Tekstil ve turizm kalkınmamızda başrol oynar

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Doğru hamleler ile Diyarbakır'ın yatırımcı almama gibi bir durumu söz konusu değil. Avantajları olan bir şehir. Ama önemli olan kent dinamiklerinin doğru sektörler ve yatırım alanları ile ilgili doğru tespit ve alt yapı çalışmaları yapmaları…

Kent idarecileri tarafından geçtiğimiz dönemlerde Diyarbakır'a yatırım için çağrıda bulunuluyordu. Ama alt yapısı eksikti kentin. Yatırımcı geldiğinde ister istemez hayal kırıklığı yaşıyordu. Diyarbakır'ın eski yatırımcılarını gerçekten tebrik etmek gerek… Çünkü çok zor şartlarda üretim yapıp, istihdam oluşturup, katma değer yarattılar…

Bugünlerde ise durum daha derli toplu. Yatırımlar ile ilgili altyapı daha ön planda. Bu da yerli ve yabancı yatırımcıların Diyarbakır'a yönünü dönmesinde çok etkili oluyor.

İki sektör var ki Diyarbakır'ın gelişmesinde önemli rol oynayabilecek durumda. Sanırım yapılacak yatırımlarda bu sektörlerin gelişmesinde önemli rol oynayacak.

Bunlardan birincisi tekstil. Tekstil organize sanayi bölgesi (OSB) kurulması ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. Müracaatlar alındı, arsa tahsisleri yapılmaya başladı. Ancak yatırımlar sadece tekstil OSB'ye bağlı kalmamalı.

Tekstil sektörünün yeni yatırımlar yapacak Türkiye'deki önemli isimleri, Diyarbakır'ı da gündemlerine almışlar. Kentimize gelen, misafir ettiğimiz yatırımcılar var. Umarım yatırım konusunda Diyarbakır'ın avantajlarını gözardı etmezler. Çünkü bugüne kadar Diyarbakır'da yatırım yapıp da şikayeti olan hiçbir yabancı yatırımcı olmamıştır.

Diyarbakır için çok önemli ve gelecek vadeden sektörlerden birisi de turizm. Diyarbakır Otelciler Derneği (DOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Havva Doğan ile sohbet ederken, kente yeni gelen otel yatırımcılardan bahsetti. Fransa’dan gelen bir yatırımcı ile kontak kurmama vesile oldu.

Otel yatırımcısı Baran Övet ile sohbet ettik. Övet, turizmde gelecek gördükleri ve memleket sevdasından bu yatırımı yaptıklarını söylüyor. Diyarbakır yatırımlarının tutarı 16 milyon civarında. Hatta zincir oteller kurma hedefinde olduklarının altını çiziyor. Bunun gibi yatırım planı olan birçok girişimci mevcut. Kaldı ki yerli ve yabancı turist sayısında gözle görülür gelişmeler var. Diyarbakır'ın sıcak havasına rağmen bu günlerde turist kafilerini görmek keyifli.

Tekstil ve turizm… Bu iki sektör Diyarbakır'ın çehresinin değişmesinde, işsizlik rakamlarımızın düşmesinde etkili olabilecek alanlar. Bizim de kent olarak bu sektörlere hazırlık yapmamız gerek. Alt yapı, iş gücü gibi...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar