|

Külahları değişeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, termik santrallere filtreleme sistemi kurma uyarısında bulundu. Eski santrallerin en son çevre kriterlerine dayalı filtreleme sistemleri kurmasının zorunlu olduğunu söyleyen Albayrak, kararlı konuştu: “Firmalarla birebir konuştuk. 2019’a kadar bitiremezlerse külahları değişiriz."

Yeni Şafak
04:00 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 02:17 - 13/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan 18 Mart Çan Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, burada eski santrallere filtreleme sistemi kurma çağrısında bulundu. Albayrak, yerli kömür ve yerli santral konseptinin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

REZERV KEŞFİMİZ SÜRECEK

Türkiye’nin 15 milyar ton kömür rezervine sahip olduğunu aktaran Albayrak, “Türkiye’nin yılda 35-40 milyon ton kömür ithal ettiğini hatırlattı. Bu durumun cari açığı arttırdığına dikkat çeken Albayrak, Ton/kömür fiyatlarının 60-90 dolar arasında değişen piyasa şartlarında Türkiye’nin yılda ortalama 3 ile 5 milyar dolarlık kömür ithal ettiğini ifade etti. Albayrak, şunları kaydetti: “Türkiye’nin, sahip olduğu yerli kaynakları çok doğru bir şekilde kullanmasının ekonomik ve cari açıdan, özellikle bölgesel ve yöresel istihdam açısından, ekonominin canlanması açısından önemli.

ÇEVREYİ DE KORUMALIYIZ

Enerji üretimi yaparken çevreye de ihmal etmeyeceklerini vurgulayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, 2000 yılından sonra gelişen yeni teknolojilerle özellikle düşük kalorili kömürler açısından da her türlü teknolojik altyapı ve birçok yeni verimlilik kriterleriyle teknolojik trende şahit olduklarını vurguladı. Yeni yatırımların ‘yeni nesil’ teknolojilerle yapıldığına dikkat çeken Albayrak, eski santrallerin baca sistemlerinin iyileştirilmesi için çaba harcadıklarını kaydetti.

FİRMALARA ‘SON TARİH 2019’ DEDİK

2019 yılına kadar eski santrallerin de tamamının en son çevre kriterlerine dayalı filtreleme sistemlerinin tamamlanması konusunda kararlı olduklarını anlatan Berat Albayrak, “Eskileriyle ilgili de son limiti koyduk. Firmaların hepsiyle görüşerek ‘2019 artık son yıl’ dedik. 2019 yılında eskiler de yeni kriterlere uyumlu olmak zorunda. Uyumlu olmayanlarla külahları değişeceğiz dedik. Bunların yazılarını yazdık, takiplerini yapıyoruz. Saha denetimleri sıkı bir şekilde yapılıyor. O santrallerle yolumuzu ayıracağız artık.Devlet kısmıyla ilgili hiçbir şüphemiz yok, onları bitireceğiz. Özel sektöre de bu noktada çok net mesajları verdik” diye konuştu.

  • HER BİR SANTRALDE BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
  • Termik santrallerin istihdama katkısına da dikkat çeken Albayrak, her bin megavat santral için Türkiye’de 1-1,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. Albayrak, “Her bir santral Türkiye’de bin kişiden fazla istihdam demek. Bunun ithal enerji karşılığını karşımıza koyduğumuzda ise 1,2 milyar metreküp doğalgaza eşdeğer bir üretim demek. Bunun da ekonomik karşılığı yıllık 300-400 milyon dolarlık tasarruf demek.”
Şakamız yok kararlıyız
Sondaj konusunda ilk etapta hem Akdeniz hem de Karadeniz’de çalışma yürüttüklerini anlatan Albayrak, “Şu anda Oruç Reis Karadeniz’de, Barbaros Hayrettin Akdeniz dolaylarında iki sismiği bitirdi ve şimdi yeni sismik için Güzelyurt’a gidiyor. Şakamız yok. Güzelyurt dedik ve Güzelyurt’a gidiyor. Şu anda sismiğimizi yapıyoruz. Bizim için önemli bir bölge. Hedefimizi arayacağız" diye konuştu.

#Ekonomi
#Enerji
#Berat Albayrak
7 yıl önce