Macron'dan Fransa'daki Ermeni toplumuna destek ziyareti

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Karabağ'daki Ermeni nüfus için yardım çalışmaları yürüten Fransız Ermeni Destek Fonu'nu ziyaret etti.

Macron, Dağlık Karabağ'da ve başka 7 bölgede evlerini terketmek zorunda kalan 120 bin kişiye ve "dayanılmaz şartlarda yaşayan en az bir milyon Ermeni'ye" insani yardımın yapılması gerektiğini söyledi. 

İlk yardımcı uçağının Fransa'dan yola çıktığını söyleyen Macron, Fransız hükümetinin ve Ermeni derneğinin yardımlarını taşıyan ikinci uçağın cuma günü gideceğini belirtti. 

Macron, uçakta Fransa vatandaşı Ermeni  futbolcu Youri Djorkaeff'in de bulunacağını söyledi. 

Macron'a birlikte fon merkezinde bulunan Djorkaeff halihazırda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes olduğunu fakat insani krizin devam ettiğini vurguladı.

Fransız Ermeni Destek Fonu Başkan Yardımcısı Christophe Dossikian da evlerini terk etmek zorunda kalanların yanlarına çok az eşya alabildiğini kaydetti.

Perşembe günü kampanya başlatan fon şu ana kadar 1,7 milyon euro yardım topladı ve miktarın 2 milyon euroya ulaşması bekleniyor. Fakat Dossikian ihtiyacın çok daha fazla olduğu hatırlatmasında bulundu.

Fransa lideri Macron, bölgeye yapılacak insani yardımın yanı sıra Fransa'nın bölgedeki Ermeni kültürel ve dini eserlerinin tahrip edilmemesi için girişimlerde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan