Libya için karar günü

Tüm taraflar bugün Berlin’de aynı masa etrafında buluşuyor. Alınacak kararlar Libya’da süren kaosun akıbetine yön verecek.

Libya için karar günü
Libya için karar günü
GİRİŞ 19.01.2020 06:37 GÜNCELLEME 19.01.2020 06:43
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Berlin Konferansı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ev sahipliğinde bugün toplanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli mesajlar vereceği konferans, Libya’daki krizin akıbeti için büyük önem taşıyor. Meşrû Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile darbeci general Hafter ve destekçilerini aynı masada buluşturacak zirvede çok denklemli kaosun çözülmesi umuluyor. Libya meselesinin tüm yönleriyle masaya yatırılacağı Berlin Konferansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkaın Vladimir Putin’in üstlendiği inisiyatif doğrultusunda yapılan Moskova zirvesindeki eksik parçaları tamamlayacak. 13 Ocak’ta tarafların Moskova’daki buluşmasında UMH lideri Fayiz es-Serrac, akan kanın durması ve ülkede siyasi çözüm yolunda hazırlanan ateşkes metnini imzalamış ancak Hafter,anlaşmaya imza koymadan Rusya’dan kaçarcasına ayrılmıştı.

TARAFLAR NE İSTİYOR?

Libya sahasındaki tarafların taleplerine bakıldığında UMH yönetimi, kendilerinin meşrû idare olarak tüm taraflarca tanınmasını, Hafter’e silah desteğinin durdurulmasını ve saldırganların ele geçirdiği topraklardan çekilmesiyle birlikte enerji kaynaklarının Libya halkı tarafından kullanılmasını istiyor. Kara gücü Rus paralı askerlerinden ve Sudanlı milislerden oluşan Hafter ise toprak kazanımlarını koruyarak siyasi gücünün tanınmasını sağlamak, Trablus’ta eşit güç olarak varolmak başta olmak üzere, ‘Türk askerinin bölgeden çıkmasını’ talep ediyor. Hem deniz sınırı belirleme hem de askeri destekler konusunda Ankara’nın Trablus’la imzaladığı anlaşmaların iptal edilmesi hayalini kuran Hafter, Almanya’ya davet edilme gereği bile duyulmayan Yunanistan’ın yegane umudu oldu. Konferans öncesi Atina’da ağırlanan CIA devşirmesi Hafter’in Berlin’de hem Yunan hem de Moskova sürecini baltalayan BAE tezlerini savunması bekleniyor. Avrupa ülkeleri ise vekalet savaşlarıyla yaklaşık 10 yıldır terörize edilen Libya sahasında normalleşme sağlanamaması halinde yeni bir göç dalgası oluşmasından endişe duyuyor.

 

 

Hafter petrol kartını oynuyor

Terörist Hafter’e bağlı silahlı güçler, bugünkü Berlin Konferansı öncesi ülkenin petrol ihracat limanlarını kapattı. Petrol Hilali bölgesindeki Brega, Ras Lanuf, Hariga, Zuveytine ve Sidra’daki kesintinin günlük 800 bin varil petrol üretim kaybı ve yaklaşık 55 milyon dolar zarar doğuracağı kaydediliyor. Hafter kontrolündeki Zuveytine bölgesinde, kalabalık bir grup, petrol gelirlerinin başkentteki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne gittiği gerekçesiyle önceki gün de Zuveytine bölgesindeki petrol limanını işgal etmiş ve faaliyetleri durdurmuştu.

Yenişafak

YORUMLAR 12
  • 08'Lİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Şuna inanıyorumki, TÜRKİYE günlendikçe, müslüman ülkeler bizi koru kolla diyerek TÜRK ASKERİNİ davet edeceklerdir. Milli silah sanayi ve teknolojik üretim şart..
    Cevapla
  • sado 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyayı masaya mecbur eden kim .yemende niye masa yok ve bir çok yerde.tabiki reis.türkler geliyo denildiğinde hemen ateşkes diyorlar çakallar.
    Cevapla
  • HARPUTLU 23 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Bir Dokundu, Libya nın popilitesi arttı, bizim petrole ulaşmamız Dünyayı neden bu kadar korkutuyor, anlamış deyilim
    Cevapla
  • orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    libyanın yıkılmasına,kaddafinin devrilmesine destek verenlerden biride biziz.
    Cevapla
  • Selami Uçar 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünya 5 ülkenin dudağının ucunda. Fransa tek başına Libya' ya girip ortalığı karıştırmasaydı diplomatik yollardan işler çözülürdü. Nato' da olduğumuz için Abd ile o kadar sorun yaşamamıza rağmen İncirliķ, Kürecik vb. yerlerden atamıyoruz. Ne zaman güç bizim lehimize doğru artmaya ve diplomasiyi sonuna kadar dillendirmemiz bizi ön plana çıkardi. Artık pısırık siyaset yapmak yok. Diğer ülkeler nasıl askeri güclerini koz olarak kullanıyorsa uluslararası platformda masada oturmak için bu kartı kullanmak şart.
    Cevapla
  • hemmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Berlin'e gelinene kadar, Hafter ile destekçileri anlaşmış zaten. Bunlar kalleş. Güven olmaz. Tek dertleri petrol ve göçmeleri nasıl engellerizdir. Bundan birşey çıkmayacak.Toplantı dağılacak. Hafter her yeri kontrol altına alacak. Türkiye de pılını pırtını toplayıp gelecek. Nokta.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı