KURT YASALAŞAN KANUN TASARILARI HAKKINDA KONUŞTU

KURT YASALAŞAN KANUN TASARILARI HAKKINDA KONUŞTU
Kurt, Nüfus hizmetleri kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının T.B.M.M.’de görüşülüp yasalaştığını söyledi.

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Nüfus hizmetleri kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının T.B.M.M.’de görüşülüp yasalaştığını söyledi.

Kanunla, nüfus hizmetleri kanununda bulunan tanımlara “veri paylaşım kurulu” ve “yetkili idare” tanımları ekleniyor.

Ak Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Yasalaşan kanun tasarısını İç İşleri Bakanlığı evlendirme memurluğu yetkisi ve görevini il ve ilçe müftülüklerine verebilecek şeklinde tanımlarken, evlendirme işlemlerinde müracaattan tören yerine, düzenlenecek belgeden nikah kıyacak memurun giyeceği cübbeye kadar belediye evlendirme memurunun uyguladığı, Türk Medeni Kanunu ve Evlendirme Yönetmeliği hükümlerini, aynen il ve ilçe müftülüklerinin de uygulayacağını; yapılacak evlenmelerin hiçbir farklılık göstermeyeceğini vurguladı. Milletvekili Kurt, “Yeni kanun ile birlikte nikahın şekli̇ değişmemekte, dini nikah ile mevcut hükümler değişmemektedir. Sadece mevcut durumda nikah kıyma yetkisi tanımlanmış devlet memurlarına il ve ilçe müftülerinin de ilave edilebilmesinin önü açılmıştır." Dedi.

Milletvekili Kurt, “Yasalaşan kanunla birlikte Kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, noterlerin ve bankaların nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri bilgisi ve kimlik kartı örneğini vatandaştan talep etmek yerine kimlik paylaşımı sisteminden temin etmesinin sağlanacak. Böylelikle vatandaşlarımızın zaman kaybına, gereksiz bir koşuşturma ve kağıt israfına yol açan bürokratik işlemler ve masraflar ortadan kalkacak. Devletin elinde olan bilgiyi vatandaştan tekrar talep etmesi gibi bir durum bir daha olmayacak” dedi.

Kanunla birlikte gelen bazı yeniliklere örnekler veren Kurt, “Kişiler kendileri ve alt ya da üst soylarına ait nüfus örneklerini e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilecek. Adres bildirimleri 20 gün içinde şahsen veya güvenli elektronik imza ile yapılacak. Ölüm olayları, nüfus müdürlüğünce kurum ve noterlere kâğıt ortamında bildirilmeyecek. Kurum ve noterler ölüm olaylarının tespitini elektronik ortamda yapacak.

Ayrıca ismini Peyamber Efendimiz (SAV)’i Medine’ye hicretinde misafir eden Ebu Eyyüp el Ensari’den alan İstanbul'un tarihi ilçesi Eyüp’ün adı, "Eyüpsultan" olarak değiştirildi.” açıklamasında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.