Macron'un tartışmalı emeklilik reformu

Macron'un tartışmalı emeklilik reformu

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ısrar ettiği emeklilik reformu planının son hali, Başbakan Edouard Philippe tarafından "Adaleti sağlayacak" savunusuyla açıklandı.

Başbakan Philippe, "Nesillerarası yeni bir antlaşma öneriyoruz. Puan tabanlı, maaşa ayarlı sistem herkes için aynı olacak" dedi.

Özel emeklilik rejimlerini sona erdireceklerini ve yeni sistemden en kazançlı çıkacakların kadınlar olacağını belirten Philippe, yeni sisteme göre tam emeklilik maaşı alma yaşının 64'e çıktığını ve emeklilik süresini tamamlayanlara en az 1000 euro emeklilik maaşının garanti edildiğini duyurdu.

Günlerdir süren grev ve protestolar karşısında Macron yönetiminin bazı göstermelik adımlar atması, sendikaların öfkesini yatıştırmaya yetmedi.

YENİ SİSTEMDE NELER VAR?

* Emeklilik yaşı kağıt üzerinde yükseltilmedi. Ama resmi emeklilik yaşı 62 olarak kalsa da, hükümet emekçileri 'indirim ve prim sistemi' kullanarak en az 64 yaşında dek çalışmaya teşvik edecek. 62 yaşından sonra da çalışanlar ek puanlar üzerinden prim kazanacak, 62 yaşında emekli olanlar ise daha az maaş alacak.

* Emeklilik reformu planının tam manasıyla uygulanacağı grup, 2022'den itibaren emek piyasasına girecek olanlar.

* 1975'ten önce doğanlar, yeni sistemden hiçbir şekilde etkilenmeyecek.

* 1975'ten itibaren doğanlar kısmen etkilenecek. Onların kariyeri 2025'e kadar eski sisteme göre, 2025'ten itibaren yeni sisteme göre hesaplanacak.

* "Herkese eşit" vurgusuna rağmen, yeni sistem, askerler, itfaiyeciler ve polislerin eski sistemden gelen erken emeklilik haklarına dokunmuyor. 

* Zor meslekler yapanlar ya da zorlu koşullarda çalışanlar, örneğin gece hemşireleri, iki yıl erken emeklilik hakkına sahip olacak. 

* Herkese eşit sistemle, 50'li yaşların başında emeklilik sağlayabilen 42 özel rejim sona erdirilecek.

* Seçilmiş yetkililer ve bakanlar, her Fransa vatandaşıyla aynı muameleye tabi olacak. 

* Çocuk bakmak için kariyerlerine ara veren kadınlara daha adil muamele getirilmeye çalışılacak.

Paketin bakanlara 22 Ocak'ta sunulacağını ve parlamentoda şubat sonunda tartışılmaya başlanacağını belirten Fransa Başbakanı, "Bu reformun adil olduğuna inanıyorum ve tamama erdirmeye kesinlikle kararlıyım" vurgusu yaptı. 

Emeklilik reformuna karşı emekçilerin 7 gündür sürdürdüğü greve öğrenciler de destek verirken, sendikalar salı ve geçen perşembe günü düzenlenen kitlesel protesto gösterileri için yarın ve 17 Aralık'ta tekrar sokağa dökülme çağrısı yaptı.