Yalova gündemi bu günlerde bir konu ile adeta çalkalanıyor. Yerel basın ve sosyal medyada günlerdir süren bu mevzu hala aydınlatılamadı. Sokaklarda bulunan kanalizasyon sisteminin baca ağızlarını kapatan, dökümden yapılmış loğar kapakları muhtemelen birileri tarafından çalınıyor. Bu loğar kapağı çalma işi uzun zamandır devam eden bir olay. Her biri 40 yada 50 kilo ağırlığında olan kapaklarından onlarcası bir gecede sırra kadem basıyor.

Bu kapakların akıbetini mutlaka çözmek lazımdır. Her şeyden önce kentin huzuru için bu işin aydınlatılması gereklidir. Haksız yere birtakım insanların suçlanması da doğru değildir. Bahse konu olan bu kapaklar ulu orta hurdaya satılacak malzemeler değildir. Üzerleri yazılı ve mühürlüdür. Bu malzemeler her şartta tanınabilirler. Tonlarca ağırlıktaki bu çalıntı malları ancak bir kamyonet veya kamyonla nakledebilirsiniz ve ancak birkaç kişilik bir ekiple taşınabilirler ve bu malzemeleri alıp işleyebilecek atölye yada fabrikalar kolayca tespit edilebilir. Bu yerlerde bir süsü çalışan insan mevcuttur. Çok gizli kapaklı bu işlerin yapılması kolay da değildir. Ve bu hırsızlar bunları satacakları yerleri mutlaka biliyorlardır. Yalova’da bu dökümleri eritip işleyecek çok fazla yer yok. Çevre büyük illerde bu çalıntı kapakların izleri sürülebilir.

Bu tarz hırsızlıklar uzun yıllardır şehrimizde sürüp gitmektedir. Yıllar önce Safran deresi kenarında bulunan otuza yakın döküm aydınlatma direği bir gece içinde çalınmıştı. Muhtemelen koca bir kamyonla gelip birkaç saat içinde bu direkleri diplerinden kırarak çaldılar ve hiçbir kimse bunu görmedi … İnanılır gibi değil ama maalesef oldu. O yıllarda MOBESA kameraları mevcut değildi ama şimdi bütün caddeler kamera dolu şehrin giriş çıkışları da kontrol altında . Umarım emniyet güçlerimiz kısa bir sürede bu işi aydınlatacaktır ve bizler bu adi hırsızlıkları yapanların kimliğini öğreneceğiz.

Gece yapılan bu hırsızlıklar sonucunda çok kişinin canı yanabilir. Karanlıkta bu çukurları fark edemeyip içine düşen araçlar mühim kazalara sebep olabilir ve en kötüsü insanlar loğar çukurlarına düşerek hayatlarını kaybedebilirler. Üç beş kuruş uğruna şehrin huzurunu kaçıran bu adi hırsızlıkların faillerini yakalatmak için bizler de uyanık olmalıyız ve şüphe duyduğumuz da gerekli yerleri haber vermeliyiz . Medeni ve uygar yaşamı tesis etmek biraz da bizlerin elinde , halk tarafından oto kontrol sayesinde medeniyet oluşacaktır. Sadece hırsızları değil her konuda kural ve kaidelere uymayanları ilgili mercilere bildirmeliyiz. Türk halkı olarak ihbar ve şikayeti racona uygun bulmuyoruz fakat dünyadaki medeni ülkelerde kamu düzenini tesis eden en önemli denetim halkın denetimidir. Kişiyi uyarmaya kalmak yerine ilgili makama bildirmek daha akılcıdır.

Çalınan rögar ve mazgal kapaklarının yenilerine yenilerini koyarken bisiklet kullananlar için tehlike oluşturmayacak şekilde koyulması çok önemlidir. Zira pek çok yerde yeni koyulan mazgal kapaklarının aralıklarına sıkışan bisiklet tekerleri kullananlar için tehlike arz etmektedir. Yalova Belediyesinin geçtiğimiz günlerde bisiklet yolları ile ilgili yaptığı toplantı önemliydi. Yeni bisiklet yollarının emniyetli bir şekilde oluşturulması çalışmalarından memnuniyet duyduk. Şehir merkezine doğru bisiklet yollarının arttırılması da önemlidir. Belediyemizden Fatih caddesi, İstanbul caddesi, Cumhuriyet caddesinde de bisiklet yolları oluşturmasını istiyoruz. Yalova Belediyesi Ulaştırma Müdürümüz Kaan bey bu güzergahlarda şartların uygun olmadığını söyledi fakat yolun bir yönünde istenirse bisiklet yolları yapılabilir. Yalova halkının da bisiklet yollarına araç park etmemesi gerekmektedir. Mutlu ve umutlu Yalova’yı ancak el birliği ile tesis edebiliriz.