Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

Kurban Bayramı Ve Kurbanlıklarla İlgili Duyuru

21-08-2017 12:05:47 - AKYAZI
Kurban Bayramı Ve Kurbanlıklarla İlgili Duyuru

Akyazı İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada kesilmesi yasak olan hayvanlar belirtildi.

Özgür Adımlar
Akyazı İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada “düve ve damızlık özelliği olan sığır cinsi hayvanların kurban satış yerlerine girmesi ve kurban olarak kesilmesi yasaktır” denildi.
 
Kurban, dini bir vecibedir. Kurban kesecek kişiler, kurbanla ilgili dini vecibeleri yerine getirmelidirler. Kurbanın acı çektirmeden, çevreyi kirletmeden sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesimi, insan sağlığının ve hayvan sağlığının korunması için alınacak tedbirler de kurbanla ilgili dini vecibelerin bir parçasıdır. Her yıl kurban Bayramı öncesi ve sonrasında basında yer alan ve kurbanın amacına uygun olmayan görüntüler, kurban kesenleri ve tüm kamuoyunu rahatsız etmektedir. Ancak; Son yıllarda basına yansıyan bu olumsuz olayların büyük ölçüde azaldığını memnuniyetle görmekteyiz.  Halkımız, kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedir.
 
Kurbanlık Hayvan Alımlarında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
 
DÜVE VE DAMIZLIK ÖZELLİĞİ OLAN SIĞIR CİNSİ HAYVANLARIN KURBAN SATIŞ YERLERİNE GİRMESİ VE KURBAN OLARAK KESİLMESİ YASAKTIR
 
a) Veteriner Sağlık Raporu ile büyükbaş hayvanlar için pasaport,  küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan,
b) Küpesi bulunmayan,
c) Çok zayıf olan,
d) Gebe olan,
e) Yeni doğum yapmış olan,
f) Yüksek ateşi olan,
g) Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,
h) Kılları karışık ve mat halde olan,
i) Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,
j) Salya ve gözde akıntısı bulunan,
k) Pis kokulu ishali olan,
l) Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan
m) Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,
n) Yara, şişlik ve ödemi olan,
o) Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan,
 Hayvanların kurban olarak satın alınmaması gerekmektedir.  
 
Kesimde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar
 
o  Kesim yeri temiz olmalı ve akan suyu bol olmalıdır.
o  Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır.
o  Bıçaklar sık sık temizlenmelidir.
o  Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir.
o  Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir.
o  Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır.
o  İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır.
o  Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı,  memeler karkastan  uzaklaştırılmalıdır.
o  Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir
o  Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır.
o  Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.
o  Kurban kesimleri şehir ve kasabalarda mezbaha ve kombinalar ile kurban komisyonlarının belirlediği geçici kurban kesim yerlerinde yapılmalıdır.
 
Kurban Etlerinin Muhafazası nasıl olmalıdır?
 
Kurban etleri, serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığından oda ısısına düşmesi beklendikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.
 
Henüz kesim sıcaklığında olan etler hava alamayacak durumda üst üste büyük parçalar halinde konulursa buzdolabı ısısı iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Hava almayan kısımların bozulmasına sebep olur. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Kıymada ise bu süre 3 gündür. Uzun süreli muhafazalarda ise etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.
 
Kesim sonrası taze ette görülen ilk değişim ölüm sertliğidir. Kesimden sonra ortam sıcaklığına bağlı olarak 15 dakika içinde başlar ve bütün kaslar kasılarak eklemler bükülmez bir hal alır. Böyle etler gevrek değildir ve pişirildiklerinde lezzet vermezler. Etin bir dizi enzimatik reaksiyonlar geçirerek sertliğinin çözülmesi ve tüketicinin arzu ettiği gevreklik, aroma ve lezzeti kazanması, olgunlaşma olarak ifade edilmektedir.
 
Derilerin Korunması İçin Ne Tür İşlemler Yapılmalıdır?
 
Çeşitli deri koruma yöntemlerine karşılık en kolay olarak kullanılan yöntem tuzlu koruma yöntemidir. Derinin, yaş deri ağırlığının %30-50 si oranında ve 2-4 mm. çapında tanelere sahip tuzun, et yüzüne tuzlanmamış alan kalmayacak şekilde uygulanması neticesinde nem oranının %35-40 düzeyine indirilerek koruma altına alınmasıdır. Deriler, hafif eğimli sert bir zemine veya özel tahta ızgara üzerine kıl yüzü alta ve et yüzü üste gelecek şekilde düzgünce yayılır. Yaş deri ağırlığının %30-50 si oranında daha önce kullanılmamış, 2-4 mm çapında tanelere sahip temiz tuz, derinin et yüzüne, tuzlanmamış alan kalmayacak şekilde (gerekirse elle ovularak) yayılır. Bu işlemden sonra deriler tüylü kısımları dışa dönük olacak şekilde katlanır (bohça şeklinde) (et yüzeyleri ile birbirine temas) ve ilgili yerlere gönderilmek üzere hazır bekletilir.
 
Bilinmelidir ki derilerin usulüne uygun bir şekilde yüzülmemesi ve koruma altına alınmasının iyi yapılamaması çok büyük ekonomik kayıpların oluşmasına ve Ülkemizden ciddi oranlarda dövizin yurt dışına gitmesine neden olmaktadır.
 
VEYSEL MEYDAN
İLÇE MÜDÜRÜ
Marmara Göz
Kurban Bayramı Ve Kurbanlıklarla İlgili Duyuru
Güven Yapı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Kazada ölen genç toprağa verildi
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

10 K Grup