Mahkeme, dosyanın esasına girmeksizin, becayiş talebini reddetti

Sağlık Bakanlığında yaşanan bir olayda, mahkeme, becayiş talebinin reddedilmesine yönelik işlemde, Kanun takdir yetkisini idare vermiştir gerekçesiyle, açılan davayı reddetti

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Haziran 2019 00:03, Son Güncelleme : 18 Haziran 2019 11:15
Mahkeme, dosyanın esasına girmeksizin, becayiş talebini reddetti

Sağlık Bakanlığı'nda yaşanan olayda iki sağlık memuru (tıbbi sekreter) karşılıklı olarak yer değiştirmek yani becayiş yapabilmek için Sağlık Bakanlığına başvurmuştur.

Ancak Bakanlık mahkemeye verdiği savunmada personelden birinin maaş biriminde diğerinin ise engelli rapor biriminde görev yaptığını belirterek, kişilerin aynı görevi yapmadığını belirtmiş ve bu bağlamda 657 sayılı Kanunun 73. maddesi uyarınca becayiş talebini reddettiğini belirtmiştir.

Dosyayı inceleyen Konya İdare Mahkemesi başkaca bir gerekçeye yer vermeksizin, 657 sayılı Kanunun bu konudaki takdir hakkını idareye verdiğini belirterek, açılan davayı reddetmiştir.

Karar gerekçesinde şu ifadeler yer almıştır:

"657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 73. maddesinde yetkili amirin uygun bulması koşuluyla karşılıklı olarak yer değişikliği (becayiş) yoluyla atama yapılmasına imam tanınmış olmakla birlikte bu nitelikteki atama taleplerinin kabul edilmesi yetkili amirin takdirine bırakıldığı gibi söz konusu talepler üzerine atamanın yapılması suretiyle her kurumda mutlak bir şekilde uygulanacağı yönünde kesin, emredici bir düzenlemeye yer verilmemiştir."

"Bu durumda, 657 sayılı Kanunun 73. maddesinde yetkili amire tanınan takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda kullanılarak karşılıklı olarak yer değişikliği (becayiş) talebinin zımnen reddi yolunda tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır."

İşte Mahkeme kararı

İşte Bölge İdare Mahkemesi kararı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber