Dolar

32,5659

Euro

34,6925

Altın

2.505,44

Bist

9.524,59

Lukashenko'ya karşı kim oynuyor?

Elçin Alıoğlu tarafından ‘Milli. Az’ haber sitesinde yayınlanan, “Lukashenko'ya karşı kim oynuyor?” başlıklı araştırma haberde, Belarus’ta seçim öncesi ve seçim sonrası oynanan ‘kirli oyunlar’ ve ‘tezgâhlar’ göz önüne seriliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-11 11:42:07

Lukashenko'ya karşı kim oynuyor?

Elçin Alıoğlu tarafından ‘Milli. Az' haber sitesinde yayınlanan, “Lukashenko'ya karşı kim oynuyor?” başlıklı araştırma haberde, Belarus'ta seçim öncesi ve seçim sonrası oynanan ‘kirli oyunlar' ve ‘tezgâhlar' göz önüne seriliyor.

Elçin Alıoğlu'nun araştırma haberi şöyle:
Belarus son on yıldır zor durumda. Siyasi, ekonomik ve mali zorluklar arttı. Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alexander Lukashenko iki ateş arasında sıkışıp kaldı: Bir yandan Minsk'i sürekli sıkıştıran ve inanılmaz bir baskı ile ezmeye çalışan Batı, diğer yandan "Birlik Devleti" ideolojisi.

Genel olarak, herhangi bir ülkedeki olayları, geçici liberter (özgürlükçü Sosyalizm) sonrası anlamlar açısından değil, o ülkedeki mevcut iktidarın ve muhalefetin ülkemize ve halkımıza karşı tutumu açısından değerlendirmek daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Zaten çok iyi tanıdığım İngilizler ve Fransızlar da aynısını yapıyor.

lukasenko)_3848756

Alexander Lukashenko'nun hükümeti her zaman Azerbaycan'ı her alanda desteklemiştir. Lukashenko, Ermeni siyaset düzenine karşı sert tavrı ile tanınır.
Yani Lukashenko'yu biliyoruz.

Svetlana Tikhanovskaya'yı aday gösteren ve gerçek figürleri gölgede kalmayı tercih eden Belarus muhalefeti ne olacak? Onları tanıyor muyuz?

Belarus muhalefetinin liderlerinin Azerbaycan'a karşı tavrı hakkında yorum yapmakta zorlanıyorum.

Romantik olmayalım, Alman Ludwig von Rochau'nun "realpolitik" dediği noktayı unutmayalım.

Çünkü bir vatandaş olarak örgütlediği devletin çıkarlarına sahip ve bizden oluşuyor.

Belarus cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Alexander Lukashenko'ya karşı yarışan 37 yaşındaki Svetlana Tikhonovskaya bir politikacı değil ve hiç olmadı.

ba85e34a-da57-11ea-add9-fa163e074e61_660

... Mozyr Devlet Pedagoji Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi mezunu S. Tikhanovskaya, eşi, sahibi ve YouTube kanalı "Country for Life" yazarı işadamı ve blog yazarı Sergei Tikhanovsky'nin tutuklanmasının ardından siyasete atıldı.

Aslında kocası onu bir politikacı yapmak istedi ve D. Furmanov ile birlikte "Tikhanovskaya'nın seçim merkezini" kurdu.

Beyaz Rusya Merkez Seçim Komisyonu henüz resmi olarak seçim sonuçlarını açıklamadı. Çıkış anketlerine göre, Lukashenko en çok oyu aldı.

Ancak, Beyaz Rusya'daki kitlesel eylemler ve protestolar azalmıyor.

Lukashenko'nun Batı medyasında "Avrupa'nın son diktatörü" olarak adlandırılan siyasi yönetim tarzı, onu bu tür eylemlerle suçlayanlara bir cevap. Mantığa bakalım: Batı medyasına inanırsak, "diktatörlük" ve "otoriter hükümet" tarafından yönetilen insanlar özgürce oy verebilir ve sokağa çıkabilir mi?

Bu, sorunun bir tarafı.

Diğer taraf, bu eylemlerin hiçbir şekilde kendiliğinden popüler bir hoşnutsuzluk olmamasıdır. Batı ile birlikte bazı Rus medya kuruluşları olayları bu şekilde sunuyor.

images_23

Yalan çünkü eylemler seçimlerden önce planlanmıştı. Ana rol, Telegram messenger'da "Next Live" ve "Belarus beyinleri" kanalları tarafından oynandı.

Next'in merkezi Münih'te ve Beyaz Rusya'nın merkezi Prag'da. Her iki kanal da Voice of America ve RFE / RL'nin tam kontrolü altında: Bu kanallardaki fotoğrafların ve videoların çoğunun neredeyse aynı anda bu radyo istasyonlarının Belarus yazı işleri ofislerinin sosyal medya profillerinde paylaşılması tesadüf değil.

b2dad020-b453-468a-a94b-20e2e1f3f881_cx0_cy6_cw0_w1023_r1_s

Igor Losik, Belarus Telegram kanalının yöneticisidir.

Her zaman kendisinin "sıradan bir vatandaş, Beyaz Rusya'yı düşünen bir blog yazarı" olduğunu söylüyor.

Öyle mi?

Tabii ki değil.

Igor Losik, Radio Liberty'nin Belarus baskısında "Yeni Medya Danışmanı" idi. Vaclav Havel Vakfı'ndan burs alır. Radio Free Europe / Radio Liberty başkan vekili Daisy Cinderella, "Belarus'taki muhalefet figürlerine verilen desteğin güçlendirileceğini" söyledi.

Next Live'ın itibari yönetmenleri Alexander Dinko ve Andrei Ryabchik, aynı zamanda Radio Liberty'nin Belarus baskısının da çalışanları.

efapf_pwsaendjn

420.000'den fazla abonesi olan Next Live ve 255.000'den fazla düzenli izleyicisi olan Belarus Golovnogo Mozga, seçimden dört (!) Gün önce "hazırlıklara" başladı.

photo_2020-08-08_22-58-19

Kanallarda Belarus'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden yaklaşık dört gün önce, "Bir kitle eylemine nasıl hazırlanılır, ne yapmalı?" tip hafıza defteri paylaşıldı.

Bu resimler bize kitlesel protestolara nasıl katılacağımızı, orada ne yapacağımızı, polise nasıl direneceğimizi vb… Anlatıyor.

İlginç bir şekilde, "bağımsız" kanallar ve "bağımsız" blog yazarları, Belarus vatandaşlarına protesto sırasında proxy hizmeti Svoboda2.net'i kullanmalarını, "istedikleri haberleri, fotoğrafları ve videoları özgürce paylaşmalarını ve gerekli bilgileri almalarını" tavsiye etti.

photo_2020-08-09_10-19-01

Svoboda2.net proxy sunucusunda ayrıca RFE / RL logosu vardı.

Radio Liberty ve Voice of America, Belarus'taki "kitlesel protestolar" için hazırlık yapmış, ülkeye 23 (!) Ek personel göndermiş ve senaryonun gerçekleşeceği günü, yanı 9 Ağustos'u beklemiştir.

Başkent Minsk, Brest, Jlobin, Grodno, Pinsk, Lida, Ivatsevichi, Belaya Vezh ve diğerleri ile birlikte, şehirlerde özel "eğitmen grupları" oluşturuldu.

Seçim sonuçlarından bağımsız olarak, 8 Ağustos'ta insanları sokaklara taşıyacak ve kitlesel protestolar başlatacaklardı.

Seçim arifesinde birçok "bağımsız" kanal faaliyete geçti. Bunların hepsinde, istisnasız, Belarus polisine "köpekler", "yaramaz köpekler", "cellatlar" deniyordu.

Son olarak, bu kanallardan biri açıkladı: "10 Ağustos'ta, Polonyalı yetkililer Belarus'taki son durumu tartışacaklar."

Ve böylece oldu: Bugün Varşova'da "Belarus'taki son durumla ilgili acil bir toplantı" yapıldı.

... Beyaz Rusya'da sıradan, ilkel bir "renkli devrimler" senaryosu başlatıldı. Tanınmış Batılı güçler, Beyaz Rusya'da iktidarı ele geçirerek, Rusya'nın AB pazarına giden fiili "kara yolunun" tam kontrolünü ele geçirerek ve Moskova üzerinde daha fazla baskı kurarak Beyaz Rusya'yı "sadık bir devlet" yapmaya çalışıyor.


Kaynak: Milli.Az

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara