19 Kasım 2019 04:28

Bolivya'da eylemler sürüyor: Darbeyle göreve gelen Anez’e istifa çağrısı

Bolivya’da darbe karşıtı kitlesel eylemler La Paz ve diğer bölgelerde devam etti. Eylemlerde Morales’in ardından devlet başkanlığını ilan eden Anez'in görevi bırakması istendi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Bolivya'da çoğunluğu yerlilerden oluşan binlerce kişi, darbeyle geçici devlet başkanlığına getirilen Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in istifasını istedi.

Ülkenin en büyük kenti La Paz ve diğer bölgelerde düzenlenen gösterilerde Morales’i istifaya zorlayan darbeye de tepki gösterildi.

Sakin geçen hafta sonunun ardından La Paz'ın sokakları, kent çevresindeki 20 farklı bölgeden yola çıkan ve And Dağlarındaki yerlilerin ortak bayrağı Whipala taşıyan binlerce gösterici tarafından yeniden dolduruldu.

La Paz'a bitişiğindeki şehir El Alto üzerinden giriş yapan Bolivyalılar, Hükümet Sarayı'nın da bulunduğu Murillo Meydanı'na ulaşmak için tarihi merkeze kadar yürüdü. Polis ve sağcı muhaliflerce kurulan barikatlarla karşılaşan darbe karşıtları, burada bir süre ırkçı ve darbeci Jeanine Anez’i istifaya çağıran sloganlar attı.

“Öldürülen çocuklarımız için adalet istiyoruz”, “Darbeciler dışarı” yazılı pankartlar taşıyan ve sloganlarında ülke basınını da hedef alan Bolivyalılar, daha sonra bölge yakınındaki Dikilitaş ve San Francisco Meydanlarında yeniden toplandı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan bir darbe karşıtı, “Ülke basını, yerlilerin eylemlerini haberleştirmiyor. Gazetecilerin, bizim yaptığımız yürüyüşleri ve ülkede olan biteni yazmasını istiyoruz” diye konuştu.

Geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez'e de tepki gösteren kişi, Anez'in yerlilere ayrımcılık yapan bir ırkçı olduğunu söyledi. Anez'i istifaya çağıran kişi, “Eğer istifa etmezse biz her şeyi göze alarak son ana kadar sokakta kalmaya devam edeceğiz” dedi.

COCHABAMBA'DA HÜKÜMETE İSTİFA ÇAĞRISI

Cochabamba’da da Jeanine Anez'in istifa etmesinin talep edildiği 3 farklı yürüyüş düzenlendi. Ülke basınındaki haberlere göre kentin güneyi ve merkezinde yapılan eylemlerde geçici hükümetin görevi bırakması istenirken, istifa ettikten sonra Meksika'ya iltica eden eski Devlet Başkanı Morales'e de ülkeye dönmesi çağrısında bulunuldu.

ARJANTİN’DE DARBE PROTESTOSU

Arjantin'de de Bolivyalılar, kitle örgütleri ve sendikaların çağrısıyla binlerce kişi, başkent Buenos Aires'te yürüyüş düzenledi. Darbeye tepki gösterilen yürüyüşün ardından darbe karşıtları Mayıs Meydanını doldurdu. Eylem sırasında Morales'e destek yazıları olan pankartlar ve yerlileri temsil eden 7 renkli Whipala ve Bolivya bayrakları taşındı.

BOLİVYA'DA DARBE

Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Seçimlerin iptalini isteyen muhalifler, Morales'in tekrar seçim yapılacağını duyurmasının ardından, Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci “darbe” olarak niteleyen ve tepki gösteren Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

Anez, Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda hukuksuz şekilde ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya'da Amazon'daki ormansızlaşma 2008'den bu yana en yüksek seviyesinde

SONRAKİ HABER

Almanya, Türkiye’ye gidecek vatandaşlarını uyardı: VPN ağları denetleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...