13 Haziran 2019 07:48

Kürtçe konuştukları için hakarete uğrayan kadın futbolculardan federasyona çağrı

Kayseri Gençlerbirliği ile karşılaştıkları maçta Kürtçe konuştukları için hakarete uğrayan Batman Belediyesporun kadın futbolcuları ve kulüp yöneticileri, federasyonun yaptırım uygulamasını istedi.


Batman Belediyespor Kadın Futbol Takımı | Fotoğraf: MA

Paylaş

1955 Batman Belediyespor'un kadın oyuncuları, Kayseri deplasmanında Kürtçe konuştukları için hakaretlere maruz kaldı. Kürtçeyi her yerde konuşacaklarını belirten oyuncu Zehra Acar, federasyonu göreve çağırdı.

Kayseri Gençlerbirliği ve 1955 Batman Belediyespor kadın futbol takımları arasında 9 Haziran Pazar günü oynanan müsabakada, Batmanlı kadınlar oyuncular Kürtçe konuştukları için ırkçı saldırıya uğradı. Karşılaşma sonrası Kayserisporlu oyuncular, maç esnasında kendi aralarında "Pas ver", "Diğer oyuncuyu tut", "Şut vur" gibi konuşmaları Kürtçe yapan 1955 Batman Belediyespor oyuncularının kendilerine küfür ve hakaretlerde bulunduğunu iddia ederek sık sık orta hakemle tartışmaya girdi ve buna müdahale edilmesini istedi. Karşılaşma sırasındaki gerginlik maçtan sonra da devam etti. Kayseri Gençlerbirliği oyuncuları, 1955 Batman Belediyespor oyuncuları ile tartıştı. Hakem, Kürtçenin diğer diller gibi evrensel bir dil olduğu ve maç sırasında da herhangi bir oyuncunun Kürtçe küfür ve hakaret içerikli bir söylemde bulunmadığını ifade etti.

1955 Batman Belediyesporlu Oyuncu Zehra Acak ve Kulüp Yöneticisi Mustafa Zengin, sahada yaşananları Mezopotamya Ajansından Metin Yoksu'ya anlattı.

"DİLİMİZİ HER YERDE KONUŞMA ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ VAR"

Kürtçe konuştuğu için hakarete maruz kalan ve milli takım futbolcusu da olan Zehra Acar, yaşananların kabul edilemez olduğunu söyledi. Gerginliğin 19 Mayıs'ta Batman'da oynanan maçta başladığını ifade eden Acar, pazar günü Kayseri'de oynanan deplasman maçında ise daha da büyüdüğünü belirtti. Batman'da oynadıkları ilk maçta Türkçe konuşulduğu için kendilerinin kimseye kızmadığına dikkat çeken Acar, "Biz sokakta, evde, sahada kısacası hayatın her yerinde Kürtçe konuşuruz. Bu bizim dilimiz ve dilimizi de her yerde konuşma özgürlüğümüz var. Maçta Kürtçe konuştuk ve bunun için hakarete maruz kaldık. Bunu kabul etmiyoruz" dedi.

kadın futbolcuların maçına gelen erkek taraftarların kendilerine hakaretlerde bulunduğunu anlatan Acar, Kürt oldukları için tribünlerden kendilerine “Dağa gidin” denildiğini söyledi. Federasyonun bu yaşananları engellemesi gerektiğini belirten Acar, tüm bu yaşananlara üst lige çıkarak cevap vereceklerini söyledi.

"FEDERASYON YAPTIRIM UYGULAMALI"

Batman Belediyespor Yöneticisi Mustafa Zengin ise 19 Mayıs'taki maça dikkat çekerek, provokasyonların o gün başladığına vurgu yaptı. İlk oynanan maçta taktik vermesi gereken teknik direktörün sürekli oyuncularını provoke ettiğini ifade eden Zengin, ilk maçta bir kadın oyuncunun hakeme küfrettiğini, bu yüzden de 3 maç ceza aldığını anlattı. Kayseri'de anadillerine yönelik yapılan hakaretlerin ırkçılık olduğunu söyleyen Zengin, "Şu ana kadar kulüp yöneticilerinden bir özür gelmedi, bizi kimse aramadı. Her gidilen maçta buna benzer yaklaşımlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Amedspor'un yaşadıklarını da biliyoruz. Federasyonun bu konuda yaptırım uygulaması gerekiyor" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekrem İmamoğlu: Kentsel dönüşümde kimse yerinden yurdundan ayrılmayacak

SONRAKİ HABER

Van'da tutuklulara Amedspor forması verilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...