Macaristan, Barış Pınarı Harekatı'ndan sonra AB'nin Türkiye'ye yönelik hazırladığı bildiriyi "veto" ettiği iddiasıyla gündeme geldi. Bu iddiadan sonra sosyal medyada Macarlara karşı büyük bir sevgi oluştu. Macarların da Türk olduğu ve bu sebeple AB'nin hazırladığı bildiriyi veto ettiği iddia edildi. Peki gerçekten Macarlar Türk mü? Ünlü tarihçi ve Mili Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu katıldığı bir tartışma programında konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu.

'MACARLAR TÜRK DEĞİL'

Türklük konusunun ele alındığı "TekeTek" programına katılan ünlü tarihçi ve profesörler Macarların Türk olup olmadığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Tarihçi ve şu an Milli Savunma Üniversitesi rektörü olan Erhan Afyoncu, "Macarlar, Türk değil. İçlerinde Türkler var ama Türk değil. Sadece içlerinde Türk kabileleri var. O da Romanya'daki Macarlar. Onlar 'Şekel', işte onlar Türk. Yani Romanya'daki Macarlar Türk kökenli kabilelere dayanıyor. Hungary kelimesi ise Hun'lardan gelmiyor. Bulgarları da kuran Ogur'lardan geliyor. Ogur Türkleri'nden geliyor" şeklinde açıklamalar yapmıştı. Fatih Altaylı moderatörlüğünde gerçekleşen programa Erhan Afyoncu, Celal Şengör ve Murat Bardakçı katılmıştı. 

'KÜLTÜRLE BU İŞ OLMUYOR'

Programa katılan ve Dünya'nın sayılı jeologları arasında gösterilen Celal Şengör ise "Bir de dilde de sorun var. Mesela Finler ile Macarlar için Ugaritik kullanılır. Bunlar Altay dillerinde beraber mi ayrı mı tartışmalı bir konu ancak belli bir yakınlık olduğu kesin. Çünkü Batı Sibirya'da yaşayan Samoyedler var veya Hanti-Mansi'ler var. Onlar çok yakınlar Türklere. Dolayısıyla bunlar incelenmesi lazım. Ve bunların adam gibi incelenmesi için "DNA"in bulunması gerek. Tek yol bu. Yani kültürle bu iş olmuyor. Çünkü bir kültür başka bir kültüre geçebiliyor. Adapte olabiliyor. Çok faydalı ama kesin bir cevap istiyorsak 'biyoloji'" dedi. 

Editör: Haber Merkezi