Ankara’da bir kafenin adı aslında LAST PENY, Kavaklıdere de . Türkçesi “son kuruş” demek. Birkaç anlam taşıyor bu isim. İlki; bu mekana geldiğinizde parayı dert etmeyin son kuruşunuzla dahi burada yer içersiniz. Bir diğer anlamı ise buraya gelirseniz cebinizdeki son kuruşa kadar alırız. Elbette anlatmak istediğim konu bu mekan değil. LAST PENY/ son kuruş tam da günümüz ekonomisinin halini anlatmak için en ideal başlık.

Ülkede ekonomide şöyle bir durum var, kimi VOLİYİ vurmuş durumda çoğu da VURGUN YEMİŞ halde. Kimisi cebindeki paranın son kuruşuyla yaşam derdinde kimi de öyle lüks öyle debdebeli yaşadığı halde cebindeki paranın hesabını bilememekte …

Örneğin bu ülkede az biraz paran varsa, diyelim ev alacaksın en kıçı kırık 2+1 ev 1 milyon lira. Banka kredisiyle almaya kalksan 2 milyona çıkıyor. Çay içmek için çarşı pazarda bir tanıdık görsem de ısmarlasa diye yol gözleyen emekli dayı “ ekonomi çok iyi” diyorsa o küfür ettiği eski hükümetlerin zamanında tapusunu aldığı 40 yıllık evinde oturuyordur. Yoksa bugün o eski evin tapu harcını dahi ödeyemez ama ukalalık yapmak genlerimizde var.

Ekonomi iyi veya kötü diye genelleme nasıl yapılır? Kişi başı MİLLİ HASILA nasıl kişi başına hesaplanır? Ağaoğlu ile Bağkur’lu Süleyman’ın yıllık geliri toplanıp ikiye bölünürse bu aritmetik olarak bir anlam ifade edebilir ama Bağkur’lunun hayatında hiçbir MANA taşımaz. En alttaki esas alınmalıdır, en üstteki değil.

Mal varlığı MİLYON DOLARI geçenden “ VARLIK VERGİSİ” alınsın dedim, kimseden ses çıkmadı. Asgari ücret vergi dışı kalsın deniyor, millet ayakta “ ÜLKE BATAR”  diye bangır bangır bağırıyorlar. Dünya tarihinde hiçbir dönemde ve hiçbir ülkede fakirlerin ülkeyi batırdığına dair tek bir örnek yoktur. Ancak tersi örnek onlarca sayılabilir. Şu “ ekmek bulamayan pasta yesin” diyen Fransa kraliçesi MARY ANTOİNETTE de aynı kafadaydı ama o kafa o gövde üzerinde ancak giyotine kadar durabildi. Acıdım mı? A S L A … Halkının derdiyle dertlenmeyen kim olursa olsun mutlaka bedel ödemeli, yoksa HAMASET ancak salaklara ilaç olur.

Üretelim dostlar dediğimizde “paramız var dışarıdan alırız hem üretmek daha pahalıya geliyor” diyen gerzeği uzun zamandır ortalarda göremiyorum. Tıpkı Afganlılar ucuza çalışıyor deyip onların gelişini savunan SÜPER AKILLININ dün kendi işsiz evladına iş ararken isyan etmesi gibi …

Son kuruş önemlidir. Belki de gerçekten sahip olduğunuz tek şey O son kuruştur …