Kurşunlu halkı ÇED toplantısı yaptırmadı

Çanakkale Bayramiç İlçesi Kurşunlu Köyü’ne feldspat kabusu geri döndü. Yapılmak istenen ÇED toplantısı köy halkı tarafından protesto edildi.

19 Haziran 2017 10:34
Paylaş

Damla YELTEKİN
Çanakkale

Çanakkale Bayramiç İlçesi Kurşunlu Köyü’nde 2013 yılında haftalarca süren mücadelenin ardından mahkemece durdurulan feldspat madeni için bugün tekrar ÇED toplantısı düzenlenmek istendi. Köylü tenekelerden yaptıkları davullarla madene tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Zafer Madencilik temsilcileri jandarma eşliğinde köy kahvesine girmek istedi.ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) toplantısı yapmak için gelen heyete karşı Çanakkale merkez ve ilçelerinden Çanakkale Çevre Platformu, Çan Çevre Platformu, İda Dayanışma Derneği, Kazdağılarını Koruma Derneği gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yanı sıra, Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu üyeleri de sabahın erken saatlerinde köylüyle  bir araya geldi. Bir gün öncesinden PIKAMP tarafından kamp çadırları açılmıştı.Köy kahvesinde toplantı yapmak isteyen heyete, Kurşunlu Köylüsü izin vermeyerek toplantının yapılmasını engelledi.

Heyet toplantı yapılması için köylüyü ikna edemeyince, toplantı yapılmış gibi gösteren tutanağı Kurşunlu Köyü muhtarına imzalatmaya çalıştı.

Kurşunlu Köyü başta olmak üzere yapılmak istenen ÇED toplantılarından deneyimli olduklarını söyleyen avukatlar ve köylü, buna itiraz ederek, ‘Toplantı yapılamadı’ ibaresinin tutanakta yer almasını istediler. Heyetin kaba davranışları ve tutanak örneklerini vermek istemediği için heyet arabası köylü tarafından ablukaya alındı. Köy Muhtarı tutanağı, ‘Toplantı yapılmadı’ ibraseniyazarak imzaladı. Heyetin gitmesine izin veren köylü, halaylarla ve müzik eşliğinde heyeti gönderdi. 

‘MERALARIMIZI KAPATTILAR, RAMAZAN DAVULCULUĞU YAPIYORUM’

Gülsüm Alkan meracılıktan geçimini sağladığını belirterek, “Tel örgülerle meralarımızı çevrelediler. Bizim yaşam yeri burası. Gidecek başka yerimiz yok. Olsa da gitmem. Mallarımı satamıyorum. Ramazan davulculuğu yapıyorum. Bunun parasıyla 2 oğlak alacağım. Onların kesmek istedikleri çamlarımızın altında besleyeceğim oğlakları” dedi.

‘KARINCA KARARINCA DA OLSA MÜCADELE EDECEĞİZ’

64 yaşındaki Ümmühan Işık ise feldspat madeninin getirdiği her şeyin kendilerine zarar verdiğini dile getirdi. 2013 yılında yapımına başlanan maden ocağında kullanılan dinamitlerin evlerinin duvarlarını çatlattığını belirten Işık, “Ocağı istemiyoruz. Burası bizim yurdumuz. Çamlarımız var. Onları koruyacağız. Karınca kararınca olsa da biz mücadele edeceğiz. Madene hayır diyeceğiz” dedi. Daha öncede madene karşı çıktıklarını hatırlatan Işık, “Onlar bizden intikam almak için geldiler. Yine de istemeyiz. Burada doğduk buradaöleceğiz” dedi. 2013 yıllarında yapılmaya başlanan maden ocağında dinamitler kullanıldığını belirten Işık, “Evim uzakta olmasına rağmen çatlaklar oldu. Daha yakındaki evlerde zarar daha çok. Tepeye maden ocağı koyacaklar. Evlerimiz altında mı kalsın” diye sordu.

‘KAZANMAMAMIZ IÇİN HİÇ BİR NEDEN YOK’

2013 yılında açlık grevi yaparak madene tepki gösteren Bülent Behçet Özüren, “Bir önceki mücadelemiz de başka bir şirket vardı. O şirket iflas etti. Şimdi Zafer Madencilik karşımızda. Bu mücadeleyi bir kez kazanmıştık. Yanımızda çevre kuruluşu var. Kazanmamamız için hiç bir neden yok. Bunu yenebilirsekburada bir daha maden olmaz” dedi.

Madene karşı çıkmadığını ancak madenin köyün içinde kabul edilemeyeceğini vurgulayan Özüren, “. Madenden alınacak kazanç için, insanların yaşamından, doğal çevreden vazgeçilmez. ÇED raporunu hazırlayanların bizleri görmemeleri ancak bir anahtarla olabilir” dedi. (Çanakkale/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Çipras'tan asker iadesi yanıtı: Yargıya saygı duyulmalı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Antep Şubesi: Herkes için adalet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...