Dolar endeksi yükseliyor, kur 5.40'ın üzerine çıktı

Dolar, euro ve sterlin karşısında güçlenirken endeks yaklaşık 19 ayın zirvesine geldi. Dolar endeksindeki yükseliş, dolar/TL'yi 5.40'ın üzerine taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, doların global olarak değerlenmesi sonrası 5.40'ın üzerine çıktı. Kur, yaklaşık bir haftadır 5.40 seviyesinin altında fiyatlanıyordu.

Dolar, yatırımcıların dikkatinin ABD'de gelecek hafta beklenen faiz artırımına çevrilmesiyle başlıca para birimleri karşısında yükseldi.

ECB başkanının Euro Bölgesi görünümüne ilişkin kötümser açıklamaları ve Brexit'e ilişkin endişelerin güçlenmesiyle euro ve sterlinin baskı altında kalması dolarda yükselişi destekliyor.

Ayrıca, global büyümeye ilişkin endişelerle azalan yatırımcı iştahı da dolara olan talebe pozitif katkı yapıyor.

Dolar endeksi bugün 97.56 seviyesine kadar çıkarak yaklaşık 19 ayın zirvesini gördü. Endeks saat 13:55'de 97.53'de yer aldı.

Bir haftadır 5.30-5.40 bandında hareketlerin görüldüğü dolar/TL kuru da dolardaki yükselişe paralel yukarı yönlü hareket etti. Kur 5.42'nin üzerini gördükten sonra aynı saatte yüzde 1.35 artışla 5.4080'den alıcı buldu.

Euro/dolar yüzde 0,60 düşüşle 1.1298, euro/TL yüzde 0,62 artışla 6.1150 seviyesinde.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise dövizdeki yükseliş ve Çin'de zayıflayan ekonomik görünümün pay piyasalarında satışa neden olmasıyla geriledi. Endeks yüzde 1,85 düşüşle 90 bin puanın altına geldi ve 89.675 puanda yer aldı.

Yurt içi piyasalarda bugün Fitch'in Türkiye'ye ilişkin not kararı izleniyor. Gece yarısından sonra açıklanacak kararda, BB not ve negatif görünümde değişiklik beklenmiyor. Türkiye'nin şu an uluslararası 3 derecelendirme kuruluşundan da yatırım yapılabilir seviyede notu bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'ye operasyon sinyali vermesi sonrası artan jeopolitik riskler ve Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri de piyasaların odağında yer alıyor.

Piyasalarda ayrıca; Brexit'e ilişkin gelişmeler, Huawei davası ekseninde Çin ve Amerikalı yetkililerden gelen açıklamalar ve İtalya bütçe krizi yakından izleniyor.

Euro Bölgesinde özel sektör büyümesi 4 yılın dip seviyesindeEuro Bölgesinde özel sektör büyümesi 4 yılın dip seviyesinde

Dünyada yeni bir parasal gevşeme dönemi başlıyorDünyada yeni bir parasal gevşeme dönemi başlıyor