Mahkeme kararıyla kesinleşmeden, öğrencilerin ilişikleri kesilmemeli!

Mahkemece kesin hükme bağlanmadığı sürece üniversite öğrencileri hakkında "Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma Cezası" alınmamalı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Şubat 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mahkeme kararıyla kesinleşmeden, öğrencilerin ilişikleri kesilmemeli!

Bilindiği üzere, 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra ilan edilen OHAL süreci ile birlikte yayımlanan 667 sayılı KHK'nın 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrası kapsamında, milli güvenliğe tehdit oluşturan terör örgütü üyelerinin kamudan temizlenmesine ilişkin işlemler bir yandan devam ediyor.

Bununla birlikte, herkesin malumu olduğu üzere FETÖ/PDY terör örgütünün önemli bir insan kaynağı da üniversite öğrencileridir. Dolayısıyla, bu terör örgütü içerisinde görev almış öğrenciler ile ilgili olarak adli makamlarca çeşitli gerekçelerle gözaltı veya tutuklama kararları alınmaktadır.

Diğer taraftan, 18 Ağustos 2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği"nin 9 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendine göre; "MAHKEME KARARIYLA KESİNLEŞMİŞ OLMAK KAYDIYLA, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, böyle bir örgütü yönetmek veya bu amaçla kurulan örgüte üye olmak, üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak veya yardım etmek" suçu "Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma Cezası"nı gerektirmektedir.

FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında adli makamlarca haklarında gözaltı veya tutuklama kararı bulunan üniversite öğrencileri hakkında, mezkur yönetmelikte açık hüküm bulunmasına rağmen, "sabit delildir denilerek" ilgililerin yükseköğretim kurumlarından ilişiklerinin kesildiğine yönelik bazı üniversitelerce hatalı işlemler yapılmaktadır.

Her ne kadar adli makamlarca bazı deliller FETÖ/PDY terör örgütü üyeliği için yeterli delil olarak gözükse de, kişilerin suçsuzluk karinesi ve eğitimin anayasal bir hak olduğunun unutularak, mahkemece kesin hüküm verilmeden öğrencilerin üniversitelerden ilişiklerinin kesilmesi doğru bir işlem değildir.

Bu bakımdan, yükseköğretim kurumlarının haklarında adli soruşturma süren üniversite öğrencileri ile ilgili olarak terör örgütü üyeliğinden suçları mahkemece kesinleşmedikçe işlem yapmamalarını tavsiye ediyoruz.

Devletin yürüttüğü mücadeleyi, henüz kesinleşen bir mahkeme kararı olmaksızın, Devletle bir ilişkisi olmayan öğrencilere kadar genişletmek, yarardan çok zarar getirecektir diye düşünüyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber