Kuru frenleyecek faiz kararları belli ama...

MERKEZ Bankası’nın bugünkü kritik faiz toplantısı öncesi, piyasaların görüşleri netleşti. Piyasalar yüzde 8.50’lik gecelik borç verme faiz oranı ve yüzde 10’luk geç likidite penceresi faiz oranında, 1 puanın altında kalmayacak artışlar bekliyor. Bunun dışındaki faiz oranlarının o kadar belirleyici olmadığı, bu oranlarda yapılacak yüksek oranlı artırımların piyasaları sakinleştirebileceği söyleniyor.

Haberin Devamı

Piyasaların tavrı için üzerinde durulması gereken bir konu da faiz kararından sonra yarın piyasalarda ortalama fonlama faizinin kaça geleceğinin belirleyici olacağı. Bu nedenle faiz toplantısı sonrası yapılan açıklamada, ertesi günden itibaren hangi oranın kullanılacağına ilişkin ipucunun yer alması umuluyor. Eğer bu şartlar yerine gelirse piyasaların sakinleşmesi, olmazsa faiz kararından sonra uygulama bekleneceği için, kurlarda dalgalı seyrin devam etmesi bekleniyor.

Özetle; piyasalara göre TL’nin yeniden değer kazanması, doların bir süredir takıldığı 3.77 TL’lik seviyenin altına gelebilmesi için, Merkez Bankası’nın alması gereken kararlar piyasa açısından netleşti diyebiliriz.

Peki, bu kadar netlik varken, Merkez Bankası bu yola girmeden, ya hiç faiz artırmayıp ya da örneğin tüm oranlarda 0.25 gibi sembolik artışlarla yetinirse, ne olur? Piyasa oyuncularına sorduğumda kimsenin bu olasılığı dışlamadığını gördüm. Hatta bazı banka analistleri bu yola gitmesini daha büyük ihtimal olarak görüyorlar. Aynı analistler, Merkez Bankası’nın yüzde 8’le başladığı swap faiz oranlarını dün 9.50’ye kadar çıkardığını hatırlatarak, küçük faiz artırımları ya da hiç faiz artırımı yapmadan, bu tür piyasa için yan yollarla, ortalama faiz oranını yüksek tutma tercihi yapabileceğini söylüyorlar. Bu takdirde Merkez Bankası bir süredir etkin kullandığı geç likidite penceresini yoğun olarak kullanacak demektir ki; o zaman bu oranın artması gerekir.

Haberin Devamı

Peki, geç likidite penceresindeki oranı yüzde 11’e çıkarıp diğer oranlarda, gecelik borç verme faizinde de bir değişiklik yapmazsa, piyasaların tavrı ne olur? Bankacılar yüzde 8.50’lik oranın bankaların kredi faizleri için önemli olduğunu, o nedenle bu oranın artırılmasının piyasalar için iyi bir sinyal olacağını söylediler.

FITCH’İN KARARI ETKİLİ Mİ?

Yabancı yatırımcılar da Merkez Bankası’nın alacağı kararı merakla bekliyorlar. Yeni girişler için öneminin yanında, mevcut yatırımcıların da çıkış için karar verirken bugünkü karara bakacakları belirtiliyor. Yabancı yatırımcılarla çalışan bankacılar, piyasayı tatmin edecek bir kararın çıkmaması halinde, zarar etseler bile mevcut bazı yatırımcıların da çıkmasının beklenebileceğini söylediler.

Haberin Devamı

Bu takdirde kurlardaki artışın hızlanacağı ise kesin. Çünkü son dönemde, Merkez Bankası’nın likiditeyi sıkıştırma hareketine rağmen, döviz satan bulunmadığı, Merkez Bankası’ndan tatmin edecek bir karar çıkmaması halinde döviz satışı olmayacağı gibi döviz talebi daha artacağı için kurların hızlanabileceği söyleniyor.

Peki, bu hafta sonunda açıklanacak Fitch’in Türkiye’ye ilişkin kararı piyasaları nasıl etkileyecek? Piyasa oyuncuları Fitch’in reyting indireceğinin hemen hemen herkes tarafından kabul gördüğünü, bu nedenle fiyatların içinde bulunduğunu söylüyorlar. Merkez’in faiz kararının piyasaların moralini bozması halinde Fitch kararının artı bir bozulma yaratıp yaratmayacağı sorusuna ise, “Ona gerek olmadan piyasaların zaten bozulacağı” yanıtını veriyorlar.

Haberin Devamı

Bugünkü Merkez Bankası kararı sanıldığından daha kritik bir öneme sahip olabilir. Kurlar başta olmak üzere, en azından nisandaki referanduma kadar, ekonomik gidişatı etkileyebilir.

Yazarın Tüm Yazıları