Lavrov: 'Kimin terörist olduğu konusunda Türkiye ile hemfikir değiliz'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye sınırı hakkında endişelerini anlayışla karşıladıklarını ancak Kürt güçleri hakkında tam bir fikir birliği içinde olmadıklarını açıkladı.

"Sapla samanın ayrılması gerektiğini" söyleyen Lavrov, "Hangi Kürt güçlerinin terörist olarak tanımlanması gerektiği konusunda Türkiye ile tam bir fikir birliği içinde değiliz" ifadesini kullandı.

Rus ve Türk makamlarının, 14 Şubat'ta düzenlenen Astana Zirvesi'nde Türkiye'nin Suriye sınırı hakkındaki terör kaygılarını ele aldığını ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı, "Türkiye'nin özel bir konumu var. Endişelerini anlıyoruz ancak sapla samanı birbirinden ayırmak gerekiyor. Hangi Kürt güçlerinin aşırıcı ve Türkiye için tehdit olduğunu ayırt etmek lazım" şeklinde konuştu.

Lavrov, Türkiye'nin kaygılarına Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptığı hataların neden olduğunu ifade etti. Rus Dışişleri Bakanı "ABD, destek verdiği Kürt güçleri Arapların çoğunlukta olduğu bölgeleri de kontrol altına alma konusunda cesaretlendirerek Türkiye'nin endişelenmesine sebep oldu" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı, ülkesinin İran ve Türkiye ile birlikte Suriye'de bir askeri operasyon yapma niyetinde olmadığını da açıkladı. Rusya ve İran güçlerinin, meşru hükümetin daveti üzerine Suriye'de bulunduğunu söyleyen Lavrov, Şam hükümetinin Türk ordusunun varlığına karşı çıktığını ancak Astana sürecini desteklediğini belirtti. (Euronews)




Kategoriler

Güncel