Kurtarma pekiyi, önlem sıfır

Kurtarma pekiyi, önlem sıfır

Türkiye’nin ortak acısı... 82 milyon büyük felaketin yaralarını sarmak için tek yürek oldu. Kurtarma çalışmalarında dünyaya örnek olacak sınav verildi. Ancak 22 can kaybı bilim insanlarının Elazığ için yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını gösterdi. ‘Beklenen’ depremlere karşı tedbirlerin yetersizliği gün yüzüne çıktı. Kurtarmadaki başarının, yeni felaketlerin önüne geçebilecek önlemler için de sergilenmesi gerektiğini gösterdi.

[Karar]

HÜSEYİN İSTEMİL

Deprem ülkesi olan Türkiye’yi Elazığ’da önceki akşam saat 20.55’te yaşanan 6.8’lik sarsıntı salladı. Deprem Doğu’dan Karadeniz’e Güneydoğu’dan Akdeniz’e kadar hessedildi. Kandilli Rasatanesi deprem derinliğini 5 km olarak açıklarken AFAD 6.75 km olarak duyurdu. Bu depremden sadece 13 dakika sonra 5.4, saat 21.17’de 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi. En büyüğü 5.4 olmak üzere 22 saatte 400 kadar artçı yaşandı.

20-01/26/screenshot_1.png

Deprem sadece Türkiye’de değil Irak, Suriye, İsrail ve Lübnan’da bile hissedildi. depremin 120 milyon kişi tarafından hissedilmiş olabileceği tahmin ediliyor. Deprem sarsıntısının merkez üssü olan Elazığ’ın Sivrice ilçesi ile Malatya’nın Doğanyol ilçesi büyük yıkıma neden oldu. 30 binanın yıkıldığı iki ilçede pek çok köyde evler yerle bir oldu. Yıkım en fazla geleneksel olarak inşa edilen kerpiç evlerde ve eski binalarda yaşandı.

Depremin yıktığı Sivrice’ye bağlı Çevrimtaş Köyü’nde evlerin hepsi yıkıldı, 2 kişi yaşamını yitirdi. Dün de saat 19.30’da 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği. 19.44’te 4.4 ve 4.3’lük depremler, 19.45’te 4.1 ve 19.46’da 4.3’lük büyüklüğünde artçı sarsıntılar oldu.

20-01/26/kr1-b13.jpg

TÜRKİYE SEFERBER OLDU

Şiddetli deprem sonrası AFAD arama kurtarma için seferber oldu. Bölgeye 3 bin 420 arama kurtarma personeli, 17 arama kurtarma köpeği ve 482 araç sevketti. Kızılay da depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için yardımları yola çıkardı. Yasa boğan olayın ilk saatlerinin hemen ardından Türkiye genelinde 82 milyon kenetlenerek yardımlar için çalışma başlattı. Elazığ’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlıklarında kriz masası oluşturuldu. Bakanlar saat başı bilgi verdi.

CHP’li İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye başkanları ekipleriyle yaptıkları toplantılar sonrası onlarca kurtarma ekibini ve araçları yola çıkardı. Bölge ile koordinasyon sağlanarak gerekli yardımların ulaştırılması için görüşmeler yapıldı. Yardım kuruluşları hava sıcaklığının -12 dereceyi bulduğu Elazığ’a yardım kamyonlarını yükledikten sonra gece saatlerinde gitti. GSM operatörleri de iletişiminin sağlıklı ve kesintisiz sağlanabilmesi için bölgedeki abonelerine internet ve telefon hizmetini ücretsiz yaptı. Elazığ, Erzincan, Tunceli ve civar illerde yaşayanlar depremzedelere evini açabileceğini sosyal medyadan duyurdu. İş yeri sahipleri ve fabrika sahipleri de benzer duyurular yaptı. Elazığ Hava Limanı’da barınma için halka açıldı.

20-01/26/kr1-b11.jpg

29 KİŞİ ÖLDÜ BİN 466 YARALI VAR

Çalışmalar gece boyunca sürdü. Ancak günün ağarmasıyla felaketin büyüklüğüde ortaya çıktı. Onlarca binanın yerle bir olduğu görüldü. Arama kurtarma çalışmalarına devam eden AFAD ekipleri Elazığ ve Malatya’da toplam 29 kişiki hayatını kaybettiğini, bin 466 kişinin de yaralandığını açıkladı. 46 kişi de enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. 19 kişi de hala enkaz altında. 3’ü Malatya’da 2’si Elazığ’da 5 ağır yaralı bulunuyor. Bu arada Elazığ’da iki Adıyaman’da da bi kişi sarsıntı sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. AFAD ekipleri yaptıkları incelemelerde 2 hafif, 37 orta, 90 ağır hasarlı ve 30 yıkık yapı tespit etti. Arama kurtarma çalışmalarına AFAD, JÖAK, STK, UMCE, İtfaiye 1865 personel ve 266 araçla devam ederken depremzedeler için 6 bin çadır, 17 bin yatak, 34 bin battaniye 1563 ısıtıcı sevk edildi.

20-01/26/kr1-b12.jpg

GECEYİ SOKAKTA GEÇİRDİLER

6.8 deprem hem merkez Elazığ’da hem de civar illerde büyük paniğe yol açtı, halk sokaklara döküldü. Diyarbakır, Malatya, Tokat, Çorum, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Mardin, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin, Samsun, Niğde gibi şehirlerde de hissedildi. Yıkım olmamasına rağmen vatandaşlar geceyi parklarda geçirdi. Öte yandan yetkililer afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi uyarıda bulundu.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN