin"

AB: "İki devletli çözüme bağlılığınızı gösterin"

Avrupa Birliği de (AB), taraflara iki devletli çözüme olan bağlılıklarını göstermeleri çağrısı yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, 'AB'nin planı İsrail ve Filistin halkının meşru taleplerini karşılayan iki devletli çözüme olan kararlılığını' göz önünde bulundurarak inceleyeceğini belirtti.

ABD'nin planının, İsrail-Filistin sorununa çözüm bulunması için gerekli girişimlerin acilen tekrar başlatılmasının önemini gösterdiğine dikkati çeken Borrell, AB'nin tüm sorunları çözerek kalıcı ve adil barış sağlayacak anlamlı müzakerelere katkı sunmaya hazır olduğunu vurguladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
73
21
17
9
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sıradan Biri

Biz neden bu meselede taraf tutuyoruz? Filistinin bize ne faydası var? Bunlar değil miydi ingiliz ajanlarıyla anlaşarak osmanlıyı arkadan vuran?

Pasif Kullanıcı

Din ile insanları ayırdıgınız sürece bu olaylar bitmez. İnsan hangi dinden olursa olsun iç içe kardeşçe yaşayabilmeli. Medeniyiz diyoruz ama palavra adam... Devamını Gör

Ancient Guy

Kabul edilmesini beklemek saflık olur zaten. İsrail tanklarının altına atlayıp fotoğraf vererek bütün dünyadan yardım dilenmek ve bu sırada anti-semitizmi ha... Devamını Gör