Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2324.49
BIST 100
9142.4
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Ocak 2021

Küresel değişim karşısında Türkiye

Sovyetlerin devre dışı kalması ile dünya tek kutuplu bir köye dönüşmüştü. ABD bunu çok iyi kullandı. Çin’i üretim üssü haline getirdi. Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyayı avuçlarının içine aldı, yönetti, yönlendirdi. Ancak 6 Ocak 2021 Kongre baskını tüm bunların değişmesi için milat oldu. ABD, dünyaya nizam vermeye uğraşırken kendi içini ihmal ettiğini fark etti. Onun için görevi devralan ABD Başkanı Joe Biden, konuşmasının neredeyse tamamını birlik konusuna ayırdı.

ABD’de Trump görevi bıraktı ama sert bir muhalefet yapacağını ilan etti. Cumhuriyetçilerin muhalefeti Demokratları rahat bırakmayacaktır. Yeryüzündeki mevcut silahların yarısı ABD’lilerin elinde. Kafası bozulan eline birkaç silah alıp market veya okulda masum insanları katlediyor. Bu şekilde her bireysel olayda ölenlerin sayısı 10’dan aşağı düşmüyor. ABD’de sayısı 1.600’ün üzerindeki silahlı gruplar arasında çıkacak bir iç çatışmanın büyüyerek nasıl bir yıkıma yol açacağı ise tahmin bile edilemiyor.

Günümüzde nüfusun aşırı derecede yoğunlaştığı Doğu ile para ve zenginliğin toplandığı Batı arasındaki uçurum çok düşük bir hızla da olsa kapanmaya doğru gidiyor. Sanayinin ucuz üretim ve işgücüne ihtiyacı sürüyor. Bunu Doğu karşılıyor. Kısa sürede değiştirme şansı da yok. Gittikçe yaşlanan, kilo alan ve tembelleşen Batı insanı, sömürmeye devam etse de elde ettiği zenginliğin bir kısmını Doğu ile paylaşmak zorunda.

***

Teknolojinin hızla yükselmesi ve enerji kaynaklarının yeniden şekillenmesi, petrol ve doğal gaza dayalı mevcut sistemi adım adım değiştirecek. Hiçbir üretimi olmayan, kazandığı parayı da güç sahibi Batı’ya kaptıran petrol zengini ülkeler teknoloji karşısında gerilemeye başlayacak. Bundan sonraki aşamada teknolojiye ve teknolojiye dayalı sektörlere yatırım yapanlar kazanacak.

Türkiye’nin savunma sanayiinde yaptığı teknolojiye dayalı yenilikler ve bunların sahadaki uygulamaları, değişimin nerelere gideceği konusunda tüm dünyaya fikir verdi, örnek oldu, paradigmaları değiştirdi. İpekyolu üzerinde ve enerji kaynaklarının kavşağındaki Türkiye’nin enerjiye ödediği para azaldıkça gücü artacak, refah düzeyi yükselecektir.

Küresel güç alanının önümüzdeki 20 yılda değişime uğrayacağı da artık biliniyor. ABD, Çin ve Rusya’dan sonra Türkiye, Hindistan ve Brezilya her geçen gün daha da büyüyor. İslam dünyasında ise Endonezya, Malezya ve Pakistan güç kazanıyor. Avrupa ülkelerinin nüfusu yaşlanıyor, daha çok ithal iş gücüne ihtiyaç hissediyorlar. Batılı analistler Türkiye’nin 20 yıl içinde dünyanın dört büyük gücünden biri haline geleceğini tahmin ediyor.

***

Pastadan pay almasınlar diye ülkeleri kendi içinde çatıştıran Batı, Türk insanının bunu görmesi ile tam bir şaşkınlık yaşıyor. Türk dizi ve filmlerinin etkilediği kitleler dünya gerçeklerini daha iyi kavramaya başladı. Bu dizi ve filmlerin diğer ülkelerde gösterilmesi ile de sömürülen ülkelerin de gözleri açılmaya başladı. Batının, ırk, mezhep, renk, dil, kabile ve bulabildiği her farklılığı “böl-parçala-yönet” sistemi için kullandığı gerçeği görüldü. Sömürülen milletler kendi içlerindeki çatışmayı bırakıp Batıya diş bilemenin ilk aşamasında.

Türkiye’nin işi kolay değil. Sebebi de Batının büyüteçle arayıp bulduğu, yıllar içinde besleyip büyüttüğü içimizdeki hainler güruhu. Ülkemizin talihsizliğinin altında hep bizden sandığımız insanların aslında bize yabancı olduğu gerçeği var. Türkiye’nin içindeki millet düşmanı hainlerin onda biri Bakı ülkelerinden birinde olsa o ülkenin anında çökmesi işten bile değil. O yüzden önce içimizdeki hainleri azaltıp sonra yüzümüzü dışarıya dönmemiz şart.

Türkiye üretiminin yarısını Avrupa’ya satıyor. AB’den aldığımız ile sattığımız başa baş gidiyor. Türkiye, Avrupa’nın ihtiyaçlarının daha fazlasını karşılayabilir. Bu da Türkiye’ye AB ile ilişkilerini geliştirirken ABD’nin tek taraflı hegemonyasından çıkması şansı verir. Bunun için de ilk iş olarak, bize aba altından sopa gösteren ABD’ye karşı NATO ile bağlantısı olmayan İncirlik Üssü’nü kapatmakla başlayabiliriz.


 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan