Koruköy meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 11 Şubat 2017 tarihinde, sokağa çıkma yasağı ilan edilen Mardin’in Nusaybin İlçesi’ne bağlı Koruköy ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, Koruköy’deki işkence iddialarını, sokağa çıkma süreci içinde kaç kişinin hayatını kaybettiğini, bölge halkının gıda maddelerine ve sağlık hizmetlerine erişim durumlarını sordu.

Kuruköy’de 11 Şubat tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında, İHD ve Diyarbakır Barosu heyetlerin de aralarında bulunduğu grupların mahalleye girişi dün jandarma tarafından engellenmişti. Sokağa çıkma yasağı süresince, köyden gelen işkence ve ölüm iddiaları abluka sebebiyle doğrulanamamıştı. Heyetin Kuruköy’e girişinin engellemesinin ardından İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici açıklamada bulundu: “Bizler çok kaygılıyız. Çünkü gelen iddialar çok ciddi. Bu abluka ve hukuk dışı uygulamaların son bulması noktasında ısrarcıyız. Gerek bölgedeki yetkililer, gerekse de uluslararası kuruluşlarla görüşlerimizi paylaşacağız. Umuyoruz ki daha fazla tahribat yaratılmadan bu abluka son bulur.”

Sezgin Tanrıkulu’nun yazılı soru önergesinde şunları sordu:

1. Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat - 20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylülerin yoğun bir baskı altında tutuldukları ve işkenceye maruz kaldıkları iddiaları doğru mudur?

2. İddialar doğru ise, Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat - 20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylüleri yoğun bir baskı altında tutan ve köylülere işkence uygulayanlar kimlerdir

3.  Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat - 20 Şubat 2017 tarihleri arasında kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybedenler arasında Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de yaşayan köylülerin olduğu iddiası doğru mudur?

4. Nusaybin’e bağlı Kuruköy halkının temel gıda maddelerine ve sağlık hizmetine erişimi konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, gerekçesi nedir

5.  Köylülere toplu veya teker teker işkence yapıldığı, evleri basılıp hakaret edildiği iddiaları hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

6. Anılan iddialar doğru ise, Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de yaşayan köylülere toplu veya teker teker işkence yapan ve evlerini basıp hakaret eden kişi ya da kişiler kimlerdir

Mardin Valiliğinden açıklama

Mardin Valiliği bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Operasyonda çok sayıda sığınak, barınak ve deponun bulunduğu Nusaybin İlçesi Koruköy Mahallesi'nde çıkan çatışmalarda şu ana kadar üst düzey 4 BTÖ mensubu silahları ile birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir. Operasyonda bir kahraman özel harekât mensubu personelimiz yaralanmıştır.”




Kategoriler

Güncel Gündem


Yazar Hakkında