"Kurban ve hac bir şekilden ibaret değildir"

"Kurban ve hac bir şekilden ibaret değildir"

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Barca, kurban ve hac ibadetlerinin şeklinden çok manasına bakılması gerektiğini belirterek güç yetirenlerin her iki ibadeti de yapmak zorunda olduğunu vurguladı.

Kurban ve hac ibadetleri hakkında bilgilendirmede bulunan Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Barca, güç yetirenlerin her iki ibadeti yerine getirmesinin şart olduğunu söyledi.

Hac ve kurban ibadetinin içerisinde melekutuliği barındırdığını ve insanı hayvanileşmeden izale ettiğini ifade eden Barca, bu iki ibadetin de Kur'an-ı Kerim'de sabit olduğunu hatırlattı.

"İçimizdeki kötülükleri kurban keserek giderebiliriz"

Barca, "Hadislerden ve fıkıh kitaplarından anlaşılacağı üzere güç yetirenler her iki ibadeti yapmak zorundadırlar. Yani hac da kurban da güç yetiren Müslümanlar için şart kılınmıştır. İnsan kurban ibadeti ile hayvani olma özelliğinin önüne geçiyor. Kurbanın sembolik anlamı budur. Hac ise hayvani özelliği olan insanın, melekleşebilmesinin yoludur. İnsan, hac esnasında yüce Allah’ın ondan istediği ibadeti, Allah’ın istediği şekilde yapması gerekir. İçimizdeki kötülükleri kurban keserek giderebiliriz." dedi.

"Kurban ve hac bir şekilden ibaret değildir"

Kurban ve haccın şeklinden çok manasına bakılması gerektiğini ifade eden Barca, "Özellikle Hac ve Kurban gibi ibadetlerin günümüzde daha çok şekline ve formuna bakıldığı için sembolik anlamları es geçilmiş. Fakat bütün ibadetlerin zahirinden, şeklinden çok asıl mana göz önünde bulundurulması lazım. Çünkü yüce Yaratıcı sadece bizden şekillerden ibaret olan hareketleri yapmamızı istemiyor. Büyük İslam ulemasının birçoğu bunu böyle algılamış. Melekleşme potansiyeline sahip olan hac ibadeti, dünyadaki bütün Müslümanları bir yerde, birçok peygamberin anısının, yaşantısının geçtiği bir yerde toplayarak adeta hem bireysel olarak hem toplumsal olarak ümmet bazında Müslümanlara, hac mekânında iyilikleri elde etme fırsatını sunuyor.

Barca, sözlerine şöyle devam etti: "Kurban ibadeti ile günümüzde ister Batı medeniyeti olsun ister Doğu medeniyeti olsun değişik boyutlarda krizler yaşanmakta. Kurban ibadeti aslında bir canlıyı kesip etini insanlara dağıtmaktan ibaret olmasa gerek. Aslında biz, kurban ibadeti ile dünyadaki bütün insanların eylemleri, sapkınlıkları, katliamları, haksızlıkları, zulmü bertaraf etme tarafını anlamalıyız ve bu yönde hareket etmeliyiz. Öbür türlü Kurban ibadeti sadece doymak için veya doyurmak için yapılan bir ibadetmiş gibi görünür. Ama bunun öyle olmadığını, Kurban ibadetinin çok büyük anlamlar taşıdığı Hz İbrahim’le teyit edilmiş. Yoksa kurban ibadeti, insanlık tarihi boyunca var olmuş bir ibadettir. Hac ibadeti de diğer dinlerin birçoğunda var olan bir eylemdir."

"Bu yılki hac da Hacc-ı Ekber'dir"

Bu yılki haccın önemine değinen Barca, “Bu yılki hac da Hacc-ı Ekber’dir.  4 yılda bir gerçekleşiyor. Cuma gününe denk geliyor. Çok önemli bir gün, herkese nasip olmuyor. Bu anlamda hacda bulunan bütün Müslüman kardeşlerimin de haccının kabul olmasını yüce Allah'tan niyaz ediyorum. İnşallah yüce Allah bize de hac yapmayı nasip eder. İslam âlemi için topyekûn bir uyanışa, silkelenmeye vesile olmasını yüce Allahtan diliyorum." diye konuştu. (Murat Orhan- İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.