Hava Durumu

Kuralsızlık trafiği felç ediyor

Gaziantep’te nüfus yoğunluğundan dolayı her gün trafik yoğunluğu sorunu yaşanıyor. Mültecilerle beraber 2 milyon 500 bin nüfusa sahip kentte yaşanan en önemli sorun trafik oldu. Merkezde yakın zamanlarda sol şerittin ulaşıma kapatılması, kontrolsüz araç kullanımları, araçların park yasağı olan yerlere park yapması, yazın gelmesiyle düğün konvoylarının yapılması ve tadilat gerektiren durumlarda yolların ulaşıma kapatılması trafiği çekilmez hale getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2019 19:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2019 20:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kuralsızlık trafiği felç ediyor

Gaziantep’te nüfus yoğunluğundan dolayı her gün trafik yoğunluğu sorunu yaşanıyor. Mültecilerle beraber 2 milyon 500 bin nüfusa sahip kentte yaşanan en önemli sorun trafik oldu. Merkezde yakın zamanlarda sol şerittin ulaşıma kapatılması, kontrolsüz araç kullanımları, araçların park yasağı olan yerlere park yapması, yazın gelmesiyle düğün konvoylarının yapılması ve tadilat gerektiren durumlarda yolların ulaşıma kapatılması trafiği çekilmez hale getirdi.

Gaziantep’te her gün on binlerce araç trafiğe çıkıyor. Trafiğe kayıtlı 500 binden fazla aracın bulunduğu Gaziantep’te, trafiğe çıkan araçların neden olduğu trafik sorunları artarken, uygulamaya konulan sola dönüş yasağı gibi uygulamalar mevcut yolların yetersiz kalması nedeniyle çözüm olmuyor. Kentte yaşayan vatandaşlar ise trafikte yaşanan sıkıntılara ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundular.

“TRAFİK SORUNLARI ARTIYOR”

Ambulans Şoförü Yasin Ulu, “ Her gün trafiği çekilmez hale getiren sorunlara çözüm bulunamıyor. Trafik sorunlarının yaşanmaması için getirilen sola dönüş uygulamaları, düğün konvoyları ise trafiği daha yoğun hale getiriyor. Genellikle akşam saatlerinde yaşanan yoğun trafik uzun kuyruklara neden oluyor. Ben Ambulans Şoförüyüm ve trafikte en çok sorunları genellikle ambulans şoförleri yaşamaktadır. Ambulansta hastamız olduğu zamanlar sürücüler bize yol vermiyor. Gaziantep’teki sürücüler trafiğe bilinçsiz bir şekilde çıkıyor. Hastaneye yetişmemizin gerektiği durumlarda trafik ışıklarında çok uzun kuyruklar olduğundan dolayı sürekli sürücülere anons geçmek zorunda kalıyoruz. Trafik akışı sağlanamadığından dolayı trafik ışıklarında bekliyoruz buda bize hastaneye gecikmelere neden oluyor. Sürücülerimizin dikkatli olması gerekiyor. Özdemir Bey Caddesi, İncili pınar Mahallesi ve Üniversite Bulvarı’nda yaşanan yoğunluklar bizi çok etkiliyor. Hastamız bulunduğunda birçok trafik kurallarından muaf oluyoruz fakat aracın içinde yüksek sesle müzik dinleyip camları kapatan ve sürücülerin aynalarından arkadaki araçları takip etmemeleri çok sorunlar yaratıyor. Yazın gelmesiyle her yerde karşılaştığımız düğün konvoyları bize çok büyük sorunlar yaratıyor. Aracın dörtlü ışıklarını yakarak ve yavaş hareket ederek bizi engelliyorlar. Çoğu zaman da yol vermiyorlar ve ulaşım sağlamak için çok çaba harcıyoruz” dedi.

“BİLİNÇSİZ SÜRÜCÜLERİN SAYISI ARTIYOR”

Gaziantep’te neredeyse emniyet şeridinin olmadığını ve sürekli emniyet şeritlerinin sürücüler tarafından araçları park edilerek ihlal edildiğini vurgulayan Ulu, “ Araçların yolların sağına ve soluna sürekli park etmeleri bize sorunlar yaşatıyor. Önceden çift yönlü olan yolların tek yöne dönüştürülmesiyle her yere araç park ediyorlar. Akşam saatlerinde yaşanan yoğun trafik sorunu, araçların park yasağı olan yerlere park edilmesi, trafik ışıklarındaki uzun beklemeler ve geçiş üstünlüğü olan araçlara yol verilmemesi de bunun üzerine eklenince trafik çekilmez hale geliyor. Ehliyeti olan herkes trafiğe çıkma hakkına sahip fakat bilinçsiz sürücülerimiz de çoğalmaktadır. 18 yaşında ehliyet alıp kontrolsüz bir şekilde araç kullanan çok insanımız var. Şehir içince aşırı süratli araç kullanıldığından dolayı çok trafik kazaları yaşanıyor. Kadın sürücülerimizin de daha dikkatli olmalarını istiyoruz çünkü genellikle aracın aynalarını kontrol etmiyorlar bu da bize çok sorunlar yaratıyor. Sürücülerin ambulansa yol verme konusunda bilgilendirilmesi ve bu yoğun trafik sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekiyor. Hafta sonu trafik yoğunlukları Gaziantep’in hemen yerinde daha çok olmaktadır. Yetkililerimizin trafik yoğunluğunu azaltmaları gerekiyor. Sürücü kurslarının ise bilinçli bir sürücü yetiştirmeleri ve yetkililerin ise trafiği sıkı denetimden geçirmesi gerekiyor. Sürücülerin trafik kurallarına uyarak ve kontrollü araç kullanarak seyir etmeleri gerekiyor. ” diyerek sözlerine son verdi.

“YOĞUN TRAFİĞİ YOLLAR KALDIRMIYOR”

Taksici Yavuz Selim Gezer, “ Gaziantep’in merkezinde uygulanan sola dönüş yasaklarıyla trafik çekilmez hale geldi. Taksiye binen müşterilerimizle bazen bu konuda tartışıyoruz. Trafik yoğunluğunun ve trafik kazalarının yaşanmasının temel sebebi sola dönüşlerin yasaklanmasıdır. Şehir dışından ve yurt dışından gelen misafirlerimizin yabancı olduğu bir şehirde daha önce uygulanmayan ve sonradan getirilen sola dönüş yasakları çoğu kazaya neden oldu. Trafik levhalarına bakmadan tramvayın önüne direksiyon kıran misafirlerimizde bilinçsiz araç kullanıyor. Sola dönüş yasakları çarşı meydanlarında, çarşı çıkışlarında ve pasajlarından bulunduğu yerlerde büyük sorunlara yer açmaktadır. Belediyemiz çok büyük kavşaklar yapıyor. 3 şeritli yol yapılması gereken yerlere iki şeritli kavşaklar yapıyor bu da trafik yoğunluğuna neden oluyor. Beylerbeyi Kavşağı çok büyük olduğundan iki şeritli yollardan iki araç zor geçiyor. Sabah ve akşam saatlerinde Organize Sanayi Bölgeleri’nde işçi taşıyan araçlar merkezde trafiği kilit duruma geliyor. Sürücüler park yasağı olan her yere araçlarını park ediyorlar. Parkomatlar ise Gaziantep Çarşısı’nın içinde yolun sağına ve soluna park izni verdiği için iki şeritli yollarda yolun sadece ortasını kullanabiliyoruz bu da trafik yoğunluğuna neden oluyor. Gaziantep’in merkezi eski mimari yapıya sahip olduğu için yollar çok dar. Dar yolların üzerine bir de parkomatlar konunca trafik kilit hale geliyor. Nizip Caddesi’nde belediyenin yaptığı kazı çalışmalarında ise yollar haftalarca ulaşıma kapatılıyor. Ulaşıma kapanan yolların yoğunluğunu şehir merkezi kaldırmıyor. Yol ulaşıma kapandığı için sürücüler mecburen ter şeritlerden gidip sürekli kaza yapıyorlar. Birkaç gün önce iki araç kafa kafaya kaza yaptı. Hem can hem de mal kaybı yapılmaması için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin daha duyarlı olması gerekiyor” dedi.

“SURİYELİ MÜLTECİLERE TRAFİK EĞİTİMİ VERİLMELİ”

Bilinçsiz sürücülerin yayaların ve yurtdışından gelen misafirlerin trafik kurallarına uymayarak araç kullandıklarına dikkat çeken Gezer, “ Sola dönüş yasakları önceden beri uygulanan bir uygulama değil. Bu yüzden sürücüler çok sorun yaşıyor. Yurt dışından ve şehir dışından gelen misafirlerimiz uygulamaya yabancı olduğu için sürekli trafik yoğunluğu ve trafik kazaları yaşanıyor. Yayalar ise yaya yollarına ve trafik ışıklarına pek aldırmıyor. Genellikle ışıklardan önce yoldan karşıya geçmek için araç önüne sağına ve soluna bakmadan atlıyorlar bu da trafik kazalarına yol açıyor. Yaya aracın önüne fırlayınca ani fren yapıp durmaya çalışıyoruz arkamızdaki araçta bize çarparak zincirleme kazlara neden oluyor. Belediyelerimizden yaya geçişi sağlamak için otoyolda ve şehir içi yollarda yayalara yapılan yollarını arttırmasını ve yayalarında bilinçli olmasını istiyoruz. Şehrimizde yaşayan Suriyeli misafirlerimizde kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde araç kullanıyorlar. Birkaç gün önce Çınarlı Meydanı’nda bir motosiklet sürücüsüne Suriyeli misafir aracın çarpmasıyla kaza meydana geldi. Sağ ve sol sinyal ışıklarını kullanmayan Suriyeliler misafir aracın sürücüsü suçlu olduğu yetmezmiş gibi birkaç kişiyle birlikte tekrar dönerek motosiklet sürücüsünü darp etmeye çalıştılar. Suriyeli misafirlerin sıkı bir denetimden geçmeleri ve sürücü olmaları için eğitilmeleri gerekiyor. Düğünlerde ve asker uğurlama gecelerinde yapılan konvoylar ve yolların vatandaşlar tarafından kapatılması trafik mahvediyor. Genellikle düğün konvoylarında kornaya basılması, araçların dörtlü ışıklarını yakıp yavaş hareket etmesi ve aracın camlarından çıkarak eğlenmeleri bizi çok etkiliyor. Özellikle aracından camında çıkarak bayrak ve flama sallayarak eğlenen vatandaşların yanından geçerken çok tedirgin oluyoruz. Trafik Polisleri’nin ve Trafik Zabıta birimlerinin düğün konvoylarına bir denetim sağlaması gerekiyor. Halkımız trafikte çok sabırsız davranarak trafik yoğunluğuna ve trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. Demokrasi Meydanı’nda uygulanan orta kaldırım çalışması kafa karıştırıyor. Sol tarafa giren sürücüler ile sağa giren sürücüler dönüşlerde trafik kuralı tanımıyorlar. Özel halk otobüsleri ve yabancı plakalı araçlarda trafik sorunlarına neden oluyor. Yetkililerimizden isteğim bir gün boyunca taksi ile bu güzel şehrimizi bir gezsinler. Trafik yoğunluğuna neden olan sorunları ve trafik kazalarına neden olan sorunları çok iyi görürler” şeklinde konuştu.

“BİR ÇÖZÜM BULMALARINI İSTİYORUZ”

Servis Şoförü Yasin Ulu, “ Gaziantep büyük şehir ve kentimizde günden güne nüfus artıyor. Kentimizde yaşayan nüfus çok olduğundan dolayı da her gün trafik yoğunluğu yaşanıyor. Gaziantep’te trafiği rahatlatmak için uygulamaya konan sola dönüş yasakları vatandaşlarımıza ve misafirlerimize zulüm olmaktadır. Şehir merkezinde sola dönüş yasakları kentin diğer yönlerinde trafik yoğunluğu yanşamasına neden oldu. Demokrasi Meydan’ından 25 Aralık Devlet Hastanesi’ne kadar sola dönüşlerin yasaklanması hastanenin çevresinde, Ordu Caddesi’nde ve Özdemir bey Caddesi’nde ki yoğunluğa neden oldu. Gaziantep’te yazın gelmesiyle yapılan düğün konvoyları trafiği kilitliyor. Düğünlerde atılan havai fişekler ve ateşlenen ateşli silahlarda kentimizin huzurunu bozuyor. Düğün konvoylarının önüne geçilmiyor ve uygulanan cezalar caydırıcı değil. Geç saatlerde konvoy yaparak kornaya basılması ve düğünden sonra serseri gibi caddelerde ve sokaklarda trafik canavarlığı yapılmasından şikâyetçiyiz. Sürücülerden 2 yılda bir sağlık raporu istenmesi gerekiyor çünkü daha önce kaza geçirmiş ve sakatlanan biri o durumda yıllarca trafiğe çıkıyor. Buda yeni trafik sorunlarına ve trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. Yetkililerimizden isteğim bir projenin başına trafikten anlayan ve gerçekten trafiği rahatlatacak birinin getirilmesini istiyoruz. Ben Nizipli’yim ve Nizip’te bulunan Hükümet Konağı’ndaki kavşağa defalarca çalışmalara yaptılar fakat iyi sonuç alamadık. Nizip Caddesi’nde yaşanan trafik yoğunluğu ise hiç çekilmiyor. Yükleme yapmak için duran tırlar ve sanayi araçları trafiği felç ediyor. Söz konusu cadde de ise Büyükşehir Belediyesi tarafından sürekli tadilat çalışmaları için kapatılıyor ve araçlar kontak kapatıyor. Asri mezarlığın orada yapılan yol çalışması çok güzel oldu. Yetkililerimizden Nizip Caddesi için de bir çözüm bulmalarını istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

“TRAFİK KURALLARI İNSANLARIMIZ TARAFINDAN ÖNEMSENMİYOR”

Üniversite Öğrencisi Döndü Duman, “ Trafik yoğunluğundan dolayı evime saatlerce geç gidiyorum. Karagöz Caddesi’nde çok yoğunluk oluyor ve bu da benim eve ulaşımımı aksatıyor. Özellikle yaz aylarında yaşanan toplu taşıma araçlarındaki yoğunluk fazla olduğundan ve Özel Halk Otobüsleri klimayı açmadan vatandaşlarımızı mağdur ediyor. Çoğu zaman kalabalık olduğundan dolayı toplu taşıma araçlarına da binemiyorum. Otobüsler seyahat etmek çok bunaltıcıyken trafiğin de yoğun olması bizi çok etkiliyor. Düğün konvoyları da gereksiz nedenlerden dolayı trafik yoğunlaştırıyor ve trafiğin aksamasına neden oluyor. Trafik kuralları insanlarımız tarafından pek önemsenmiyor. Kontrolsüz sürücüler kazaların çok yaşanmasına sebep oluyor. Düğünlerde ateşlenen silahlarda vatandaşlarımızı çok rahatsız ediyor. Yetkili kişilerden gereken önlemlerin alınmasını ve denetimlerin artırılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

“ÇÖZÜM BULUNAMIYOR”

Elektrik Mühendisi Tarık Beyoğlu, “ Gaziantep’te yaşanan trafik yoğunluğuna çözüm bulunamıyor. Bunun sebebi ise Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu sola dönüşlerin yasaklanması uygulamasıdır. Gaziantep’in merkezinde yaşanan yoğunluk günlük yaşamı çok etkiliyor. Geçen yıl Sanko Hastanesi’nin orada sola dönüş yasağı konulduğundan dolayı kaza yaparak 18 bin liralık hasarım oldu. İnsanlarımız çok bilinçsiz bir şekilde araç kullanıyorlar. Suriyeli misafirler ise trafiği katlediyor ve toplu taşıma araçlarında kadınları taciz ediyorlar. Trafik kurallarına uymayan belediyeler ise seçim öncesinde oy alabilmek için asfalt çalışmaları yapıyorlar fakat trafik yoğunluğuna bir çare bulamıyorlar” diye konuştu.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.