Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Hilmi ÇETİN


KUL HAKKI NEDİR?


KUL HAKKI NEDİR?
Değerli okurlar, kul hakları genellikle insanların canları, bedenleri, ırz ve namusları, manevi şahsiyetleri, makam ve mevkileri, dinî inanç ve yaşayışları gibi konulardaki kişilik haklarıyla mallarına ve aile fertlerine ilişkin haklarından oluşmakta ve bunlara yönelik olarak yapılan kötülükler, verilen zararlar kul haklarına tecavüz sayılmaktadır.
Zira Müslümanların canları, malları, namusları ve şerefleri kendi aralarında kutsal Mekke kadar saygındır, dokunulmazdır.
Bir kimsenin, her ne şekilde olursa olsun kendisine ait olmayan bir şeyi haksız yoldan elde etmeye kalkışması kul hakkına girmek olur.
Belli bir kişiye verilen zararların yanında zimmet, irtikâp, karaborsacılık, fitne, idarî baskı ve zulüm gibi toplumun maddî-manevi haklarına ve menfaatlerine, huzur, güvenlik ve refahına zarar verme sonucunu doğuran her türlü faaliyet çeşitli ayetlerle ve hadislerle diğer İslâmî kaynaklarda kul hakkına tecavüz sayılıp yasaklanmıştır.
İslâm âlimlerinin çeşitli ayet ve hadislere dayanarak tespit ettikleri büyük günahların çoğu kul haklarıyla ilgilidir.
Örneğin hırsızlık, ölçü ve tartıda hile yapma, emanete hıyanet, kumar, tefecilik, zimmet, irtikâp vb. gayri meşru yollarla insanların mallarını yemek insanların emeğine el uzatmaktır. Yine iftira, alay, arkadan çekiştirme, kötü lakap takma, suizan, kusur arama, gıybet gibi tutum ve davranışlarla başkalarının manevi şahsiyetlerine zarar vermek; inançları, dinî tercih ve yaşayışları üzerinde baskı kurmak onları yurtlarından yuvalarından uzaklaştırmak Kur´an´ın yasakladığı kul hakları ihlâlinin örnekleridir.
Peygamberimizin mübarek sözlerinde bazı kul hakkı ihlalleri yer almaktadır. Adam öldürme, hıyanet, ana babaya kötülük etme, akrabalık ilişkilerini kesme, yalancı şahitlik, haklıyı haksız, haksızı haklı gösterme amacıyla yalan yere yemin etme, masum insanlara iftira etme, yetim malı yeme, tefecilik yapma, insanların üzerinde zulüm ve baskı kurma, eziyet ve işkence etme gibi hak ihlâlleri kul haklarına dâhildir.
Kıymetli okurlar, kul haklarını ihlâl eden kimseyi ?müflis? olarak niteleyen Hz. Peygamber bunu şöyle açıklamıştır: Bu kişi ahirette namaz, oruç, zekât gibi ibadetlerini yerine getirmiş olarak Allah´ın huzuruna gelir. Bununla beraber öyle günahlarla gelir ki kimilerine sövüp saymış, kiminin kanını akıtmış, kiminin malını yemiş, kimine iftira etmiştir. Bu durum karşısında onun ibadetlerinden elde ettiği sevaplardan alınıp hak sahiplerine dağıtılır. Eğer ibadetleri ve iyilikleri bu hakları ödemeye yetmezse hak sahiplerinin günahlarından alınıp hak yiyenin günahlarına eklenir. Böylece sevapları elinden gitmiş, günahları ise daha da artmış, dolayısıyla müflis durumuna düşmüş olan bu kişi cehenneme atılır.
Başka bir hadis-i şerifte de üzerinde kul hakkı bulunan kimsenin hiçbir maddî bedelin geçerli olmayacağı kıyamet gününden önce hak sahibiyle helâlleşmesi istenmiştir. İslâm âlimleri, hadislere dayanarak Allah katında kul haklarıyla ilgili tövbelerin kabul edilip günahların bağışlanabilmesi için bu hakların sahiplerine ödenmesi veya onların rızalarının alınması gerektiğini bildirmişlerdir. Selam ve dua ile?

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23